8 probleme frecvente in invatarea la olita a copilului

/ / Modificat: 2012-10-25
8 probleme frecvente in invatarea la olita a copilului

Invatarea copilului cu olita este un proces migalos si destul de stresant pentru multi parinti. Tranzitia de la scutec la olita este presarata cu tot soiul de probleme care fac parintii sa isi piarda rabdarea si uneori chiar speranta. Iata cele mai frecvente dintre ele si cum le poti depasi cu micutul tau!

Copilul te anunta cand face treaba mare, dar nu si cand face pipi

Desi ii vorbesti mereu despre cum trebuie sa te anunte cand face pipi si cand face treaba mare, micutul tau te trage de manecuta doar cand e pe cale sa faca caca. Specialistii sustin ca este normal. Copiii capata control asupra vezicii urinare destul de tarziu, abia dupa ce invata sa sa controleze scaunul si musculatura necesara pentru defecare. Tine minte acest lucru de fiecare data cand iti vine sa urli la el ca a facut pipi pe el!

Copilul vrea sa se joaca cu fecalele

Este normal sa incerce sa faca asta. Copiii mici sunt curiosi din fire, iar fecalele sunt pentru ei ceva nou pe care trebuie sa il exploreze. Tentatia lui este fireasca si nu o vei putea opri fara sa il superi putin pe cel mic. Insa este important sa il opresti imediat si sa ii repeti constant - "nu ai voie sa te joci cu caca, caci nu este o jucarie - caca se arunca la toaleta".

Baietelul tau vrea sa urineze stand pe vine

Nu este neobisnuit ca in primii ani de viata sa se intample acest lucru. Atunci cand il inveti sa faca la olita il vei pune sa stea jos pe ea si cand face pipi si cand face caca. De multe ori nu stii sigur ce urmeaza sa faca pentru ca nu iti poate spune daca este foarte mic. Te vei lua mai degraba dupa semne.

Desi se va obisnui sa faca pipi stand pe vine este important ca dupa ce reuseste sa isi controleze vezica sa il incurajezi sa faca din picioare, asa cum fac toti baieteii. Ar putea invata mai repede acest lucru daca l-ar vedea pe tati sau pe fratiorul lui ca face acest lucru des.

Copilul se impotriveste olitei

Impotrivirea sau refuzul de a sta pe olita poate insemna ca nu este pregatit pentru a incepe "antrenamentul" in acest sens. La inceput tine copilul pe olita timp de cateva minute. In acest timp explica-i ce trebuie sa faca si de ce pe un ton cald si prietenos. Mai incearca de cateva ori. Daca tot opune rezistenta nu il forta, mai bine renunta si mai asteapta o perioada.

Copilul se va mai scapa pe el din cand in cand

Tranzitia la olita este un proces destul de lung si pana cand va invata cum sa o foloseasca corect, cel mic va mai avea mici accidente. Acestea sunt normale in acest proces. Este indicat sa nu il pedepsesti si sa ii explici de fiecare data ca data viitoare sa ceara la olita cand simte ca ii vine sa faca pipi sau treaba mare. Numai asa va evita sa se murdareasca cu caca si sa miroasa urat sau sa se ude de pipi.

Copilul se supara atunci cand arunci caca la toaleta si tragi apa

Te poti trezi ca micutul tau incepe sa planga si sa tipe din aceasta cauza. Unii copii au impresia ca fecalele fac parte din corpul lor, astfel ca le este greu sa inteleaga de ce le arunci la toaleta. Este momentul sa ii explici ce sunt ele si de ce sunt eliminate de organism pentru a intelege mai bine cum sta treaba.

Copilul face caca si pipi imediat dupa ce l-ai dat jos de pe olita

Se intampla adesea si este destul de enervant, insa nu este un act de razvratire sau de rautate. Unii copii au dificultati in a invata cum si cand anume trebuie sa relaxeze muschii pentru defecare si urinare. Daca observi ca acest lucru se intampla des inseamna ca trebuie sa mai astepti pana cand sa faci trecerea de la scutec la olita.

Copilul face la olita doar daca este pus de o anumita persoana

Este posibil ca aceea sa fii chiar tu daca ai fost cea care l-a initiat in acest proces si l-a ajutat! Si este firesc sa fie asa, deoarece copilul se simte in siguranta si confortabil in prezenta persoanei care il invata sa faca la olita. De aceea, este bine ca de la inceput sa incercati amandoi sau/si bona sa il puneti alternativ, altfel vei avea greutati cu el atunci cand nu vei fi in preajma lui, pentru ca nu va vrea sa faca cu altcineva.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Invatatul la olita Trecere scutec olita Olita copii Obicei olita copii Trucuri olita copii

Articole recomandate

Citeste si despre