Camera copilului

Inainte de venirea copilului acasa este necesara fixarea spatiului in care va sta acesta. Camera trebuie sa fie luminoasa, usor de aerisit si insorita, preferabil cu expunere spre gradina, nu spre strada si in legatura cu cea a parintilor. Daca parintii locuiesc in aceeasi camera cu bebelusul, trebuie sa elimine televizorul si vizitele prea dese in acest spatiu.

camera-bebelus

Elementele camerei

Elementele camerei ar trebui sa indeplineasca anumite conditii.

Pardoseala ridica mari probleme in ceea ce priveste intretinerea si prezinta pericolul alunecarii. Cele mai indicate materiale sunt: parchetul, invelisurile lavabile din plastic (linoleum) si scandurile.

In ceea ce priveste peretii, se recomanda folosirea hartiilor lucioase, lavabile, pictate in culori pastelate.

Din camera copilului nu ar trebui sa lipseasca o masa de infasat, patul, un dulap, scaunul utilizat de mama in timpul alaptarii si un scaun inalt pentru hranirea sugarului mare. Ar trebui evitate tablourile si oglinzile, din cauza riscului mare de accidente pe care-l prezinta, cat si obiectele care produc praf (draperii, covoare etc.).

Bebelusul ar trebui protejat de prizele electrice, prin acoperirea lor cu leucoplast sau prin prevederea cu dispozitive de siguranta.

Perdelele ar trebui confectionate din tesaturi neinflamabile, sa nu fie prevazute cu cordoane si sa fie situate la o anumita distanta de pat.

La usi, scari si ferestre sunt necesare gratii de securitate, iar colturile mobilei trebuie invelite cu protectii.

Mobilierul

Mobilierul se va reduce la strictul necesar. Este recomandat ca acesta, sa fie usor de spalat si de deplasat de catre adulti, dar in acelasi timp trebuie sa fie stabil (imposibil de miscat de copil).

1. Pentru copilul de cateva luni se poate folosi cosul. Acesta trebuie sa fie bine fixat, echilibrat, fara decoratii (perdele, volane, etc) care determina acumularea prafului. Pentru captusire se alege panza, evitandu-se musamaua sau materialul plastic. Salteaua se umple cu iarba de mare.

Cosul se foloseste pana la varsta de 4 sau 5 luni.

2. Patul trebuie folosit din momentul in care sugarul incepe sa se rostogoleasca si sa se ridice in sezut. Se recomanda patul cu grilajul inalt, cu distanta dintre gratii sub 7,5 cm, pentru a impiedica copilul sa-si strecoare capul printre ele. Este de preferat ca doua dintre gratii sa fie detasabile, pentru ca atunci cand bebelusul va creste, sa poata cobori singur din pat.

Se recomanda folosirea culorilor vii, atractive in vopsirea paturilor. Paturile cu rotile sunt mai usor deplasabile, deci mai comod de folosit, iar cele din fier sunt mai rezistente si mai simplu de curatat.

Patul trebuie situat departe de curentii de aer, oglinzi, perdele, draperii sau soba.

3. Masa de infasat se foloseste la infasatul si schimbatul copilului. In cazul in care este prevazuta cu sertare este foarte practica. Deasupra ei se aseaza o saltea mica sau o patura indoita de mai multe ori. In aceasta masa se pot pastra scutecele de schimb, hainutele bebelusului etc., usurand astfel munca mamei si grabind schimbarea bebelusului.

Masa se aseaza langa cosul sau patul copilului, evitandu-se curentii de aer.

4. Caruciorul trebuie sa aiba arcuri bune, sa fie incapator, sa nu fie prea adanc (permitand aerisirea eficienta a bebelusului), sa fie usor si simplu de spalat. Coviltirul se foloseste numai pe timp de ploaie, in restul timpului caruciorul ramanand deschis. Accesoriile (funde, perdelute) sunt neigienice (aduna praf) si inutile.

5. Cantarul este indispensabil pentru verificarea cresterii in greutate a sugarului. In primele luni se recomanda cantarirea sugarului saptamanal, iar dupa 8 luni, lunar.

Curatenia camerei

Curatenia camerei se realizeaza zilnic cu aspiratorul si cu o carpa umeda. Spalarea si uscarea scutecelor si a lenjeriei nu se va realiza in camera copilului. Deoarece aerul umed, poluat, fumul de tigara, curentii de aer etc., dauneaza copilului, se recomanda aerisirea camerei de mai multe ori pe zi prin lasarea unei ferestre deschise.

Temperatura este foarte importanta pentru mentinerea sanatatii copilului. In cazul sugarilor, temperatura trebuie sa se incadreze intre 22 - 24 grade Celsius, iar pentru copiii mai mari sunt suficiente intre 18 - 22 grade Celsius. Temperatura camerei nu trebuie sa coboare sub 16 grade Celsius. Un termometru este indispensabil in camera copilului.

In timpul verii exista pericolul ca cei mici sa faca un soc termic, care poate fi produs si iarna din cauza supraincalzirii camerei sau imbracarii neadecvate a copilului. Supraincalzirea poate determina insomnii, agitatie, febra.

Temperatura ideala pentru copil in timpul noptii este cea cuprinsa intre 17 - 20 grade Celsius, iar ziua intre 22 - 24 grade Celsius. Se va verifica in permanenta daca mainile si picioarele bebelusului sunt caldute si normal colorate.

Sistemul de incalzire indicat este cel care nu usuca aerul si permite reglarea temperaturii (calorifere cu dispozitiv de reglare, sobe de caramida, de teracota).  

Trebuie sa citesti

Patutul bebelusului, cum il alegem?
Motive decorative pentru camera bebelusului
Lumina in camera bebelusului
Peretii din camera bebelusului
Cum asezam mobila in camera bebelusului
Decoratii pentru camera copilului, cu cheltuieli minime
Podeaua din camera bebelusului
Folosirea isteata a spatiului de depozitare in camera copilului

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Camera bebelusului Mobila bebelusi Mobilier bebelusi

Copilul.ro

Alaturi de tine pentru a creste copii cu dragoste si incredere. Nu iti promitem ca iti vom rezolva problemele, dar iti promitem ca nu va trebui sa le faci fata singura.

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:


Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul