Bebelusul mofturos la mancare

/ / Modificat: 2010-11-23
Bebelusul mofturos la mancare





Multe mamici se plang de faptul ca bebelusul lor este mofturos la mancare. Adevaratii mofturosi, insa, nu se cunosc decat atunci cand devin copii mai marisori si pot distinge clar ce la place si ce nu.

Chiar atunci cand bebelusul tau se transforma intr-un copil si ti se pare ca incepe sa devina mofturos, acest lucru s-ar putea datora mai mult dorintei lui de a avea control si de a fi independent.

Cum sa nu incurajezi un bebelus mofturos

Hranindu-l pe bebelusul tau cu o varietate mare de alimente, dar conferindu-i si independenta de a alege, va ajuta la diminuarea sanselor ca el sa devina un copil cu adevarat mofturos la mancare.

Citeste mai jos cateva sfaturi despre cum sa te comporti cu un bebelus mofturos la mancare.



• Este de datoria ta, ca parinte, sa ii oferi bebelusului mancaruri sanatoase si nutritive, dar este alegerea bebelusului daca vrea sa manance respectivele alimente sau nu.

• Bebelusul tau nu se va infometa niciodata singur; cel mai bun lucru pe care poti sa il faci este sa continui sa-i oferi mancare si sa te relaxezi cu privire la cat mananca sau... nu mananca.

• Bebelusii care par mofturosi pot trece de fapt printr-o perioada in care nu au apetit. Apetitul bebelusilor se va schimba constant, ca si preferintele in privinta anumitor alimente.

• Un bebelus care este bolnavior sau caruia ii ies dintii s-ar putea sa nu vrea sa manance decat alimente pasate. Acelasi bebelus isi poate pierde apetitul pentru cateva zile, iar apoi sa si-l recapete fara probleme.

• Un copil care este preocupat cu explorarea incaperii de-a busilea sau cu noua jucarie primita s-ar putea sa se supere atunci cand este pus intr-un scaun inalt pentru a manca, desi i-au fost oferite alimentele lui preferate.

• Nu uita de perioadele in care procesul de crestere incetineste la bebelusi. Ei pot manca foarte bine pentru cateva zile si apoi sa isi piarda brusc apetitul. Bebelusii care au depasit o perioada de crestere vor manca mai putin decat atunci cand erau in perioada de dezvoltare.

• Cu cat bebelusul tau creste, apetitul sau se va micsora in mod natural pentru ca alimentatia sa nu se va mai baza atat de mult pe laptele de la san sau formula si va avea nevoie de mai putina mancare pentru a-si sustine ritmul de dezvoltare.

 

Trecerea la alimentele solide

• Parintii trebuie sa tina minte si faptul ca dupa ce solidele vor inlocui laptele de la san sau formula, va deveni mai dificil sa isi dea seama cat are nevoie bebelusul sa manance.

• Da-i bebelusului cat mai mult control. Daca este destul de marisor, dar il hranesti in continuare cu lingurita, ar fi mai bine sa il lasi sa incerce sa se hranasca singur pentru ca el sa poata controla ceea ce mananca.

• Incearca sa ii oferi farfurii pline de alimente colorate si usor de mancat (de exemplu cubulete de cartofi dulci fierti, felii de mar copt si piure de mazare) si apoi retrage-te pentru a-l lasa se exploreze singur gusturile. Fii totusi tot timpul cu ochii pe el in timp ce mananca.

• Daca ii oferi mancaruri fade (de exemplu broccoli), incearca sa le imbunatatesti gustul adaugand putina branza rasa.

• Ofera-i bebelusului boluri colorate si lingurite in forme haioase. Incearca sa faci din experienta mancatului ceva distractiv si relaxant. Nu transforma masa intr-un "camp de lupta".

Pofta buna!


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatia sugarului Alimentatie bebelusi Alimentatie solida bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre