Lenjeria de pat pentru copii - cum o alegi

/ / Modificat: 2014-04-28
Lenjeria de pat pentru copii - cum o alegi

Alegerea adecvata a lenjeriei de pat, pernei ori saltei de patut sporeste confortul copilului in timpul noptii, ii protejeaza sanatatea si ii asigura un somn linistit si odihnitor. Cel mai important aspect pe care trebuie sa-l urmaresti in achizitionarea lenjeriei de pat este siguranta pe care o ofera copilului, asigurata de materiale organice, dimensiuni adecvate sau de vopsele naturale folosite in pictarea ei. O lenjerie de pat prea mare poate creste riscul de sufocare la bebelusi, pe cand un material sintetic predispune copiii la alergii si afectiuni severe ale pielii.

copil-patut

Material natural sau organic

Materialul din care este realizata lenjeria de pat trebuie sa fie de cea mai buna calitate si 100% natural, astfel incat sa fie "prietenos" cu pielea foarte sensibila a copilului. Cele din textile organice sau ecologice sunt cele mai recomandate pentru varste mici, intrucat nu contin chimicale sintetice care pot cauza alergii, eczeme, iritatii si chiar cancer, in urma expunerii indelungate.

In general, tesaturile eco sunt destul de scumpe, insa investitia merita pe deplin, intrucat sunt mai rezistente in timp. Bumbacul este cel mai popular si accesibil tip de tesatura naturala pe care o poti alege pentru lenjeria de pat a copilului. In plus, este hipoalergenic si poate fi folosit si in cazul copiilor cu sensibilitate alergica. Insa nu este suficient sa scrie pe eticheta bumbac pentru ca lenjeria sa fie sigura pentru sanatatea celui mic.

Exista si produse cu bumbac modificat genetic sau tratat industrial, care nu sunt la fel de "sanatoase" precum cele ecologice. Este important ca pe eticheta sa se regaseasca informatia conform careia bumbacul este natural, organic, netratat etc. 

Cearceaf de marime potrivita, cu elastic de prindere

Cearceaful este o piesa a lenjeriei care trebuie masurata si analizata cu atentie inainte de cumparare. Cel cu elastic este o varianta mai buna si sigura, intrucat se fixeaza corespunzator pe suprafata saltelei si nu aluneca in urma agitatiei copilului din timpul noptii, scazand astfel riscul de sufocare.

La varsta de bebelus, lenjeria de pat ridica un risc crescut de sufocare, in cazul in care copilul si-o trage peste cap in timpul somnului si nu mai poate respira corespunzator. De aceea, se recomanda si ca bebelusii sa doarma intr-un sac de dormit special pentru aceasta varsta, pentru a elimina necesitatea paturicii si pericolul de asfixiere pe care si aceasta piesa de pat il ridica asupra sanatatii lor.

Vopsele nontoxice pentru pictarea lenjeriilor

Lenjeriile de pat pentru copii sunt in general vesel colorate si imprimate cu tot soiul de desene si imagini atractive pentru cei mici. Pe cat sunt de frumoase aceste modele, pe atat de periculoase pot deveni pentru sanatatea celor mici, daca sunt vopsite cu substante chimice toxice, care pot irita si predispune pielea la o multime de afectiuni (dermatite, alergii, eczeme etc.). 

Aparatoare pentru patut si saltea

lenjerie-aparatoare-patut

Alege lenjerii de pat care vin la pachet si cu aparatoare de patut sau saltea. Aparatoarele de patut protejeaza copilul impotriva accidentelor provocate de lovirea de barele patului. Cele de saltea protejeaza suprafata acesteia de micile accidente neplacute (enurezis) din timpul noptii.

Aparatoarele pentru lateralele patutului, care amortizeaza impactul lovirii accidentale, trebuie sa fie umplute cu straturi subtiri de vatelina moale si antialergica.

Aparatoarele pentru saltea trebuie sa fie confectionate tot din materiale naturale si sa fie dublate de un material impermeabil, astfel incat suprafata sa fie protejata corespunzator atunci cand copilul se scapa pe el, noaptea. 

Perna si saltea din materiale nonalergenice si naturale

patut-copil-saltea

Si perna ori salteaua ridica aceleasi probleme de siguranta si sanatate precum lenjeria de pat, daca este confectionata din materiale sintetice, pline de chimicale si aditivi toxici. Opteaza pentru perna si saltea umplute cu vatelina moale, antialergica, care permit o aerisire corespunzatoare. 

Gaseste lenjeria de pat potrivita pentru copilul tau, la cel mai bun pret!

Tu pe ce criterii alegi lenjeria de pat a copilului? De aspect, pret sau calitate? Spune-ne sfaturile tale, dar si modelele care ti se par cele mai sigure si "sanatoase" pentru copil, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lenjerie pat copii Alegere lenjerie pat copii Perna copii Saltea patut copii Lenjerie pat

Articole recomandate

Citeste si despre