Ce mosteneste copilul de la mama?

/ / Modificat: 2012-11-24
Ce mosteneste copilul de la mama?

Mostenirea genetica a bebelusului provine atat de la mama, cat si de la tata. Exista gene dominante la mama care isi pun amprenta in dezvoltarea ulterioara a copilui. De la inteligenta, podoaba capilara, greutate, talent si pana la anumite boli si conditiii medicale; toate sunt mostenite pe cale ereditara de la mamici.

11 lucruri pe care un copil le mosteneste de la mama lui

Inteligenta

Se pare ca inteligenta este mostenita pe cale materna. Genele cu care vine mama in bagajul genetic al copilului sunt esentiale in dezvoltarea creierului bebelusului. Asadar, daca vreti sa aproximati cam cat de inteligent va fi copilul, atunci analizati cat de inteligenta este mamica.

Greutatea

Greutatea copilului la nastere, dar si cea din copilariei si de la maturitate sunt influentate de codul genetic matern. Acesta are un impact puternic mai ales pentru fetite. Astfel ca, daca tu esti supraponderala, exista mari sanse ca si copilul tau sa ajunga, in timp, la o asemenea greutate.

Obiceiurile alimentare (dieta)

Cercetatorii au descoperit ca mamicile influenteaza si obiceiurile alimentare ale copiilor. Astfel ca, daca tie nu iti place sa mananci un anumit aliment, este foarte probabil ca el sa nu existe nici intre preferintele culinare ale copilului.

Talentul

Daca esti talentata intr-un anumit domeniu si ai cultivat aptitudinile cu care esti inzestrata, exista mari sanse ca si micutul tau sa aiba o predispozitie spre acelasi talent.

Menopauza

Si perioada in care fetita ta va intra la menopauza este o mostenire genetica. Specialistii au descoperit ca exista o diferenta de doar 1-2 ani in ceea ce priveste intrarea la menopauza intre mame si fiice. Este important de stiut acest lucru, mai ales pentru a identifica cam cat de lunga va fi perioada fertila a fiicei tale.

Parul

Evolutia cresterii si caracteristicilor parului la fetite este o mostenire genetica provenita de la mamici. Astfel ca, daca ai un par des si sanatos, si micuta ta va mosteni un fir sanatos si puternic si va avea o podoaba capilara frumoasa. Cresterea si sanatatea parului copiilor este afectata si de alti factori, independenti de genele mostenite de la mamici (de la medicamente, alimentatie, produse cosmetice etc.).

Sindromul premenstrual

Daca suferi de sindrom premenstrual sever si ai parte de simptome inconfortabile inainte de menstruatie (dureri de cap, greata, crampe abdominale severe etc.), este posibil sa i le transmiti si fetitei tale atunci cand va ajunge la pubertate.

Cancerul de san

Exista mai multe boli care pot fi mostenite pe cale ereditara, insa daca vorbim de o mostenire genetica esentiala de la mama la copil, cancerul de san este pe primul loc. Astfel ca, daca tu ai suferit sau vei suferi de cancer de san, exista sanse si o predispozitie mai mare ca si copilul tau (fetita, in principal) sa il faca.

Acest lucru nu este o certitudine. Doar ca riscul este mai mare la acesti copii decat la cei care sunt nascuti de mame care nu au suferit de aceasta boala. Aceeasi regula se aplica si in cazul altor tipuri de cancer din zona genitala.

Migrenele

Exista o gena declansatoare de migrene in codul genetic al mamei care se poate transmite copilului in proportie de aproape 80%. Astfel, riscul ca si micutul tau sa sufere de ingrozitoarele dureri de cap fara oprire este foarte mare.

Depresia (si alte boli psihice)

Exista mai multe boli psihice care se transmit ereditar, unele de la mama, altele de la tata. Depresia pare sa fie o consecinta genetica a mamelor, insa riscul este foarte mic, spun specialistii, si poate fi combatut prin masuri eficiente.

De asemenea, daca mama sufera de Alzheimer sau alta boala psihica cu transmitere genetica, atunci riscul ca si copilul sa o faca este destul de mare. Unele boli au un procent mai crescut de transmitere si manifestare la copil decat altele.

O parte din personalitate

Copilul mosteneste si o parte din personalitatea mamei. De exemplu, temperamentul este o parte a personalitatii pe care bebelusul o va mosteni de la tine.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mostenire genetica de la mama Mostenire genetica bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre