Cele mai bune fructe de vara pentru bebelus. Retete

/ / Modificat: 2017-07-06
Cele mai bune fructe de vara pentru bebelus. Retete

Fructele reprezinta o parte esentiala din meniul bebelusului atunci cand incepe diversificarea alimentatiei. Vara este un anotimp bogat intr-o multime de fructe proaspete si delicioase, insa nu toate sunt potrivite pentru stomacelul sensibil al micutului tau. Descopera cele mai potrivite fructe de vara pentru bebe si descopera si cateva retete hranitoare si savuroase pe care sa i le prepari micutului tau pofticios!

Fructele si diversificarea alimentatiei la sugar

Pana pe la varsta de 5 - 6 luni, bebelusul tau va fi hranit exclusiv cu lapte de la san sau lapte praf.

In jurul acestei varste, organismul copilului este pregatit sa primeasca si mancare solida, in afara laptelui. Este momentul la care incepe diversificarea alimentatiei la sugar.

Fructe de vara recomandate pentru bebelusi

Fructele, in special piureurile facute din acestea, sunt o parte esentiala din diversificarea alimentatiei bebelusului. Sunt hranitoare si bogate in vitamine si minerale esentiale, care contribuie la intarirea imunitatii si la buna crestere a acestuia.

Nu toate tipurile de fructe de vara sunt recomandate pentru bebe. Unele dintre ele sunt pline de seminte ori sunt foarte acide si pot dauna sistemului lui digestiv. Altele pot fi daunatoare daca sunt consumate in stare cruda si de aceea, au nevoie de preparare termica.

 copil-legume-fructe

Iata cele mai sanatoase si recomandate fructe de vara pentru bebelusul tau!

Pepene rosu

Pepenele rosu poate fi numit si fructul verii, deoarece in sezonul cald este unul dintre cele mai consumate si asteptate fructe de toata lumea.

Si bebelusul tau poate papa din acest fruct racoros, plin de fibre si bogat in vitamina C. In plus, ajuta si la hidratarea organismului, in special in zilele caniculare de vara.

Pepene galben

Pepenele galben este "fratiorul" celui rosu si este, de asemenea, o gustare benefica pentru un bebe. Spre deosebire de pepenele rosu, cel galben este mai bogat in vitamine. Dincolo de vitamina C, organismul bebelusului mai are de beneficiat si de pe urma vitaminei A, B6 sau a continutului crescut de potasiu.

Prune

Si prunele sunt fructe de sezon care pot fi introduse cu succes in dieta bebelusului. Continutul bogat de fibre face din ele ajutoare de nadejde pentru sistemul digestiv si lupta eficient si impotriva constipatiei.

Caise

Bogate in vitamina A si C, dar si in fibre, caisele sunt fructe pe care trebuie sa le ai in vedere cand organizezi meniul de vara al bebelusului tau.

Cirese

Ciresele sunt unele dintre cele mai asteptate fructe ale verii si o sursa bogata de antioxidanti si fibre esentiale pentru sanatatea bebelusului tau.

Fructe de padure

fructe-padure

Si fructele de padure pot fi introduse cu succes in meniul bebelusului tau. Opteaza in special pentru mure, zmeura si afine. Sunt printre cele mai bogate fructe in antioxidanti esentiali pentru dezvoltarea creierului copilului si intarirea sistemului imunitar.

Piersica

Piersica este un fruct bogat in calciu, vitamina A si potasiu - substante nutritive foarte importante in dezvoltarea bebelusului tau. Este "prietenoasa" cu stomacelul lui, daca este gatita corespunzator si oferita in combinatii adecvate varstei lui.

Retete cu fructe de vara pentru bebelusi

Fructele sunt o parte esentiala a alimentatiei bebelusului, insa multe dintre ele trebuie gatite si preparate special pentru a putea fi tolerate de sistemul lui digestiv.

Multe dintre fructele pe care le papa bebe trebuie preparate termic. Ele sunt consumate, in special cand incepe diversificarea, sub forma de piure. Pe masura ce creste, micutul le poate consuma si sub forma de gustari.

 pepene_copii

Piure de banane cu pere

Pentru a prepara piureul de banane cu mere ai nevoie de:

• o jumatate de banana;

    • o para medie, bine coapta;

      • o portocala bine coapta.

        Se paseaza banana impreuna cu para si se amesteca bine. Pentru a mai subtia piureul, se adauga cativa stropi de suc de portocale. Daca vrei sa il faci mai lichid si sa il pui in biberon, adauga mai mult suc de portocale.

        Banana pasata cu mere si iaurt

        Pentru aceasta reteta, ai nevoie de:

        • 1/2 banana;

          • 1 mar mediu;

            • iaurt simplu sau de vanilie.

              Paseaza bine banana si merele in blender si adauga peste ele iaurtul, aflat la temperatura camerei.

              Piure de banane, ananas si pere

              Pentru acest piure ai nevoie de:

              • 1/4 cana de ananas bine copt;

                • 1/2 banana;

                  • o para medie.

                    Baga ananasul in blender, pentru a-l pasa bine. Adauga apoi banana si para si mixeaza-le pe toate.

                    Piureul poate fi amestecat la fel de bine si cu un terci de ovaz si lapte, pentru o gustare mai satioasa.

                    Piure de cirese

                    Ai nevoie de o cana de cirese, pe care le speli bine, le indepartezi samburii si le tai in jumatati.

                    Pui o oala cu apa la fiert, adaugi ciresele cand incepe sa fiarba si le lasi in jur de 3-4 minute. Scurgi apa si clatesti fructele cu apa rece, apoi le pasezi la blender.

                    Poti adauga si alte fructe precum mere, pere, piersici sau banane.

                    Piure de prune

                    Si prunele se gatesc in acelasi mod precum ciresele. Se spala, se scot samburii si se fierb, apoi sa paseaza in blender si se amesteca si cu alte fructe, preferate de bebe - pere, banane, caise sau mere.

                    Fructele de padure se pot fierbe sau se pot gati la aburi si se consuma fie sub forma de piure, fie pasate cu alte fructe (piersici, banane, pere etc.) ori gatite la aburi.

                    Pepenele se serveste abia dupa varsta de un anisor si poate fi servit ca gustare sau "finger food". Ai grija sa scoti bine samburii si sa il urmaresti cu atentie cand papa, ca sa nu se inece.

                    Pepenele rosu poate fi facut si suc si apoi bagat la congelator in forme mici. Bucatile inghetate nu doar ca hranesc bebelusul, dar pot calma si durerile cauzate de eruptia dentara.

                    Tu ce fructe de vara ai dat micutului tau si de la ce varsta? Cum le-ai gatit si care este reteta preferata a bebelusului? Spune-ne sfaturile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

                    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

                    Taguri Retete fructe bebelusi Retete bebelusi Fructe bebelusi Diversificare alimentatie bebelusi

                    Articole recomandate

                    Citeste si despre