Bijuteriile pentru copii, ce si de cand?

/ / Modificat: 2013-06-27
Bijuteriile pentru copii, ce si de cand?

Bijuteriile pentru copii sunt atat de simpatice si interesante incat parintii cu greu rezista in fata tentatiei de a le darui prichindeilor de la varste foarte mici. Cerceii, lanturile si bratarile sunt principalele bijuterii care ajung in urechile, pe manutele si la gatul copiilor inca de la varsta de bebelus. Cu toate acestea, bijuteriile pot deveni extrem de periculoase pentru sanatatea si siguranta celor mici, daca nu sunt alese corespunzator si adaptate fiecarei varste!

Primele bijuterii ale copilului, la ce varsta?

Dragalasenia pe care o pereche de cercei sau o bratara simpatica o ofera copilului este un motiv suficient pentru a-i oferi un astfel de accesoriu pretios inca din primele zile sau luni de viata.

Varsta de la care copilul poate purta bijuterii difera in functie de fiecare bijuterie in parte. Primii care sunt oferiti in dar fetitelor sunt cercelusii, care sunt pusi inca din primele luni de viata. Multi parinti aleg sa faca gauri in urechile fetitelor inca din primele zile dupa nastere.

Specialistii recomanda insa varsta de 6 luni pentru aceasta procedura, cand lobul urechii este suficient de bine dezvoltat. In cazul in care gaurile sunt facute mai devreme, exista riscul ca acestea sa se astupe mai usor, in timp.

Bratarile ocupa locul doi in topul accesoriilor populare pentru copii si se pun atat la fetite, cat si la baietei. Bratarile nu pot fi puse mai devreme de varsta de 3 luni. Trebuie tot timpul schimbate sau adaptate circumferintei incheieturii mainii, care se dezvolta pe masura ce copiii avanseaza in varsta.

Lantisoarele pot fi si ele puse copiilor pana la implinirea primului an de viata, desi sunt printre bijuteriile despre care specialistii considera ca ar trebui sa astepte mai mult pana sa fie oferite celor mici.  

Ce fel de bijuterii alegi pentru copilul tau?

Modelul, dimensiunile si materialul din care sunt confectionate bijuteriile sunt importante atunci cand alegi tipul de accesorii pe care le daruiesti copilului. Prima pereche de cercei a copilului ar trebui sa fie un model cu tortita, sa aiba o inchidere sigura si o forma care nu prezinta un pericol pentru siguranta lui.

Bebelusul nu se poate zgaria in ei, nu il incomodeaza si nu ii poate deschide usor. Abia dupa varsta de 5 ani poti diversifica modelul cerceilor fetitei tale si poti opta pentru variante cu tije. Spre deosebire de cei cu tortite, care se pot purta si in timpul noptii, cei cu tije trebuie dati jos si pusi in solutie dezinfectanta la sfarsitul zilei.

Este recomandat ca bratarile pentru copilul mic sa fie cat mai simple si subtiri. Nu trebuie sa contina niciun fel de accesoriu in care s-ar putea zgaria. Inainte de a cumpara bratara, masoara incheietura mainii copilului pentru a fi sigura ca nu alegi una prea stransa sau prea larga. Aceasta trebuie cumparata cu 2-3 cm mai mare decat circumferinta mainii.

In ceea ce priveste lanturile, acestea trebuie sa fie cubice si, la fel ca si in cazul bratarilor, fara accesorii complicate in care copilul s-ar putea rani. Important este sa fie dintr-un material foarte rezistent, intrucat cu greu vei impiedica micutul sa traga de ele cu toata forta.

Specialistii recomanda aurul ca cel mai sigur material pentru bijuteriile copilului. Este "prietenos" cu pielea sensibila a celui mic si prezinta cel mai scazut risc de alergii.  

Tu cand i-ai daruit copilului tau primele bijuterii? Spune-ne sugestiile tale insectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bijuterii copii Alegere bijuterii copii

Articole recomandate

Citeste si despre