De ce nu trebuie sa-i dai niciodata apa unui bebelus mai mic de 6 luni

/ / Modificat: 2019-01-10
De ce nu trebuie sa-i dai niciodata apa unui bebelus mai mic de 6 luni

Daca esti parinte, unchi, matusa sau bona, cu siguranta stii ca nu trebuie sa dai apa sugarilor mai mici de 6 luni.

Organismul uman este compus din 65% lichid. Recomandarea conform careia o persoana trebuie sa bea cel putin 1,5 litri de apa, pe zi, nu este valabila in cazul bebelusilor.

Un fenomen pur fiziologic

Contrar a ceea ce s-ar putea crede, este foarte daunator sa dai apa bebelusului, din mai multe motive.

Un copil este compus din 75% apa si rinichii sai nu sunt la fel de functionali ca la un adult si daca se depaseste limita naturala, rinichii lui vor fi nevoiti sa munceasca mai mult.

Avand in vedere dimensiunea si greutatea micutului, rinichii nu vor avea alta optiune, in fata excesului de apa, decat sa trimita lichidul in sange.

Apa va avea tendinta de a dilua sodiul natural prezent in sangele acestuia si asa poate aparea hiponatremia, tulburare care are ca rezultat o activitate anormala a creierului, o scadere a temperaturii corpului, greata si, in unele cazuri poate ajunge pana la convulsii.

Apa administrata unui copil sub 6 luni, chiar si in doze mici, poate fi vectorul multor infectii, mai ales atunci cand este de la robinet. Consecintele pot fi dramatice, de la diaree care provoaca deshidratare la encefalita (o inflamatie a creierului) prin intermediul altor paraziti (criptosporidium, amoeba, salmonella ...).

Recomandari care trebuie respectate

"Copilul primeste din laptele matern sau din formula pentru sugari tot ce are nevoie pentru a-si satisface nevoia de sete, chiar si intr-o zi foarte calduroasa," spune dieteticianul Kathy Zeratsky de la Clinica Mayo din Statele Unite.

Un studiu elvetian a dovedit ca laptele matern acopera toate nevoile alimentare ale unui bebelus.

Acesta este bogat in apa (88%, potrivit pediatrului Danielle Stringer de la Universitatea Grand Canyon), contine multi agenti bioactivi si il protejeaza pe micut de diferite boli, pe langa faptul ca ofera substantele nutritive necesare cresterii sale.

Ai grija, insa, sa nu gresesti si sa pui prea multa apa cand prepari laptele praf.

In Georgia, un cuplu a fost gasit vinovat de moartea bebelusului lor prin intoxicare: mama nu a respectat recomandarea si a folosit doze mai mari de apa pentru prepararea laptelui, micutul ajungand la hiponatremie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Apa Intoxicatie apa bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre