Comunicarea prin semne cu bebelusul

/ / Modificat: 2012-05-16
Comunicarea prin semne cu bebelusul

dezvoltare_limbaj_bebelusiComunicarea prin semne cu bebelusul apare inainte de dezvoltarea vorbirii. Bebelusii sunt niste mici experti in limbajul semnelor. Intelegerea lui si abilitatile motorii se dezvolta mult mai repede decat vorbirea. Adu-ti aminte ca micutii invata sa transmita "la revedere" sau "pa" mai intai facand din manute, inainte de a rosti cuvintele!

Important este sa fii perseverenta si sa incerci sa il inveti pe copil cat mai multe semne pentru lucruri uzuale cu care are de-a face. Acest limbaj non-verbal ajuta la consolidarea relatiei cu bebelusul si il ajuta sa scape de o serie de frustrari care apar atunci cand nu se poate face inteles, pentru ca nu poate vorbi.

 

Cand si cum ajuti bebelusul sa invete comunicarea prin semne?

O metoda eficienta este jocul. Prin joc este cel mai usor sa ii dezvolti aceste abilitati. Nu uita: trebuie sa fie multa distractie la mijloc!

Cel mai bun moment pentru a incepe comunicarea prin semne este atunci cand copilul manifesta dorinta de a vorbi si de a transmite diverse mesaje. Acest lucru se intampla cam pe la 9-10 luni - cand bebelusul este mai sociabil, incepe sa se balbaie si foloseste sunete si expresii mimice pentru a atrage atentia.

Incepe cu un semn pentru o activitate de care cel mic este interesat. Unul dintre semnele pe care bebelusul il poate invata este semnul pentru "mai mult" sau "mai vrei". Apropie-ti mainile atingandu-ti buricele degetelor de la o mana cu cele de la alta in linie dreapta (fara a-ti atinge palmele) - ca si cand degetele de la maini ar fi 2 avioane care se ciocnesc in varf. Acesta este semnul pe care trebui sa il folosesti atunci cand il intrebi "mai vrei supica", "mai vrei sa ne jucam", "vrei mai mult laptic" etc. Este important sa si rostesti expresia care defineste semnul atunci cand il faci pentru ca cel mic sa invete sa le asocieze. Apoi, raspunde-i "bine, hai sa aducem mai mult/sa ne jucam mai mult" - aratand semnul.

Dupa cateva zile de exercitiu si repetari micutul tau va incerca sa faca si el acelasi semn. Insa ar putea dura si mai mult, pana la cateva saptamani. Trebuie sa ai rabdare. Lauda-l de fiecare data cand reuseste sa faca semnul.

comunicare_copil_1Semne simple si la-ndemana de invatat bebelusul

Nu exista un limbaj non-verbal standard pentru bebelusi. Vei constata ca unii specialisti recomanda anumite semne pentru unele expresii, in timp ce altii indica altele pentru aceleasi expresii. Insa poti inventa propriul tau "vocabular" de semne. Nimic nu te opreste. Noi iti sugeram cateva idei simple si utile pentru a te inspira:

  • pentru mancare - pune varful unui deget pe buze;
  • pentru a spune ca a plecat cineva/pentru plecare - ridica mana in fata lui si agit-o in fata si in spate;
  • pentru a sugera sperietura - atinge-ti repetat pieptul cu o mana (ca atunci cand te sperii si pui instintiv mana la piept); bate usor de mai multe ori;
  • pentru atunci cand e cald - intinde mana in fata si apoi retrage-o rapid;
  • pentru a intreba "unde?" - ridica din umeri, cu palmele iesite in afara;
  • pentru masina - imagineaza-ti ca invarti de un volan imaginar (cu mainile);
  • pentru iepure - prinde-te cu o mana de nasuc si scutura-l sau puneti 2 degete in cap, imitand urechile iepurasului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare limbaj bebelusi Comunicare bebelusi Dezvoltarea vorbirii copii

Articole recomandate

Citeste si despre