Sucul de fructe, cand si cum il introduci in alimentatia copilului?

/ / Modificat: 2013-07-08
Sucul de fructe, cand si cum il introduci in alimentatia copilului?

Fructele sunt pline de vitamine si cea mai buna sursa de "ceva dulce" si sanatos la copii. Totusi, atunci cand sunt mici copiii digera mai bine si consuma mai usor sucul din fructe proaspete. Insa poate fi el introdus in alimentatia copiilor la orice varsta?

Sucul in alimentatia copiilor ramane un subiect care preocupa parintii la orice varsta  a copiilor. Desi parintii au impresia ca daca este facut natural, din fructe proaspete el poate fi consumat oricand si oricum de copii, se insala.

La ce varsta poti introduce sucul de fructe in alimentatia copilului?

Copiii care sunt alaptati la san nu au nevoie de niciun surplus de lichide sau mancare pana la varsta de 6 luni. Chiar daca diversificarea alimentatiei incepe pe la 5 luni, specialistii sfatuiesc sa nu dai copilului suc de fructe decat dupa ce implineste 6 luni.


Medicii pot recomanda, in cazuri exceptionale, introducerea unei cantitati infime de suc de fructe, daca sugarul sufera de constipatie severa. Insa  numai in acest caz si la recomandarea medicului este indicat sa dai micutului suc.

Cat suc de fructe are voie sa bea copilul la fiecare varsta?

  • 0-6 luni – nu se da suc, decat daca este nevoie pentru ameliora constipatia;
  • 6-12 luni – 118 ml pe zi (dar nu cu biberonul, ci cu o canuta speciala pentru copii, pentru a preveni carierea dintilor);
  • 1-6 ani – pana in 177 ml pe zi;
  • peste 7 ani – pana in 355 ml pe zi.


O cantitate de 118 ml de suc facut din 100% fructe reprezinta echivalentul consumului unui fruct.

Sucul natural de fructe si obezitatea la copii

Sucurile naturale de fructe au aproximativ acelasi numar de calorii ca sucurile comerciale, artificiale. Acest lucru inseamna ca un consum exagerat de suc contribuie la fel de mult ca alte sucuri la cresterea in greutate. Totusi, spre deosebire de cele artificiale sucurile naturale asigura vitamine si minerale esentiale, care ajuta in dezvoltarea si cresterea copilului. Celelalte vin la pachet cu aditivi si substante nocive care afecteaza sanatatea acestora.


Oricum indicat este sa se respecte doza zilnica recomandata pentru fiecare varsta si sa se opteze numai pentru sucuri din fructe naturale 100% .

Cum e mai bine sa consume copiii fructele: naturale sau sub forma de suc?

Chiar daca o anumita cantitate de suc de fructe este recomandata copiilor, specialistii sustin ca intotdeauna este de preferat ca micutii sa consume fructele proaspete, in stare naturala.  Atunci cand fructele sunt facute suc isi mai pierd din nutrienti, ca de exemplu din fibre, atat de esentiale pentru sistemul digestiv al copiilor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Suc fructe alimentatie copii Suc fructe natural Suc alimentatie copii Alimentatia copilului mic

Articole recomandate

Citeste si despre