Ghidul portiilor de mancare in primul an de viata al bebelusului

/ / Modificat: 2012-01-10
Ghidul portiilor de mancare in primul an de viata al bebelusului

Ghidul portiilor de mancare ale bebelusului pana la varsta de 1 an te ajuta sa iti faci o idee despre cam cat si ce anume trebuie sa manance un copil sanatos. Desi fiecare bebelus se dezvolta in ritm propriu, afla cam care ar fi cantitatile si alimentele pe care micutii trebuie sa le asimileze in primul an de viata.

0-1 luna

Daca alegi sa alaptezi copilul, trebuie sa stii ca dupa nastere acesta are nevoie sa fie hranit cam o data la 2-3 ore. El consuma aproape 90% din laptele pe care-l papa la o masa in numai 10 minute de la terminarea ei.

Bebelusul hranit cu lapte praf are nevoie sa manance o data la 3-4 ore si consuma la o masa in jur de 56-84 de ml de lapte.

Chiar daca pare greu de descifrat, micutul tau iti ofera semnalele necesare ca ii este foame sau ca s-a saturat chiar si la aceasta varsta. Atunci cand se satura copilul isi pierde interesul pentru san sau biberon, intoarce capul intr-o parte sau chiar impinge sanul cu manutele.
art_alaptarea_la_san

1-3 luni

In primele 3 luni de viata, apetitul bebelusului tau este in crestere si va incepe chiar sa te anunte din ce in ce mai pregnant ca ii este foame. Va incepe sa scoata sunete si sa tipe atunci cand ii plange stomacelul si trebuie sa pape.

Pana cand implineste 3 luni de viata, copilul va manca in jur de 140 de ml de lapte, cam de 6-8 ori pe zi.

4-6 luni

La aceasta varsta, micutul tau este deja capabil sa stea in fundulet, sa se ridice ajutandu-se de un suport si chiar sa apuce obiecte din jurul lui.

Este si varsta la care incepe diversificarea alimentatiei. Acest lucru inseamna ca bebelusul trece de la alaptarea exclusiva la introducerea alimentelor solide.

Ai putea incepe sa ii introduci cerealele in meniu. Un bebe ar trebui sa manance la aceasta varsta in jur de 2 linguri de cereale, de 2 ori pe zi. Acestea sunt considerate gustari si nu trebuie sa inlocuiasca laptele din meniul lui. Laptele ramane principala sursa de nutrienti esentiali pentru crestere.
alimente_solide_bebelusi

Foto: dbabies.com

6-8 luni

La varsta de 6 luni, cantitatea de lapte pe care o papa bebelusul creste la aproximativ 168-224 ml la fiecare masa. Acesta vine ca o completare a cerealelor si altor alimente pe care le mananca copilul.

Incepand cu aceasta varsta, copilul iti va da semnalele necesare pentru a-ti transmite ca s-a saturat. Ca sa iti dai seama daca mananca suficient trebuie sa stii ca micutul tau nu ar trebui sa consume mai mult de 896 ml de lapte in 24 de ore. Daca pare ca are un apetit incontrolabil sau ca mananca prea putin, mergi cu el la un control.
diversificarea_1

8-12 luni

Intre 8 si 12 luni, in mesele copilului vor predomina alimentele solide. Incearca sa amesteci in continuare alimentele solide cu laptele in meniul lui zilnic.

Pe masura ce creste, laptele nu mai este principala sursa de nutrienti in alimentatia copilului, pentru ca alimentele solide incep sa ii ia locul. La aceasta varsta laptele devine o gustare, iar celelalte alimente avanseaza la stadiul de mese principale, din care copilul trebuie sa isi procure majoritatea elementelor nutritive necesare in aceasta perioada.

Bebelusul trebuie sa bea in jur de 112-224 ml lapte la o gustare sau masa. Portia de lapte de dinainte de culcare nu trebuie sa lipseasca din meniul copilului tau. Acesta trebuie sa bea in jur de 168-224 ml lapte.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Diversificarea alimentatiei sugari Hrana biberon bebelus Alimentatia bebelusilor Alaptarea bebelusului Hrana biberon bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre