Cand renuntam la masa din timpul noptii a bebelusului?

/ / Modificat: 2013-02-03
Cand renuntam la masa din timpul noptii a bebelusului?

Renuntarea la mesele de noapte ale bebelusului se face treptat si in functie de tipul de lapte care ii este dat. Bebelusul alaptat la san cere mai multe mese noaptea decat cel care este hranit cu formule de lapte, datorita faptului ca laptele matern este mai usor digerabil decat cel praf, iar senzatia de foame apare mai usor. Chiar si asa, specialistii sustin ca in jurul varstei de 1 an micutul ar trebui intarcat de masa din timpul noptii!

Foto: agoramedia.com

La ce varsta renunta bebelusul la alaptarea nocturna?

Efortul tau de a te trezi noaptea pentru hranirea bebelusului, precum si apetitul de noapte al bebelusului vor continua pana in apropierea varstei de 1 anisor.

Dupa nastere, numarul de alaptari pe timpul noptii este mare si incepe sa scada odata cu cresterea copilului, de pe la 4-6 luni, pentru ca dupa varsta de 1 an sa inceteze complet.

Iata care este numarul de alaptari/hraniri de noapte considerat normal la bebelusi, in functie de varsta:

  • 0-3 luni - bebelusul trebuie hranit la fiecare 2-3 ore, inclusiv noaptea;
  • 3-4 luni - 2-3 reprize de alaptat pe timpul noptii la fiecare 3-6 ore;
  • 5-6 luni - 1-2 hraniri pe timpul noptii;
  • 7-9 luni - 1 sau 2 alaptari, in functie de cerere;
  • 10-12 luni - cel mult 1 alaptare;
  • 12 luni+ - nicio alaptare nocturna.

Fiecare bebelus creste si se dezvolta in felul lui. Asadar, nu este obligatoriu ca toti bebelusii sa respecte aceeasi schema de hranire pana la 1 an. Unii pot manca mai mult, altii mai putin. Cert este faptul ca in jurul varstei de 1 an, majoritatea bebelusilor mai au fie o masa de noapte, fie niciuna.

Atentie, bebelusul tau se va trezi noaptea si va cere biberonul si din alte motive decat foamea. El are si alte nevoi si foarte putine lucruri sunt mai confortabile si linistitoare decat acela de a fi tinut in brate de mamica si de a fi alaptat la sanul ei, chiar daca nu ii este neaparat foame.

Se poate ca alaptarea pe timp de noapte sa fie modul bebelusului de a compensa timpul pierdut ziua, daca ai reinceput munca si nu esti alaturi de el. Este felul lui de a recrea legatura cu tine si de a recupera momentele pierdute. Si atunci cand incep sa erupa dintisorii, micutul se poate trezi in timpul noptii si doreste sa suga pentru a atenua durerile.

Cum iti dai seama daca bebe este pregatit sa renunte la mesele din timpul noptii?

Fiecare bebelus are propriul program de a manca, atat pe timpul zilei, cat si pe timpul noptii. In general, pe la 4-6 luni, poti incepe sa raresti mesele din timpul noptii, insa depinde si de cat de mancacios este bebelusul tau. Daca este obisnuit sa manance de mai multe ori decat alti bebelusi, atunci intarcarea va dura mai mult si probabil ca se va definitiva dupa varsta de 1 anisor.

In multe situatii, bebelusii renunta singuri la mesele din timpul noptii. Poti constata ca pur si simplu nu se mai trezeste sau ca refuza biberonul. Bineinteles, trebuie sa urmaresti ca acest lucru sa se intample la varsta potrivita. Daca micutul tau are doar 2-3 luni si refuza biberonul sau sanul toata noaptea, ceva este in neregula si trebuie sa mergi la medic.

Nu exista semne certe care sa te ajute sa iti dai seama ca bebe poate renunta la mesele de noapte. Insa este important sa il cantaresti constant, conform recomandarilor medicului, pentru a te asigura ca are o greutate normala si ca nu exista probleme de nutritie sau de crestere.

Daca micutul are varsta potrivita pentru rarirea meselor nocturne, este timpul sa incerci sa il hranesti mai mult pe timpul zilei si mai ales la ultima masa a zilei, inainte de culcare, pentru a-i tine bine de foame pana dimineata sau pentru a se trezi doar o data in loc de 2 sau 3 ori, cat o facea pana acum.

Retine ca renuntarea la mesele de noapte se face treptat si cu rabdare. Daca esti in primele zile de intarcare, iar micutul inca se mai trezeste pentru a manca, nu ezita sa ii dai sa pape. Faptul ca il obligi sa stea nemancat nu ajuta la intarcare, dimpotriva, il frustreaza pe micut si il irita.

De asemenea, specialistii recomanda sa nu incerci sa il intarci de aceste mese in timpul unei perioade de tranzitie pentru el - cand abia v-ati mutat, cand reincepi munca sau va pregatiti de calatorii lungi etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptare nocturna bebelusi Alaptare bebelusi Hranire biberon bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre