De ce este interzis sa ii dai apa nou-nascutului. Pericolele la care il poti expune

/ / Modificat: 2018-10-19
De ce este interzis sa ii dai apa nou-nascutului. Pericolele la care il poti expune

Tot timpul auzim ca este foarte important pentru adulti sa bea pentru a se mentine sanatosi. Daca pentru adulti, apa are numeroase beneficii si este vitala, pentru bebelusii care au mai putin de sase luni, apa poate fi un adevarat pericol.

Doctorul Stephen Daniels, presedintele departamentului de Pediatrie de la Universitatea din Colorado, a explicat de ce nu este bine sa le dam bebelusilor nou-nascuti apa pana implinesc varsta de 6 luni.

Motivele sunt unele foarte intemeiate si chiar trebuie respectate daca nu vrei sa pui in pericol sanatatea copilului.

Impiedica absorbtia nutrientilor din laptele matern 

Bebelusii de pana in 6 luni ar putea bea foarte multa apa, ceea ce i-ar impiedica sa mai simta nevoia de lapte matern. Acest lucru ar putea duce la o lipsa acuta de nutrienti in organismul bebelusului. Laptele matern este foarte important pentru dezvoltarea sanatoasa a bebelusului. Acesta contine toti nutrientii de care are nevoie un nou-nascut, hidratandu-l foarte bine. Din acest motiv, nou-nascutii nu au nevoie de apa suplimentar. Daca i-ai da apa unui nou-nascut l-ai priva de toate substantele nutritive pe care le-ar putea obtine din laptele matern. 

Intoxicarea cu apa

Rinichii unui nou-nascut sunt foarte mici si nu ar putea sustine un consum de apa. Daca ar bea regulat si apa, nou-nascutii ar putea avea convulsii si chiar ar putea intra in coma, deoarece rinichii lor nu sunt suficient dezvoltati. Aceste cazuri se pot intampla deoarece excesul de apa din corpul bebelusilor se duce in sange. Celulele rosii din sanfe absorb sarurile si determina astfel diluare sangelui. In plus, apa ar putea ajunge le creierul bebelusului si l-ar putea inflama cauzand presiune intracraniana. Acest proces ar deteriora creierul si ar produce convulsii si, in cazuri mai grave, moartea bebelusului. 

Ce fac daca bebelusul meu s-a intoxicat cu apa 

In cazul in care bebelusul s-a intoxicat cu apa trebuie sa mergi cat mai repede la medic pentru a i se administra electroliti pentru normalizarea nivelului de minerale si apa in organism. 

Cand ii poti da apa bebelusului

Medicii recomandat introducerea apei la bebelusi dupa inceperea diversificarii, adica dupa varsta de 6 luni. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre