12 curiozitati despre gemeni

/ / Modificat: 2014-05-21
12 curiozitati despre gemeni

Rata nasterilor de gemeni a crescut cu 76% din 1980 si pana in prezent, din cauza varstei tot mai inaintate la care femeile aleg sa devina mame si a tratamentelor de fertilizare in vitro. Gemenii impart acelasi ADN, dar au amprente digitale diferite, se dezvolta asemanator, chiar daca sunt separati la nastere si se imbolnavesc diferit sau deloc, desi sunt expusi acelorasi factori patogeni.

Gemenii sunt mai predispusi sa fie stangaci

Statisticile au indicat faptul ca 22% dintre gemeni prefera folosirea mainii stangi pentru scris si alte activitati uzuale, in comparatie cu cei care provin din sarcini singulare, care sunt stangaci intr-un procent de doar 10%.  

Gemenii impart acelasi ADN, dar nu au aceleasi amprente

Expunerea in parti diferite ale uterului, in sarcina, determina formarea unor creste si spirale diferite pe buricele degetelor gemenilor, ceea ce inseamna ca au amprente digitale diferite. 

Gemenii pot avea tati diferiti

Este vorba de fenomenul "superfecundarii heteropaternale", care apare atunci cand o femeie face sex neprotejat cu doi barbati, in timpul aceleiasi ovulatii. Astfel, exista posibilitatea ca 2 spermatozoizi proveniti de la barbati diferiti sa fertilizeze ovulul si sa determine aparitia sarcinii gemelare. Fenomenul este comun la animale si apare extrem de rar la oameni.  

Gemenii pot sa nu fie, de fapt, gemeni

copii-joc-aer-liber-frati

Fetusii care impart acelasi uter intr-o sarcina nu este obligatoriu sa fie gemeni si sa aiba aceeasi data de nastere. Exista o conditie medicala foarte rara, numita superfetatie, care apare atunci cand o gravida continua sa aiba menstruatie si, in urma unui act sexual neprotejat din timpul sarcinii, ramane din nou insarcinata.

In acest caz, gravida trece prin doua nasteri in aceeasi sarcina: prima, cand termenul de sarcina al primului copil conceput se sfarseste, iar a doua, mai tarziu, cand al doilea fat conceput ajunge la termen. Cei doi frati nu sunt considerati gemeni, chiar daca au impartit, pentru o perioada, acelasi uter.  

Gemenii au un limbaj propriu, unic

Gemenii chiar vorbesc pe limba lor. Bebelusii ganguresc adesea intre ei, insa cand vine vorba de gemeni, sunetele si balbaielile fac parte dintr-un limbaj unic, doar al lor, numit cryptophasia sau idioglassia, cu ajutorul caruia comunica si se inteleg intre ei.  

Interactiunea dintre ei incepe din uterul mamei

Gemenii incep sa interactioneze in uter in a 14-a saptamana de sarcina, iar din a 18-a saptamana gestationala incep sa se joace si sa se atinga intre ei mai des decat se ating pe ei insisi, potrivit unui studiu realizat in 2011, de cercetatorii italieni de la Universitatea din Padova.  

Gemenii identici nu sunt chiar... identici

La o prima vedere, este greu sa diferentiezi gemenii identici, insa la o analiza mai atenta, vei constata ca nu sunt 100% identici. In plus, un studiu publicat in "Proceedings of the National Academy of Sciences" a evidentiat faptul ca, multe perechi de gemeni, chiar daca sunt identice, tind sa formeze trasaturi fizice diferite pe masura ce cresc.

Este vorba de efectele epigenetice, prin care diferentele de natura fizica incep sa se dezvolte pe parcursul copilariei, fiind influentate de obiceiurile alimentare ale fiecarui frate, de expunerea la factori chimici etc.

Gemenii se imbolnavesc diferit

gemeni-haiosi

Gemenii pot imparti multe intre ei si pot avea multe lucruri in comun, dar nu si bolile pe care le dezvolta, nici macar pe cele provocate de factori la care au fost expusi simultan. Asadar, copiii nascuti din sarcini gemelare nu-si impart intotdeauna bolile, nici macar pe cele contagioase.

Cercetatorii britanici au constatat aceasta diferenta importanta in urma unui caz din 1983, cand o pereche de gemeni a fost contaminata din greseala cu virusul HIV si doar unul a dezvoltat boala. Fratele lui nu s-a imbolnavit, iar medicii nu au gasit urme ale virusului in sangele lui niciodata, desi a fost testat periodic.  

Gemenii separati la nastere se dezvolta asemanator

Chiar daca gemenii sunt separati la nastere si cresc in tari, medii si culturi diferite, acestia dezvolta trasaturi similare in ceea ce priveste sanatatea, personalitatea, inteligenta, talentele, adica in aspectele care sunt influentate de mostenirea genetica.

Asadar, daca o pereche de gemeni se reuneste dupa mult timp, este foarte posibil ca cei doi frati sa constate ca au interese si pasiuni comune, ca au un IQ asemanator si ca sufera de aceleasi afectiuni (in special, cele care sunt mostenite ereditar).  

Gemenii pot avea rase diferite

Daca gemenii sunt produsul conceptiei unor parinti din rase diferite, exista posibilitatea ca cei doi copii sa aiba si ei rase diferite. Sansa ca acest fenomen sa aiba loc este insa foarte mica, de aproape 1 la 1 milion.  

Relatia intre gemeni si parinti se formeaza mai greu

Gemenii tind sa aiba o relatie mai rece si mai distanta cu parintii lor. Desi legatura afectiva exista si este intrinseca inca din timpul sarcinii, modul in care parintii reactioneaza adesea in fata responsabilitatilor de a avea grija de doi copii simultan conduce la o oarecare detasare si neimplicare in dezvoltarea lor.

In plus, studiile au demonstrat faptul ca favoritismul unuia dintre copii in randul familiilor cu gemeni este mai mare decat in alte familii si ca, desi este o inclinare instinctiva catre tratament preferential, poate duce la neglijarea celuilalt frate si la dificultatea de a forma o relatie cu el.  

Gemenii impart acelasi ADN, dar nu este identic

Chiar daca gemenii se formeaza din acelasi ovul si aceiasi spermatozoizi, nu este obligatoriu ca materialul genetic din care provin sa fie identic. Specialistii sustin ca unii gemeni au mici diferente in ADN-ul lor, dar nu au reusit sa descopere cauzele exacte pentru care se produc acestea, desi multi le pun pe seama expunerii lor la diversi factori de mediu.

Mai cunosti si alte curiozitati sau lucruri interesante despre gemeni? Esti parinte de gemeni? Ce caracteristici comune ai observat la copiii tai? Spune-ne parerile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Crestere gemeni

Articole recomandate

Citeste si despre