13 activitati distractive pentru dezvoltarea abilitatilor motorii grosiere la copii

/ / Modificat: 2014-05-09
13 activitati distractive pentru dezvoltarea abilitatilor motorii grosiere la copii

Abilitatile motorii sau motrice grosiere fac parte din dezvoltarea fizica a copilului si sunt mijlocite de grupele de muschi. La varste mici, cand copilul este in plin proces de crestere, trebuie antrenate si stimulate corespunzator, astfel incat cel mic sa se dezvolte armonios.

Sta in firea copilului sa fie intr-o continua agitatie si miscare, ceea ce favorizeaza dezvoltarea naturala a abilitatilor motorii grosiere, insa exista si cateva activitati distractive pe care merita sa le incurajezi in programul lui de joaca si care ajuta in acest sens. Spre deosebire de abilitatile motorii fine, care tin de indemanare si perspicacitate, cele grosiere se refera la miscarile ample ale corpului, care necesita coordonare, putere, echilibru.

Plimbarile in aer liber

Indiferent ca sunt realizate in parc, la munte sau prin oras, plimbarile in aer liber permit initierea jocului nestructurat, care antreneaza toti muschii corpului. Copilul alearga, sare, se invarteste aleatoriu, iar fiecare pas pe care il face ajuta din plin la dezvoltarea lui fizica.  

Catararile in copaci

Niciun prichindel nu ar trebui sa treaca prin copilarie fara sa experimenteze macar o data catararea in copac. Inainte de a te gandi la repercusiuni - cazaturi, julituri, vanatai - atunci cand copilul incearca sa "escaladeze" trunchiul unui copac, ia aminte de beneficiile pe care aceasta activitate banala le are in dezvoltarea lui: il ajuta sa exploreze mediul inconjurator si sa se mentina in forma, dezvoltandu-i musculatura intregului corp.

Jocurile cu mingea

  Jocurile cu mingea reprezinta o sursa inepuizabila de activitati distractive pentru copil. Este un mod amuzant prin care-l convingi sa faca mai multa miscare fizica si sa-si dezvolte aptitudinile motorii grosiere, dar si fine. Atunci cand manipuleaza mingea si o arunca, copilul isi dezvolta atat musculatura, cat si coordonarea mana-ochi si indemanarea.  

Culesul florilor, legumelor, fructelor

Primavara, vara si toamna sunt sezoane ale anului in care copilul se poate implica intr-o multime de activitati benefice si distractive pentru dezvoltarea abilitatilor motorii grosiere. De indata ce soarele incalzeste natura si ies primele flori pe camp, incurajeaza copilul sa le culeaga, sa formeze coronite din ele si sa le daruiasca mai departe, celor dragi.

Toamna, cand recoltele sunt in floare, poti incuraja copilul sa se implice in culesul fructelor si legumelor din livezile bunicilor sau ale rudelor care au case la tara. Aceste activitati simple ajuta la dezvoltarea concomitenta a abilitatilor motrice grosiere si fine.  

Dansul

Dansul este cea mai amuzanta, distractiva si atractiva forma de miscare fizica pentru copii. Avantajul este ca poate fi realizat oriunde, oricand si sub orice forma, ajutand constant copilul sa-si imbunatateasca aptitudinile motorii si sa se mentina in forma.

Jocurile clasice ale copilariei

Jocurile copilariei tale trebuie readuse in modernitate si stimulate printre activitatile copilului tau. Sunt multe, frumoase, energice, iar copilul devine usor dependent de ele, intrucat sunt interesante si distractive. In plus, stimuleaza abilitatile motorii, creativitatea si gandirea. Printre jocurile copilariei care nu ar trebui sa lipseasca din programul copilului, se numara:

  • sotronul;
  • leapsa;
  • saritul corzii;
  • elasticul;
  • ratele si vanatorii;
  • tara, tara, vrem ostasi;
  • de-a v-ati-ascunselea.

Ridicarea zmeului

Ridicarea zmeului stimuleaza copilul sa faca miscare si ii dezvolta abilitatile motorii, iar confectionarea lui ajuta la imbunatatirea aptitudinelor motrice fine. Este o activitate amuzanta, care-l indeamna sa alerge si sa-si antreneze toate grupele de muschi.

Sporturile de performanta sau de agrement

In cazul in care copilul are veleitati de sportiv si este pasionat de un anumit sport, poti incerca sa il inscrii la cursuri sau antrenamente structurate. Indiferent ca este vorba de baschet, fotbal, volei, inot, gimnastica sau handbal, sporturile sunt distractive pentru el. Inscrie-l doar la acele activitati sportive pentru care manifesta interes si care-i fac placere.

Gradinaritul

Gradinaritul se poate transforma intr-o activitate utila in dezvoltarea copilului, daca ai grija sa il transformi intr-o joaca relaxanta si haioasa. In plus, taierea buruienilor, plantarea florilor si cultivarea legumelor ajuta si la dezvoltarea abilitatilor motrice grosiere.

Mersul cu bicicleta sau rolele

Bicicleta si rolele sunt doua "jucarii" de care copilul pare sa nu se mai sature, inca de cand incepe sezonul cald si pana la prima zapada. Reprezinta totodata si doua metode prin care copilul ramane mereu activ si in forma si isi pune la punct abilitatile motrice fine, pentru o crestere armonioasa. Bicicletele si rolele pot fi completate si de alte dispozitive cu rol asemanator: skateboard, triciclete sau trotinete.

Paintballul

Daca ai epuizat toate sursele de activitati distractive prin care stimulezi copilul sa-si dezvolte aptitudinile motorii, incearca si unele metode mai putin la indemana, dar extrem de distractive. Chiar daca implica anumite costuri, paintballul ramane una dintre activitatile de care copilul se va indragosti. Toate marile orase ale tarii dispun de spatii special amenajate pentru desfasurarea acestei activitati.

Activitatile din spatiile de joaca

Spatiile de joaca pentru copii special amenajate in parcuri sau mall-uri dispun de o multime de dispozitive si echipamente care storc si ultima picatura de energie din cei mici. De la tobogane, dispozitive de catarat si pana la trambulina, copilul le incearca pe toate si se distreaza copios alaturi de alti micuti. Pe langa miscarea fizica binevenita, copilul isi dezvolta si aptitudinile motrice grosiere.

Activitatile de curatenie

Si activitatile de curatenie se pot transforma intr-o joaca distractiva si utila in dezvoltarea fizica a copilului, daca datul cu aspiratorul se face in pasi de dans ori spalatul vaselor este completat cu formarea baloanelor din detergent.

Ce alte activitati crezi ca mai pot suscita interesul copiilor pentru a face mai multa miscare fizica si pentru a-si dezvolta abilitatile motorii grosiere? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Abilitati motorii grosiere copii Activitati dezvoltare abilitati motorii Dezvoltare fizica copii Abilitati motrice fine copii Activitati dezvoltare copii Activitati distractive bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre