Dezvoltarea controlului mainilor la bebelusi (pana la 1 an)

/ / Modificat: 2011-03-17
Dezvoltarea controlului mainilor la bebelusi (pana la 1 an)

Manutele vor fi primele parti ale corpului pe care bebelusul tau le va descoperi. Dupa ce acest lucru se intampla micutul tau va fi dornic sa afle ce poate face cu ele. Abilitatile motorii fine ca a apuca, a arata sau a cauta cu ajutorul manutelor diverse lucruri se dezvolta in timp. Afla ce trebuie sa stie sa faca micutul tau cu ele pana la varsta de 1 an!

0-4 luni

La nastere, manutele bebelusului sunt inclestate, iar manutele vor sta mereu in pozitie de pumni. Vei constata ca si atunci cand vei incerca sa i le deschizi apasand usor pe palmuta ele vor reveni la loc aproape imediat in pozitia de pumn. Este vorba de reflexul Moro cu care se naste copilul si care are legatura cu instinctul de supravietuire, el incercand sa stranga in pumn tot ce se apropie de mainile lui ca o forma de aparare.

Pana in 3 luni, bebelusul va incepe sa isi deschida mainile in mod firesc si sa inceapa sa dobandeasca un usor control asupra miscarilor lor.

El poate incepe sa atinga si sa prinda in manute, dar fara a le putea strange, lucruri usoare care-i cad in manuta (babetica, batistuta, servetele etc.) si sa le duca la gurita. Pentru ca nu are capacitatea de a le strange si nici de a prinde lucruri mici, ii vor scapa multe lucruri printre degete. El nu poate prinde lucrurile cu degetele, ci va folosi toata mana.

Coordonarea maini-ochi incepe sa capete contur si micutul va incepe sa descopere manutele ca fiind parti ale propriului corp.

Pana la 4 luni bebelusul isi dezvolta destula coordonare a muschilor pentru a apuca si strange chiar obiecte mici care se afla in raza lui vizuala si la o distanta mica de el.

Pe masura ce vazul bebelusului se imbunatateste, el va fi capabil sa urmareasca vizual obiecte si sa se lupte in a le apuca cand se misca.

Copilul isi decsopera treptat si degetele pana la implinirea a 4 luni, care vor sfarsi treptat in gurita, aparand astfel suptul degetelului, un tic normal in perioada de bebelus.

5-6 luni

Bebelusul devine din ce in ce mai dornic sa exploreze cu degetelele noi forme si texturi. Cartile din materiale moi si cu multe imagini sunt ideale pentru a le atinge si a le investiga indeaproape, atat tactil cat si vizual. Lasa bebelusul sa le atinga si sa le intoarca pe toate partile, chiar daca le scapa din maini, le mototoleste sau le rupe. E modul lui de a face cunostinta cu ele si de a se imprieteni cu textura lor.

Este important sa stii ca intre 5 si 6 luni bebelusul isi dezvolta si abilitatii motorii mai mari, este capabil sa se ridice nu numai in fundulet, dar chiar si in picioare daca are suport.

7-8 luni

Este o varsta interesanta din punct de vedere al dezvoltarii motorii. Unii dintre ei fac chiar primii pasi singurei la aceasta varsta. Daca vorbim de abilitatile mainilor au si aici cateva reusite de sarbatorit: poate muta o jucarie dintr-o mana intr-alta, poate lovi 2 jucarii intre ele producand diverse sunete. Vei constata ca micutului tau ii place sa se joace cu obiecte care fac mult zgomot.

9-10 luni

Te-ai intrebat vreodata de ce le place bebelusilor sa rastoarne sacul cu jucarii sau chiar cosul de gunoi ori alte cutii care ii ies in cale? Pentru placerea de a le pune inapoi, desigur! Pe masura ce invata sa manipuleze jucarii formate din mai multe bucati, vei observa ca va avea o placere deosebita de a se holba pur si simplu la ele. Fiecare dintre aceste jucarii va avea un rol in dezvoltarea relatiei cauza-efect in perceptia lui.


Chiar daca pe tine te innebuneste acest obicei al bebelusului, el va descoperi o reala placere in a scapa jucariile din manute si in a le arunca. Ii place tare mult atat sunetul pe care il scoate cat si sa vada obiectul cum cade! Va capata mai multa forta in maini si va fi capabil sa deschida si sa inchida anumite cutii sau obiecte simple.

 

10-12 luni

Pana la varsta de un an copilul ar trebui sa fie capabil sa foloseasca multe obiecte in mod corect. Totusi, inca mai este drum lung pana cand bebelusul va fi capabil sa isi controleze mainile in mod corespunzator.

Deja micutul a invatat care sunt texturile obiectelor pana la aceasta varsta si le alege pe cele care-i dau o senzatie mai placuta.

Incepand cu 11 luni bebelusul incepe sa fie capabil sa isi foloseasca degetele separat si sa prinda cu ajutorul lor si cele mai mici lucruri, care pana acum ii scapau printre degetele. Va folosi in principal degetul mare si cel aratator pentru a apuca lucruri mici: boabe de mazare, firimituri, floricele, piese de puzzle etc.

De la 1 an, dezvoltarea abilitatilor mainilor la bebelusi prinde viteza. Daca pana la aceasta varsta totul a mers parca cu incetinitorul, de acum copilul te va uimi cu reusitele lui in timpi-record:

  • va incepe sa tina canuta in mana sau biberonul;

  • va incerca chiar sa bea singurel din ele;

  • incepe sa tina in mana creioane, pixuri etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare bebelusi Dezvoltare fizica bebelusi Dezvoltare motorie copii

Articole recomandate

Citeste si despre