Atasamentul bebelusilor de diferite lucruri, cum il explicam?

/ / Modificat: 2014-03-24
Atasamentul bebelusilor de diferite lucruri, cum il explicam?

Bebelusii fac adesea "pasiuni" pentru unele jucarii sau obiecte din preajma lor si pur si simplu nu se mai desprind de ele. Fie ca e vorba de paturica, o jucarioara simpla, suzeta sau biberon, ei se ataseaza de ele si le devin "prietene" de nadejde in aventura numita crestere si dezvoltare. Acestea se mai numesc si "obiecte de confort". Afla de ce se ataseaza copiii de ele si ce trebuie sa faci!

Intre 6 luni si 1 an de zile, bebelusii incep sa se bucure de o oarecare libertate datorita dezvoltarii mobilitatii din ce in ce mai rapide. Este de asemenea perioada in care anxietatea de separare incepe sa prinda contur iar ei incep sa experimenteze gustul independentei, ceea ce le provoaca o adevarata pofta pentru confort si explorare. In efortul de a ameliora efectele anxietatii de separare de parinti, ei se orienteaza spre elemente de tranzitie sau "obiectele de confort" cum ar fi animale de plus sau paturici. Este o adevarata poveste de "dragoste" si atasament fata de ele care dureaza pana pe la 2-3 ani.

Care sunt beneficiile acestor obiecte de confort in dezvoltarea bebelusului?

Nu te ingrijora daca micutul tau este exagerat de atasat de paturica sau de jucaria lui. Nu este nicidecum un semn de nesiguranta. Desi este ciudat, acest atasament reprezinta de fapt un semn al unei legaturi puternice intre parinti si copii. Bebelusul care cauta un obiect de confort catre care sa-si orienteze afectiunea nu este unul lipsit de dragoste sau pe care parintii nu il iubesc, ci dimpotriva, spun specialistii, acestia sunt bebelusii care primesc in general multa afectiune din partea celor din jur.

Nu numai ca atasamentul fata de aceste obiecte este un semn de dezvoltare sanatoasa, dar ele servesc si unui scop important. Ele sunt esentiale in situatiile in care copiii trec prin situatii de stres sau anxietate pentru ca ii calmeaza. Atunci cand este lasat la cresa sau la bunici pentru a dormi ori in grija, elementele de tranzitie le ofera sentimentul "de acasa", care ii aminteste de mami sau tati si resimt mai putin noile experiente care pot fi uneori destul de infricosatoare pentru ei. De asemenea, ii ajuta pe copiii sa treaca mai usor si prin alte situatii stresante ca de exemplu mersul la medic, care este traumatizant pentru majoritatea lor.

Trucuri pentru parinti

Chiar daca micutul prieten al copilului nu vorbeste, acesta poate atrage dupa sine cateva dileme interesante. Gaseste cel mai bun mod de a te descurca cu noul membru al familiei fara a-l frustra in vreun fel sau altul!

Lasa-i in preajma numai jucarii si obiecte sigure

Nu stii exact care este jucaria de care se va simti atras bebelusul, asa ca este bine sa ii lasi cat mai multe optiuni, dar care sa fie sigure. Nu ti-ai dori ca el sa nu se mai poata desprinde de un obiect periculos care a aterizat prin preajma lui din neatentie.

Fii pregatita pentru atunci cand il pierde sau se strica

Exista mereu riscul ca obiectul respectiv sa se deterioreze sau sa se piarda si atunci trebuie sa faci fata consecintelor nu tocmai placute: plansete, tipete, agitatie - o adevarata drama. Asigura-te ca ai mai multe obiecte la fel, ca rezerve. Totusi, copilul stie cand ii este schimbata jucaria pentru ca miroase altfel, nu mai are acel iz familiar. De aceea, este mai bine sa i le schimbi periodic, pentru a-l obisnui cu ideea de tranzitie.

Totusi, daca micutul tau pierde animalul de plus, nu te grabi sa ii cumperi chiar atat de repede altul. Poate ca se va reorienta spre alta jucarie care sa umple "golul" si nu mai vrea un astfel de animal. Urmareste-i comportamentul!

Stabileste limite

Bebelusul se va lipi practic de respectivul obiect si va avea tendinta sa il ia cu el peste tot, inclusiv la baita sau in vizite. Este indicat sa stabilesti limite si sa ii spui din cand in cand care sunt situatiile in care trebuie sa se joace cu respectivul obiect si cand nu. Daca reactioneaza foarte urat, nu il priva de obiect. Dar repeta-i mereu care sunt situatiile indicate sa se joace, pana cand va intelege si nu va mai reactiona astfel.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare bebelusi Anxietatea de separare bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre