Cresterea in greutate a sugarului

Intrebare:

- Am nascut acum 8 luni si 2 saptamani un baietel de 3.250 kg. Acum are 7.500 kg si mi se pare ca nu mai ia in greutate. Este normala greutatea lui la aceasta varsta?

Raspuns:

Cresterea in greutate a sugarului in primul an de viata se face astfel: in primele 4 luni cate 750 g/luna, urmatoarele patru luni cate 500 g/luna iar ultimele patru (de la 8 la 12 luni) cate 250 g/luna.

Sau altfel: greutatea de la nastere se dubleaza la 4 luni si se tripleaza la 12 luni. Acestea sunt insa niste valori medii, orientative; fiecare copil are ritmul lui propriu de crestere care este influentat si de factori constitutionali.

greutate-bebelus

Greutatea ideala

Daca ar fi sa luam in considerare ca parametru al dezvoltarii, numai greutatea corporala, atunci greutatea ideala al unui copil de 8,5 luni cu greutatea la nastere de 3250g, ar fi de 8375 g, ceea ce inseamna ca baietelul dumneavoastra are un deficit ponderal de 10% si se situeaza la limita dintre copil subponderal si malnutritia de gradul I.

Insa, greutatea corporala nu este singurul parametru care trebuie avut in vedere in aprecierea starii de nutritie a sugarului: aceasta trebuie corelata cu talia, evolutia curbei ponderale (stationara, ascendenta sau descendenta), prezenta sau absenta tesutului adipos pe abdomen, torace, membre si fata, aprecierea pliului cutanat.

De asemenea trebuie avute in vedere starea tegumentelor, troficitatea si tonusul muscular, activitatea motorie si neuropsihica, toleranta digestiva si reactivitatea imunologica (rezistenta la infectii).

Asadar, baietelul dumneavoastra are o greutate mai mica in raport cu varsta, dar pentru a afla in ce masura acest fapt este patologic si pentru a determina cauzele acestui deficit ponderal trebuie sa fie consultat de catre medicul pediatru.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Greutate bebelus Bebelus

Copilul.ro

Alaturi de tine pentru a creste copii cu dragoste si incredere. Nu iti promitem ca iti vom rezolva problemele, dar iti promitem ca nu va trebui sa le faci fata singura.

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul