Alimente interzise bebelusilor, in functie de varsta

/ / Modificat: 2017-12-14
Alimente interzise bebelusilor, in functie de varsta

Hrana principala a unui bebelus este, pana la varsta de 6 luni cand incepe diversificarea, laptele matern sau formula. Insa nici dupa ce implineste 6 luni bebelusul tau nu are voie sa consume orice tip de mancare. Exista o serie de alimente interzise bebelusilor, pentru ca le pot dauna sanatatii.

Pana la 6 luni, doar lapte

Pana la 6 luni bebelusul nu are voie sa primeasca decat lapte matern sau formula, in cazul in care, din diverse motive, mama nu poate sa il alapteze. Este recomandarea pe care o face si Organizatia Mondiala a Sanatatii.

De asemenea, pana la varsta de 6 luni copilasul nu are nevoie nici de apa. Ii poti da apa bebelusului tau numai in cazul in care medicul pediatru ti-a recomandat acest lucru. O mama trebuie sa respecte indicatiile primite de la medicul pediatru in ceea ce priveste alimentatia bebelusului.

Alimente pe care sa nu le dai bebelusului pana la varsta de 1 an

- lapte de vaca: nu este indicat sa ii dai bebelusului lapte de vaca deoarece sistemul digestiv al micutului nu este suficient de dezvoltat incat sa poata digera proteinele din lapte. In plus, laptele de vaca contine foarte mult sodiu, potasiu si clorura de calciu care ii pot afecta rinichii;

- miere: mierea de albine nu se da bebelusilor mai mici de 1 an, pentru ca acest aliment creste riscul aparitiei botulismului infantil;

- untul de arahide: acest aliment poate sa cauzeze reactii alergice in cazul bebelusilor;

- sare, zahar, piper: in mancarurile pe care le pregatesti bebelusilor nu se adauga aceste condimente. Sarea poate sa afecteze sanatatea renala, in timp ce zaharul este un factor al obezitatii si incurajeaza si pofta de dulce a celui mic;

- strugurii nu sunt potriviti pentru bebelusii mai mici de 1 an pentru ca, oricat de gustosi si de multe beneficii aduc sanatatii, acestia cresc pericolul de inec al bebelusului. Din aceeasi cauza, pentru ca pot duce la inec, nu ii da bebelusului bucatele de morcov crud;

- ciocolata este un alt aliment care nu trebuie sa faca parte din alimentatia bebelusului pana cand nu trece de varsta de 1 an, pentru ca are in compozitia sa zahar, dar si ingrediente care pot favoriza aparitia reactiilor alergice;

- sucurile de fructe nu sunt recomandate pentru bebelusi, ei isi pot lua vitaminele si mineralele direct din fructele pe care le primesc dupa ce au inceput diversificarea.

Ce alte alimente mai trebuie evitate?

Bomboanele nu se dau copiilor sub 1 an, iar bomboanele tari este bine sa fie evitate pana la varsta de 4 ani, pentru ca un copil se poate sufoca daca inghite o astfel de bomboana.

Slanina si alimentele condimentate nu se dau bebelusilor mai mici de 1 an, pentru ca stomacul lor nu este inca pregatit sa le digere.

In ceea ce priveste pestele, acest aliment poate fi introdus in meniul copilasului inca de la 6 luni, insa cu atentie mare la oase. Pestele despre care se stie ca poate sa contina mercur (macrou, peste spada, scrumbie), dar si fructele de mare pot fi introduse in alimentatia copilului dupa ce acesta implineste 3 ani.

Margarina, mancarurile procesate, mezelurile, afumaturile, vanatul nu se dau copiilor mai mici de 1 an.

Ciupercile nu sunt nici ele recomandate bebelusilor pana la varsta de 1 an, unii specialisti spun ca este bine sa fie evitate chiar pana la varsta de doi ani, pentru ca ele sunt greu de digerat.

Alte sfaturi importante

Atunci cand mamele incep diversificarea, ele trebuie sa tina cont de sfaturile medicului pediatru, pentru ca fiecare bebelus este diferit. Insa, de obicei, mai intai se introduc legumele pasate, apoi fructele. Si cerealele se introduc tot la 6 luni in alimentatia bebelusului tau.

Inainte sa te apuci de gatit pentru bebelusul tau, spala-te foarte bine pe maini.

Legumele, fructele, carnea pe care le folosesti pentru a prepara mancarurile micutului tau trebuie sa fie foarte bine spalate.

In mancarurile pe care le prepari pentru bebelusul tau nu adauga sosuri, frisca sau alte umpluturi pe care le gasesti in comert.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimente interzise bebelusi Alimentatie bebelusi Mancare bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre