Cum alegem scaunul de masa pentru bebelus

/ / Modificat: 2014-03-20
Cum alegem scaunul de masa pentru bebelus

Alegerea scaunului de masa pentru bebelus devine necesara intre 4 si 6 luni, inainte ca micutul sa inceapa consumul alimentelor solide. Variantele pentru care parintii pot opta sunt mult mai numeroase decat in trecut, din prisma materialelor folosite si a accesoriilor diverse care le fac usor de manevrat si foarte sigure.

Foto: meredith.com

Inainte sa optezi pentru un scaun de masa necesar copilului tau, asigura-te ca detii toate informatiile care sa te ajute in preintampinarea tuturor problemelor posibile. Dotarile tehnice ale scaunelor pentru hranirea bebelusilor permit ajustarea inaltimii, stabilirea inclinatiei spatarului sau deblocarea tavii cu o singura mana.

Cateva caracteristici de baza sunt importante in alegerea scaunului de masa pentru bebelus.

Momentul achizitionarii scaunului de masa pentru bebelus

Momentul optim al achizitionarii scaunului de masa pentru bebelus poate sa fie diferit pentru fiecare familie in parte. Daca se doreste utilizarea lui pentru orele de masa propriu-zise, acesta devine necesar dupa varsta de 6 luni, cand copilul poate sta in sezut si este capabil sa consume alimente solide.

In cazul in care bebelusul reuseste sa stea in fundulet, insa nu a trecut inca la alimentatia solida, parintii pot face achizitia mai devreme, pentru acomodarea micutului cu scaunul si asistarea acestuia la mesele in familie, in conditii de siguranta.

Treptat, acest accesoriu important devine tot mai folosit in timpul zilei, pana cand bebelusul se obisnuieste sa manance de fiecare data "la inaltime".

Caracteristicile de baza ale scaunului de masa pentru bebelus

Un pret piperat nu asigura cu necesitate o calitate desavarsita. Caracteristicile de baza ale scaunului de masa pentru bebelus reusesc sa imbine eficient confortul si siguranta, precum si latura practica privind spatiul ocupat si intretinerea.

  • Stabilitatea: cea mai importanta trasatura a scaunului este stabilitatea sa, oferita de o baza larga, care sa mentina scaunul pe loc atunci cand bebelusul se misca; verifica daca este usor de rasturnat si asigura-te ca centrul de greutate se afla cat mai aproape de podea;
  • Reglarea inaltimii: o achizitie inspirata a scaunului implica si posibilitatea de reglarea a inaltimii, pentru o utilizare indelungata.
  • Inclinarea spatarului: aceasta functie este utila pentru bebelusii mai mici de 6 luni, care nu pot sta in sezut normal si se hranesc intr-o pozitie semiculcata; de asemenea, inclinarea spatarului este ideala si pentru odihna sau confort, atunci cand copilul asista timp indelungat la o cina in familie.
  • Rotile si blocarea lor: rotile sunt importante pentru deplasarea usoara dintr-un loc in altul, insa este foarte important sa existe un mecanism performant de blocare a lor; scaunele pliabile sunt practice si ocupa putin spatiu, insa pot fi nesigure in cazul in care mecanismul de blocare se deterioreaza.
  • Centurile de siguranta: elemente de baza pentru scaunul de masa al bebelusului, centurile de siguranta trebuie sa fie rigide, rezistente si usor de spalat. Un sistem sigur este cel de sustinere in 5 puncte, inclusiv a umerilor bebelusului, iar cel mai periculos este cel cu o singura centura in jurul taliei. Hamul in 3 puncte este si el suficient.
  • Tava: tava scaunului de masa trebuie sa fie usor de utilizat, bine finisata, fara margini taioase sau suruburi care sa poata rani copilul; incearca sa o indepartezi cu o singura mana, iar daca merge scoasa usor, iti vei multumi pentru acest avantaj mai tarziu; ideale sunt tavitele cu margini ridicate, care impiedica alimentele sa cada pe podea, sau tavile cu o parte detasabila, usor de curatat in chiuveta sau in masina de spalat vase.
  • Pernele: scaunele de masa cu huse textile detasabile sunt o binecuvantare pentru timpul si efortul tau, deoarece pot fi scoase imediat ce se murdaresc si spalate, apoi reatasate in cateva secunde. Pernele din vinil sunt si ele usor de intretinut, insa pot avea margini dure, cu potential de a leza manutele copilului.
  • Materialul: scaunele din lemn sunt mai dificil de transportat si curatat, insa ofera o stabilitate mai mare; cele din plastic se spala cu usurinta, sunt usoare si pot fi pliate mai usor, in cazul in care sunt luate in vacante si alte deplasari.
  • Formatul: atentie si la formatul scaunului, in special la distanta dintre spatar si masuta; daca exista un spatiu prea mare intre cele doua, exista sanse maxime ca bebelusul sa verse o cantitate mare de mancare, pentru ca are prea multa libertate de miscare.

Intrebari pe care sa ti le pui inainte de a cumpara scaunul de masa

Inainte sa iei o decizie, adreseaza-ti urmatoarele intrebari utile pentru alegerea scaunului de masa ideal in cazul tau si al bebelusului:

Este usor de folosit?

Manevreaza cu atentie fiecare scaun din magazin si vezi cat efort depui pentru a indeparta tavita cu o singura mana si cat sunt de usor de lipit si dezlipit centurile (majoritatea accidentelor se petrec din lipsa folosirii benzilor de siguranta).

Este confortabil?

Analizeaza cu atentie cat de spatios este locul pentru fundulet, cat de moi sunt pernutele si daca exista puncte de sprijin pentru picioruse.

Este compatibil cu nevoile tale?

Vei muta scaunul frecvent, de la masa din bucatarie spre peretele din hol pentru depozitare? Atunci ai nevoie de un model pliabil, cu roti, care detine un mecanism puternic de blocare.

Este usor de intretinut?

Bebelusii nu sunt tocmai cei mai ordonati gurmanzi, ceea ce inseamna ca vei dori sa prioritizezi criteriul curatarii usoare a scaunului. De pilda, un model confectionat din lemn poate sa absoarba sosurile si mancarea printre crapaturi, facand intretinerea mult mai dificila.

Pernutele din vinil pot fi sterse usor cu o carpa umeda, iar tavitele duble sunt utile pentru detasarea uneia dintre ele, cand nazdravanul imprastie pranzul pe toata masuta.

Are certificat care ii atesta siguranta?

Un alt aspect important de care este bine sa tii seama vizeaza certitificatul care atesta siguranta scaunului de masa. Producatorul isi asuma intreaga responsabilitate asupra rezistentei acestuia, iar o marca necunoscuta, fara aprobarea oficiala a organelor abilitate, creste riscul accidentelor in timpul utilizarii.

Gaseste scaunul de masa potrivit pentru copilul tau, la cel mai bun pret!

Tu ai gasit un scaun de masa ideal pentru bebelusul tau? Recomanda produsele preferate in sectiunea de comentarii!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alegere scaun masa bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre