Cum stii ca bebelusul a mancat suficient? Ce spune nutritionistul

/ / Modificat: 2017-09-07
Cum stii ca bebelusul a mancat suficient? Ce spune nutritionistul

Articol revizuit de nutritionist dietetician Roxana Maria Hadmas.

Alimentatia bebelusului este cea mai mare grija a ta. Niciodata nu reusesti sa iti dai seama daca a mancat suficient. Iti faci griji pentru dezvoltarea lui si mereu ai impresia ca a mancat fie prea mult, fie prea putin. Cum iti dai seama ca bebelusul tau a mancat suficient?

Cantitatea de mancare la bebelusi este oscilanta

Cantitatea de mancare pe care un copil o mananca este influentata de mai multi factori:

  • de cat de activ este din punct de vedere fizic;
  • de faza de dezvoltare in care se afla;
  • de temperatura aerului;
  • de umiditatea din aer;
  • de eruptiile dentare;
  • de o boala de care poate suferi.

Cum iti poti da seama daca bebelusul tau a mancat suficient?

Pana in jurul varstei de 6 luni, nutrientii esentiali dezvoltarii bebelusului sunt asimilati din laptele matern sau din lapte praf. Cand incepe sa se introduca alimentatia solida, bebelusul are parte de experiente interesante in ceea ce priveste aromele, texturile si mecanismul de a manca.

Atunci cand este hranit la san, bebelusul poate manca oricat doreste, iar daca este hranit cu biberonul cantitatea de lapte se incadreaza intre 570 – 910 grame de lapte/zi.

Din fericire, bebelusii au un mecanism intern sofisticat care determina cu exactitate cat anume trebuie sa manance. Acesta este foarte simplu si se reflecta prin cerere-refuz. Bebelusul stie cand sa ceara sa manance in special cand plange si stie ca s-a saturat atunci cand refuza lapticul sau alimentatia solida.

Cum iti dai seama ca bebelusul tau s-a hranit suficient cu lapte de san?

  • sanii tai se simt mai moi dupa alaptare, pentru ca bebelusul i-a golit;
  • dupa o repriza de alaptat bebelusul pare relaxat si satisfacut;
  • in primele zile de alaptat dupa nastere, cand nu ai inca lapte, ci colostru, vei constata ca bebelusul uda doar unul sau doua scutece pe zi; dupa ce apare lactatia ar trebui sa ii schimbi cam 6-8 scutece pe zi;
  • in prima luna, bebelusul are cam 3 scaune moi pe zi de culoarea mustarului (cam pana in ziua a 5-a dupa nastere) dupa o luna va avea mai putine scaune pe zi, iar dupa introducerea alimentatiei solide pe la 6 luni, ar trebui sa aiba cam unul zilnic;

Cum iti dai seama ca bebelusul mananca suficient cand este hranit cu lapte praf?

Un bebelus care este hranit cu biberonul trebuie sa fie hranit zilnic cu o cantitatea de lapte praf raportata la greutatea lui. Astfel, atunci cand iti hranesti micutul in primele 4-6 luni numai cu lapte praf, este bine sa ii dai o cantitate de lapte calculara astfel:

Inmultesti 70 de grame de lapte cu fiecare 500 de grame din greutatea copilului si astfel vei obtine cantitatea de lapte zilnica pe care trebuie sa o dai micutului.

De exemplu: daca copilul tau are 3 kilograme, acest lucru inseamna de 6 ori 500 de grame, deci 70X6, adica 420 de grame in 24 de ore. Aceasta regula este una orientativa, cantitatea de lapte si tipul de lapte folosit fiind stabilite impreuna cu medicul curant, in urma unei evaluari clinice.

Semne prin care iti dai seama ca s-a saturat din biberon

  • pare satisfacut si relaxat dupa ce a mancat;
  • are cam 5-6 scutece udate intr-o zi;
  • daca observi ca a inceput ca ia in greutate dupa primele 2 saptamani de la nastere (in primele 2 saptamani bebelusii pierd intre 5-9% din greuatatea initiala);
  • este posibil ca uneori sa ii dai mai mult lapte decat trebuie la o masa, iar el te va anunta acest lucru vomitand.

Greutatea bebelusului pana la 1 an

Luna 1: 150-300 de grame pe saptamana;

Lunile 2-3: 150-240 de grame pe saptamana;

Lunile 3-6: 75- 135 de grame pe saptamana;

Lunile 6-12: 30 – 90 de grame pe saptamana.

Tine cont ca majoritatea bebelusului pierd intre 5-9% din greutatea initiala la nastere, pe care o recupereaza cam dupa 2 saptamani de la nastere. Acest ghid este pur orientativ, nefiind nicio problema daca bebelusul tau depaseste putin acesti parametri sau daca nu acumuleaza atat cat este estimat. Este important sa mergi periodic cu el la medic pentru ca la fiecare vizita medicul ii face si o evaluare fizica si constata daca exista sau nu deficiente in dezvoltarea si cresterea copilului.

Alimentatia bebelusului, rolul parintelui

A hrani corespunzator un bebelus face parte din meseria de parinte. Poate si de aici apare ingrijorarea de pe chipul parintilor cand vine vorba de mancare si de cat mananca copilul. Fiecare copil are o conformatie unica, o inaltime si o greutate specifice si nevoi diferite. De aceea, o recomandare universal-valabila pentru cantitatea de mancare esentiala pentru copii poate fi nociva. Gandeste-te ca o cantitate de mancare a unui bebelus poate fi drumul catre subnutritie sau obezitate pentru copilul tau.

"Ceea ce este important, este sa nu insisti pe hranirea copilului care nu este infometat. Altfel, acesta poate sa asocieze alimentatia cu un episod neplacut, dezvoltand o repulsie pentru mancare. Respecta preferintele copilului si cantitatea de hrana de care el are nevoie", spune nutritionistul Roxana Hadmas.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie bebelusi Mancare suficienta bebelusi Greutate bebelus Biberon bebelus Alimentatia bebelusului Alimentatia sugarului Laptele matern

Articole recomandate

Citeste si despre