Bebelusii isi amintesc momentele placute si nu pe cele urate

/ / Modificat: 2018-11-23
Bebelusii isi amintesc momentele placute si nu pe cele urate

Bebelusii isi amintesc de vremurile bune si tind sa elimine experientele rele din amintirile lor. Aceasta este teza unui studiu asupra memoriei si a emotiilor.

Plansul unui copil este intotdeauna sfasietor. Cu toate acestea, indiferent cat de mult il ingrijim, il rasfatam si il distram, nu exista nicio modalitate de a evita cateva momente de disconfort ale micutului. Un copil plange cand este murdar, daca este infometat, daca este obosit sau daca se plictiseste.

Vestea buna? Aceasta disperare pe care copilul o simte cand plange nu pare sa lase urme in minte lui, deoarece, potrivit unui studiu recent despre memorie si emotii, micutul este in mod natural mai inclinat sa-si aminteasca vremurile bune decat cele rele.

Rezultatele studiului

Este adevarat ca studierea mecanismului de formare a amintirilor unui copil de cateva luni nu este usor, dar profesorul Ros Flom de la Universitatea Brigham Young s-a bazat pe miscarea ochilor si pe atentia pe care micutii o acorda imaginilor, pentru a evalua modul in care o situatie emotionala afecteaza memoria copilului.

Experimentul a fost efectuat pe un grup de copii de cinci luni. Tonul vocii unui adult care exprima fericire, furie sau neutralitate a fost asociat unei anumite forme geometrice. Ei bine, dupa ce au vazut si au auzit videoclipul unei persoane care li s-a adresat cu bucurie, copiii au recunoscut, chiar si după 24 de ore, forma geometrica care a aparut pe ecran in acelasi timp.

Dar, dupa ce au auzit o persoana care tipa, copiii pareau sa se comporte ca si cum ar fi uitat sau au sters din memoria lor amintirea adultului care era suparat sau care nu era foarte comunicativ cu el.

Explicatia? O abordare pozitiva ajuta la cresterea atentiei copiilor, a explicat Dr. Ros Flom. Si faptul ca un stimulent placut ne face mai predispusi sa invatam si, in acest caz, sa ne amintim de formele geometrice.

Data viitoare, cand copilul tau tipa cu disperare, ii da dragoste si il faci sa se simta iubit, sigur si protejat. Si odata ce te calmezi, incearca sa te joci si sa te distrezi. El va ramane cu aceasta ultima amintire, cea pozitiva.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelus Memorie bebelusi Dezvoltare memorie bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre