Trucuri pentru o prima alaptare reusita

/ / Modificat: 2019-07-25
Trucuri pentru o prima alaptare reusita

Primele 24 de ore din viata bebelusului sunt esentiale pentru o experienta pozitiva vizavi de alaptare, atat pentru tine, cat si pentru copilul tau.

Fie ca ai nascut pe cale naturala, fie prin cezariana, este esentiala punerea la san a nou-nascutului cat mai curand posibil. Pentru un start bun sunt necesare cateva notiuni de baza.

La ce sa te astepti in primele 24 de ore de alaptare

Primele cateva ore

Nou-nascutii tind sa ramana treji si foarte vigilenti in primele doua ore dupa ce s-au nascut si de obicei sunt dornici sa manance. Daca este posibil, ar trebui sa incerci sa alaptezi copilul pe parcursul primelor doua ore de la nastere. O asistenta sau o moasa te va invata cum sa iti asezi copilul la san. Trebuie sa fii constienta ca lucrurile nu vor fi foarte usoare si ca te-ai putea simtit destul de inconfortabil. Nu uita ca toate acestea se vor schimba in cateva ore dupa ce ai iesit din sala de nasteri.

Trezirea copilului adormit

Dupa primele doua ore de la nastere, bebelusul tinde sa devina somnoros. In functie de durata travaliului si de tipul de nastere pe care l-ai avut, si nou-nascutul ar putea fi epuizat. Cu toate acestea, este foarte importanta hranirea lui, motiv pentru care va trebui sa il trezesti pentru a-l alapta.

Stimularea lactatiei

Pune bebelusul la san cat mai des cu putinta pentru a-ti stimula sanii sa produca lapte matern. In cazul in care copilul este mai mereu adormit si nu hraneste suficient, poti incepe stimularea manuala, prin masarea sanilor. Tot moasele din spital te vor invata cum sa te “mulgi”, prin miscari de compresie a sanilor sau cu ajutorul unei pompe de san.

Probleme care pot aparea

Cea mai frecventa problema cu care se confrunta mamele care alapteaza in primele 24 de ore e legata de durerea la nivelul mameloanelor. Faptul ca micutul nu suge suficient poate determina sensibilitate si durere in zona sanilor. Durerea mamelonului ar trebui sa se estompeze pe masura ce copilul invata cum sa se hraneasca la san.

Mamele care au nascut prin cezariana au parte de alte provocari in primele 24 de ore dupa nastere. Durerea provocata de operatie poate face dificila pozitionarea copilului la san si alaptarea. Medicamentele pentru ameliorarea durerii pot intarzia lactatia.

Primele alaptari

Pentru unele mame si bebelusi, alaptarea merge bine inca de la inceput. In alte cazuri, este nevoie de putina rabdare si ajutor pentru a face lucrurile sa mearga. Iata ce trebuie sa faci pentru a reusi sa iti alaptezi copilul abia nascut:

  • Cere sa alaptezi pentru prima data in prima ora dupa nasterea bebelusului. Cel mai probabil copilul este treaz si dornic sa manance.
  • Insista si ramai consecventa. Chiar daca bebelusul nu se va hrani suficient din prima, nu deznadajdui. Urmatoarea masa va fi cu siguranta mai consistenta.
  • Incearca sa mentii o perioada mai indelungata contactul direct cu pielea nou-nascutului, intrucat il va stimula sa se hraneasca mai mult.
  • Nu ii da copilului suzeta! Daca plange sau se arata interesat de supt, pune-l din nou la san.
  • Daca este somnoros, continuati sa-l pui la san la fiecare cateva ore, chiar daca trebuie sa-l trezesti.
  • Daca te temi ca micutul nu mananca suficient lapte matern, discuta cu asistenta sau cu medicul neonatolog. Colostrul este tot ce are nevoie copilul in primele cateva zile dupa nastere, iar cantitatea creste in fiecare zi pana ce sanii se umplu cu lapte din a treia zi dupa nastere. Deci, chiar daca ti se pare ca bebelusul are nevoie de mai multa hrana, nu trebuie sa ii dai suplimente decat daca este absolut necesar din punct de vedere medical.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptare

Articole recomandate

Citeste si despre