Hranirea bebelusului cu lapte recoltat

/ / Modificat: 2006-02-03
Hranirea bebelusului cu lapte recoltat





 

Procurarea de lapte uman recoltat este o solutie foarte buna in cazul in care hranirea sugarului la san nu se poate realiza.

Laptele uman are multe avantaje in comparatie cu formulele industriale de lapte. Riscurile hranirii sugarilor cu formule de lapte sunt bine documentate. Acestea par sa se cumuleze, deci cu cat mai mult consuma copilul si cu cat incepe sa il consume mai devreme, cu atat creste riscul de a aparea probleme.

Indiferent daca este recoltat si administrat sau daca este supt direct la san, laptele uman ofera o serie de avantaje in ceea ce priveste sanatatea copilului. Se stie sigur ca este redus riscul aparitiei urmatoarelor boli, demonstrate a avea o incidenta mai mare la copiii hraniti cu formule industriale de lapte:

  • sindromul de moarte subita a nou-nascutului

  • otitele  

  • infectiile respiratorii

  • meningita

  • diabetul zaharat tip I

  • limfoamele copilului

  • leucemia

  • diareea  

  • boala de reflux

  • alergiile si astmul bronsic.

    Cu toate ca majoritatea studiilor au fost facute comparand sugari alimentati exclusiv la san timp de trei pana la sase luni, cu sugari alimentati cu formule, consider ca este rezonabila afirmatia ca multe din avantajele alimentatiei cu lapte uman recoltat, fata de alimentatia cu formule industriale, sunt identice cu cele ale alimentatiei la san.

    Se pare totodata ca ar exista o relatie de tip doza-efect, deci cu cat i se administreaza mai multa formula cu atat creste riscul ca respectivul copil sa faca una din complicatiile asociate cu aceasta modalitate de hranire. Exista chiar un studiu care a demonstrat ca intelectul copilului este legat de hranirea cu lapte uman, nu de hranirea exclusiv la san, asa cum se afirmase in studiile anterioare.

    Exista diferente in nutritie?



      

    In ceea ce priveste diferentele dintre laptele uman primit prin suptul la san si cel recoltat si administrat ulterior sugarului, cercetarile au demonstrat ca pe parcursul depozitarii si manipularii laptelui recoltat se pot pierde unele din componentele sistemului imun, precum si unele vitamine si grasimi.

    In ciuda pierderilor mentionate mai sus, laptele uman recoltat este mult mai benefic copilul dumneavoastra decat formulele industriale. Ca in cazul oricarui alt produs alimentar, laptele uman recoltat este mai bun daca se administreaza cat mai proaspat, urmeaza  ca si valoare cel refrigerat si apoi cel inghetat, inclusiv acesta din urma fiind superior formulei de lapte.

    Pentru a compensa pierderea unor componente ca urmare a depozitarii, precum si modificarile compozitiei laptelui care apar in functie de varsta copilului si mometul din zi in care fost recoltat, se recomanda sa se incerce administrarea de lapte proaspat recoltat cat de des posibil.

    Cand un sugar se hraneste la san poate sa induca o crestere a raspunsului imun. Exista un sistem de feedback prin care sanii unei mame preiau semnale de la nivelul gurii copilului pentru a identifica germenii la care acesta a fost expus. De cate ori este preluat un astfel de semnal, mama incepe sa produca anticorpi specifici respectivilor germeni pentru a-si ajuta copilul sa reziste unei eventuale imbolnaviri. Deci daca sugarul poate fi pus direct la san sau daca poate macar sa atinga sanul cu gura, donatoarea laptelui va suferi o amplificare a raspunsului imun.

    Totodata, mamele pot sa produca anticorpi ca urmare a expunerii directe la un germene, deci daca exista o raceala sau o afectiune infectioasa minora in familie puteti sa imbunatatiti statusul imunitar al copilului oferindu-i lapte proaspat recoltat.

    Desi laptele uman recoltat si administrat intr-un biberon de sticla nu este perfect identic cu cel supt direct la san, administrarea acestuia se apropie cel mai mult de modelul natural. Alimentatia la san este considerata alegerea principala pentru orice sugar iar cea cu lapte recoltat de la mama reprezinta a doua optiune, foarte apropiata de prima.

    Administrarea de lapte din bancile de lapte uman recoltat ar fi o a treia optiune (desi nu este o metoda foarte raspandita), iar administrarea de formula de lapte vine la mare distanta pe locul patru.

    Ce greutati poti intampina?



      

    Desi administrarea cu biberonul a laptelui recoltat de la san poate sa reduca frustrarea si teama legate de situatia in care va aflati, aceasta metoda presupune unele dificultati care trebuie luate in calcul inainte de a va hotari sa apelati la aceasta metoda.

    Este nevoie de mult timp, efort si, de obicei, de pompari frecvente cu o pompa de calitate pentru a realiza si mentine un stoc normal de lapte de-a lungul acestui proces. Pompele de san nu sunt la fel de eficiente in stimularea eliminarii de lapte ca si un copil care se alimenteaza corect la san. Stocul de lapte este determinat de cat lapte este recoltat de la nivelul sanului. Folosind pompele mai noi si mai eficiente multe mame pot sa le ofere copiilor lor intreaga cantitate de lapte de care au nevoie.

    Alte mame pot sa se confrunte cu fluctuatii ale cantitatii de lapte extras si/sau sa intampine greutati in obtinerea si mentinerea unui stoc normal de lapte si vor trebui sa suplimenteze alimentatia copilului cu o formula de lapte, in mod periodic sau regulat, in functie de situatia in care se afla. Totusi, indiferent cat lapte puteti sa ii oferiti, acesta ii va folosi copilului dumneavoastra.

    Cercetarile au ratat ca, pentru a mari cantitatea de lapte extras, se poate utiliza o pompa dubla, de cel putin sase pana la 8 ori pe zi, la care se asociaza masarea sanilor.

    Cresterea calitatii laptelui extras



      

    O cale de a creste calitatea laptelui recoltat este administrarea sa folosind recipiente din sticla sau din plastic tare, transparent sau mat, deoarece este cunoscut faptul ca acestea reduc pierderea compusilor laptelui.

    Mamele interesate de mentinerea unei calitati optime a laptelui ar trebui sa evite sau sa reduca folosirea pungilor de stocare din plastic. Se pierde o cantitate mare de lipide si de vitamine liposolubile cand laptele matern este depozitat in astfel de pungi din plastic, la toate acestea asociidu-se riscul contaminarii laptelui prin mici orificii in peretele pungii.

    Totusi multe mame considera ca, datorita gradului mare confort oferit de utilizarea pungilor de plastic, riscurile prezentate mai sus sunt acceptabile din moment ce laptele matern recoltat si tinut in pungi de plastic este oricum mult mai bun decat o formula. Totodata, riscul de aparitie a orificiilor in peretele pungii poate fi micsorat prin folosirea a doua pungi, puse una in cealalta sau prin plasarea pungii intr-un recipient de plastic ce se poate inchide ermetic cu un capac, impiedicand contactul dintre restul de alimente din frigider si punga de lapte, pe care ar putea sa o sparga.

    Unele vitamine se pot pierde in cursul reincalzirii laptelui. Trebuie evitata folosirea caldurii excesive si a microundelor pentru incalzirea laptelui. Acestea duc la distrugerea principiilor cu proprietati antiiinfectioase ale laptelui precum si la distrugerea vitaminei C.

    Cum ramane cu fenomenul de bonding?



      

    Unele persoane sunt preocupate de afectarea fenomenului de bonding in cazul copiilor hraniti exclusiv cu biberonul. Totusi este evident ca situatia in care o mama si copilul ei intampina dificultati cu ocazia fiecarei mese are potentialul de a micsora bondigul care apare in timpul unei alaptari normale. In unele situatii, trecerea la hranirea cu biberonul poate amplifica bondingul dintre mama si sugar.

    Se considera ca una din modalitatile prin care suptul la san amplifica bondingul dintre mama si copil este contactul fizic apropiat pe care aceasta forma de hranire il presupune. As incuraja mamele care isi hranesc copilul cu bibeonul, fie cu lapte uman, fie cu o formula, sa isi tina copilul in brate de fiecare data cand il hranesc.

    Biberoanele nu ar trebui sa fie niciodata lasate din mana si sprijinite, din motive de siguranta, si chiar si atunci cand copilul a crescut suficient de mult ca sa poata sa isi tina singur biberonul recomand ca acesta sa fie tinut in brate in timpul alimentatiei.

    Copiii hraniti cu biberonul pot sa beneficieze de contacte apropiate, piele pe piele cu mama lor, cu ocazia hranirii sau cu alte ocazii. Sa iti tii copilul in brate, pe pielea goala este o experienta minunata pe care va recomand sa nu o ratati.

    Cercetarile au demonstrat ca exista trei componente in laptele uman care stimuleaza dezvoltarea vederii la sugar. De asemenea s-a sugerat ca asezarea alternativa la cei doi sani ar duce la o dezvoltare egala a ambilor ochi. Ar trebui sa incercati schimbarea pozitiei copilului de pe bratul stang pe cel drept la alimentatii succesive cu biberonul in loc sa il tineti mereu in aceeasi pozitie, pentru a stimula dezvoltarea lui normala.

    Va intrebati daca copilul dumneavoastra va accepta vreodata sanul? Cititi cele ce urmeaza pentru a afla cum sa va obisnuiti cu hranirea copilului dumneavoastra cu lapte recoltat

    Va accepta vreodata copilul meu sanul?



      

    Nu se poate spune cu siguranta daca un copil va suge la san in mod normal. Pe de alta parte exista copii care au inceput sa ceara sanul si sa suga dupa o perioada de pana la patru luni in care au fost hraniti numai cu biberonul, cu lapte uman.

    Cum voi sti cand este momentul sa incetez sa mai incerc sa duc copilul la san? Este important sa tii minte ca numai tu poti sa decizi ce este bun pentru familia ta.

    Decizia ca suptul la san nu functioneaza sau decizia asupra momentului in care se renunta la a mai incerca sunt luate in mod diferit de catre persoane diferite si depind de numerosi factori.

    Unele mame se simt usurate cand afla ca pot sa incerce numai ocazional sa isi hraneasca la san copilul, renuntand la programul dificil de incercari de a-l alimenta, suplimentandu-i totodata alimentatia si recoltand lapte pentru fiecare masa.

    Unele mame au afirmat ca desi copilul lor nu putea fi hranit la san in mod normal, acesta accepta cu placere sanul intre mese.


  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre