Etape ale dezvoltarii copilului in primele sase luni de viata

/ / Modificat: 2018-03-08
Etape ale dezvoltarii copilului in primele sase luni de viata

Primele sase luni din viata unui bebelus sunt extrem de importante pentru dezvoltarea sa optima. Prin urmare, parintii trebuie sa acorde o atentie sporita etapelor pe care micutul le parcurge. Niciun copil nu este la fel, insa ratarea sau intarzierea atingerii unor obiective trebuie evaluata intotdeauna de un medic.

Primele luni din viata unui bebelus aduc cu ele o multime de intrebari. Viteza cu care un nou-nascut se dezvolta, dar si obiectivele pe care le bifeaza, variaza de la un caz la altul. De pilda, in timp ce un bebelus poate parcurge etapa mersului de-a busilea, un altul o poate sari in intregime.

Indiferent care este evolutia micutului tau, o atitudine deschisa vizavi de medicul pediatru si disponibilitatea de a pune intrebari, oricat de incomode, te va ajuta sa protejezi sanatatea fizica si psihica a bebelusului si sa ii asiguri o dezvoltare in deplina siguranta.

Prima luna de viata

In prima luna de viata, sugarul realizeaza miscari necontrolate, zambeste involuntar si invata sa isi recunoasca mama. La nivel fizic, vei remarca o descrestere in greutate (in prima saptamana de viata), care va fi corectata ulterior. De asemenea, micutul isi tine pumnisorii stransi, isi misca bratele si picioarele si va fi capabil sa urmareasca cu privirea un obiect care se deplaseaza lent.

Nou-nascutul incepe sa reactioneze la vocile pe care le aude, cat si la chipurile pe care le vede si, in special, la mirosul mamei sale. Nevoile sale se manifesta prin tipete stridente, iar gesturile sale includ reflexul de supt, stranutul, tusitul si clipitul. Toate aceste manifestari reprezinta raspunsul nou-nascutului la stimuli.

In prima luna de viata, vei mai remarca si prezenta reflexului Babinski sau de agatare plantara, manifestat atunci cand atingi talpa nou-nascutului, iar micutul isi curbeaza degetele si talpa catre interior. Un altul este reflexul Moro, declansat cand bebelusul se sperie si care se manifesta prin intinderea mainilor si a picioarelor si aducerea lor rapida inapoi.

A doua luna de viata

In cea de-a doua luna de viata, bebelusul bifeaza alte obiective fizice, sociale si cognitive. Din punct de vedere fizic, vei remarca faptul ca bratele si piciorusele micutului incep sa se relaxeze si sa se intinda partial. In plus, bebelusul va fi capabil sa isi ridice capul la un unghi de 45 de grade cand sta intins pe burtica.

Tot in aceasta perioada, bebelusul reuseste sa distinga gustul dulce si cel amar si poate vedea obiecte aflate la o distanta de circa 20-30 cm. De altfel, in a doua luna de viata, micutul incepe sa acumuleze informatii din mediul inconjurator prin cele 5 simturi ale sale: tactil, vizual, auditiv, gustativ si olfactiv.

Comunicarea se realizeaza prin planset, gangurit, zambete si fixarea privii. Micutul va incepe, de asemenea, sa afiseze emotii, precum placere sau suparare. Cand este indispus, se va linisti sugandu-si degetul mare.

Nu in ultimul rand, in aceasta etapa bebelusul va incepe sa faca asocieri intre comportamentul sau si reactiile celor din jur. Spre exemplu, se va astepta ca, atunci cand plange, mama sa vina sa il ia in brate sau sa il hraneasca.

A treia luna de viata

In a treia luna de la nastere, progresele bebelusului devin din ce in ce mai evidente. Micutul isi va putea intinde bratele si piciorusele complet si sustine capul la un unghi de 45 de grade. Tot acum va incepe sa isi impinga piciorusele atunci cand atinge o suprafata tare si sa isi sustina partea superioara a corpului cu ajutorul bratelor cand sta intins pe burtica.

In aceasta perioada, obiectele care se misca vor deveni tot mai atragatoare. Bebelusul va intinde manuta dupa lucrurile care atarna, va apuca si va agita jucariile care ii sunt puse la dispozitie. Parul si hainele oamenilor cu care va intra in contact vor deveni atragatoare: micutul va avea tendinta sa le apuce si sa traga de ele.

In cea de-a treia luna de viata, vei remarca gangureli, dar si rostirea primelor vocale, precum "a" si "o". De asemenea, bebelusul va incepe sa zambeasca, drept raspuns la un zambet, si sa se bucure cand cei din jur se joaca cu el. Sunetele pe care le emite sunt mai stridente, una dintre manifestarile sale sonore fiind rasul.

A patra luna de viata

La patru luni de la nastere, micutul poate sta in picioruse daca este sustinut, se propteste in brate si reuseste sa isi ridice capul la 90 de grade. Isi foloseste umerii pentru sprijin, se rostogoleste de pe burtica pe o parte si imbratiseaza cu ambele maini.

Abiltatile sociale si de limbaj includ in aceasta etapa emiterea de noi sunete, rasetul ca reactie la gadilat, dar si realizarea unor miscari cu scop precis, precum intinderea manutelor pentru a fi luat in brate. Tot acum invata sa faca diferenta intre vorba blanda a mamei si tonul suparat al acesteia.

De asemenea, reuseste sa distinga culorile albastru, verde, galben si rosu si devine constient ca oamenii si lucrurile poarta o denumire anume (mama, tata, pisica etc.).

A cincea luna de viata

In a cincea luna de viata, bebelusul reuseste sa stea in fundulet, daca este sprijit cu ajutorul unor pernute, isi roteste incheieturile manutelor si isi suge degetele de la picioare.

Energia nu ii lipseste, astfel ca bebelusul obisnuieste sa se rostogoleasca, isi inclina capul inainte pentru a vedea mai bine, intinde manutele si este capabil sa duca jucariile de la mana la gurita.

De asemenea, bebelusul bolboroseste pentru a atrage atentia, imita sunetele, tonalitatile pe care le aude, cat si gesturile celor apropiati. In ceea ce ii priveste pe straini, micutul va incepe sa manifeste teama vizavi de acestia.

A sasea luna de viata

In a sasea luna de viata, micutul reuseste sa stea in fundulet de unul singur pe perioade scurte de timp, se rostogoleste in ambele sensuri si intinde manutele, apucand cu precizie jucariile.

Ganguritul sau incepe sa se transforme in rostirea unor silabe, sunetele diversificandu-se. Continua sa imite sunetele si comportamentul celor din jurul sau, de aceasta data cu mai multa acuratete.

Joaca sa devine mai complexa - bebelusul incearca, spre exemplu, sa apuce un al treilea obiect, chiar daca are deja cate unul in fiecare manuta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare bebelus Bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre