Mierea in alimentatia bebelusilor, cand si cum?

/ / Modificat: 2013-10-15
Mierea in alimentatia bebelusilor, cand si cum?

Mierea are un statut aparte cand vine vorba de introducerea ei in alimentatia bebelusilor. Pe cat de sanatoasa este in general, pe atat de periculoasa este pentru sanatatea bebelusilor mai mici de 1 an. Riscul de botulism infantil este imens daca bebelusilor li se da miere mai devreme decat trebuie! Mai exista si alte riscuri ale consumului de miere la bebelusi, insa pentru copiii mai mari este plina de avantaje.

Cand trebuie introdusa mierea in alimentatia bebelusilor?

Este important sa astepti prima aniversare a copilului inainte de a-i da alimente care contin miere. Sistemul digestiv al bebelusului este imatur si sensibil, iar consumul de miere inainte de 12 luni il poate germina. Acesti spori sunt inofensivi la un adult si la copiii peste 1 an, deoarece microorganismele care se dezvolta natural in intestine impiedica bacteria sa se inmulteasca si sa provoace pagube medicale.

De ce este periculoasa mierea pentru bebelusi?

Consumul de miere la bebelusi a fost asociat cu botulismul infantil. Acesta este o intoxicatie alimentara extrem de periculoasa, care poate induce moartea. Botulismul infantil este o boala care se caracterizeaza prin inghitirea unei bacterii de catre bebelusi care produce toxina botulinica in interiorul organismului.

Acestea sunt spori ai bacteriei numite Clostridium botulinum. Aceasta bacterie se regaseste in gunoaie, murdarie si chiar praf. Cea mai cunoscuta sursa de contaminare este mierea. Pe langa acest efect extrem de periculos, mai exista un alt motiv pentru care nu este bine sa dai bebelusului miere. Aceasta contine zaharuri, chiar daca naturale, iar in timp acestea pot favoriza aparitia prematura a cariilor in copilarie, mai ales in arcada dentara superioara.

De asemenea, obisnuirea copilului cu gustul dulce al mierii, chiar si dupa 1 an, este periculoasa pentru obiceiurile alimentare viitoare. Majoritatea parintilor obisnuiesc sa treaca suzeta prin miere si astfel sa calmeze bebelusul cand plange sau sa puna miere in ceaiut sau laptic. Ii dezvolti astfel preferinta pentru gustul dulce, ceea ce ar putea efecte nocive mai tarziu in copilarie.

De asemenea, ea poate provoca colici intestinale copiilor, daca nu esti atenta la cantitatile pe care i le dai micutului. Desi mierea nu este listata ca fiind unul dintre alimentele cu grad alergenic ridicat, alergia la polen este una dintre cele mai comune. S-a constatat ca multi bebelusi au alergie la polen, ceea ce ii face alergici si la miere.

Beneficiile mierii in cresterea copiilor

Totusi, nu inseamna ca nu poti sau nu trebuie sa te folosesti de miere in alimentatia copilului. Ea este cel mai bun si sanatos inlocuitor al nocivului zahar, insa trebuie sa fii atenta la cantitati si la frecventa cu care o dai micutilor. Dupa implinirea varstei de 1 an, poti folosi mierea ca indulcitor pentru laptic sau ceai, dar nu pune niciodata mai mult de 1 varf de lingurita.

Mierea are o multime de beneficii pentru sanatatea copiilor - ea contribuie la cresterea si dezvoltarea parului si la o piele fina si stralucitoare. Contine o multime de antioxidanti, minerale si vitamine care contribuie la sanatatea copiilor mai mari - saruri minerale ca fier, calciu, fosfor, proteine, aminoacizi si vitamine din complexul B.

Printre proprietatile esentiale ale mierii se numara: efectul calmant; efect laxativ; antiseptic; antivomitiv; detoxifiant (in special al rinihcilor si ficatului). Mierea si-a dovedit eficienta in combaterea insomniei, a tusei si in tratarea anemiei. De asemenea, poate fi folosit de copiii mai mari pentru calmarea durerilor de gat. Ea declanseaza si productia de saliva si poate fi folosita ca expectorant natural in caz de tuse.

Unii specialisti sustin ca poate contribui si la dezobisnuirea copilului de a mai uda patul, adica in tratarea enurezisului. Ea are proprietatea si beneficiul de a absorbi umezeala si de a retine apa, ceea ce le-ar putea provoca mai putine mictiuni copiilor pe timpul noptii, daca le este data seara inainte de culcare in cantitati foarte mici.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatia bebelusilor Beneficii miere copii Alergiile copiilor

Articole recomandate

Citeste si despre