Sanii dupa alaptare (intarcare), ce probleme pot aparea?

/ / Modificat: 2013-10-20
Sanii dupa alaptare (intarcare), ce probleme pot aparea?

Sanii sunt in continua schimbare inca de la instalarea sarcinii in corpul tau si pana dupa intarcarea micutului. Desi cele mai multe complicatii risca sa apara in timpul alaptarii, nici dupa ce incetezi alaptarea bebelusului tau acestea nu dispar in totalitate. In aceasta etapa apar mai degraba efecte inestetice precum sani lasati, diformi, asimetrici, turtiti etc.

Alaptarea determina deformarea sau aplatizarea sanilor?

Involutia sanului dupa nastere este termenul care descrie contractarea sau restrangerea tesuturilor si glandelor mamare pentru ca sanii aa ajunga la forma lor de dinainte de nastere atunci cand nu mai sunt solicitati in alaptare

Sani intinsi sau aspect de "san gol"

Efectele post-alaptare ale sanilor apar si din cauza schimbarilor la nivelul tesuturilor acestora in timpul alaptarii.

Fluxul laptelui determina intinderea si lasarea pielii sanului sau a tesuturilor. Acest efect determina aspectul de "sani goi" sau intinsi. Este o problema comuna aparuta la femei dupa incetarea alaptarii, dar nu prezinta niciun risc medical.

Sani lasati dupa intarcare

Cea mai frecventa ingrijorare a femeilor care alapteaza este ca dupa ce intarca copilul, sanii lor vor avea tendinta de a fi lasati, de "a atarna", fermitatea lor disparand.

Specialistii sustin ca alaptarea nu este de vina pentru acest efect post-alaptare. Din pacate, multe femei refuza sa alapteze la san bebelusul tocmai din acest motiv. In realitate, alti factori sunt de vina pentru acest aspect al sanilor dupa aceasta etapa:

  • indexul masei corporale (procentul de graime din corp);

  • numarul de sarcini pe care le ai la activ;

  • sanii foarte mari inainte de sarcina;

  • varsta;

  • fumatul.

Sani deformati si inestetici

Fiecare san este independent in alaptare ca functionalitate si ca forma sau aspect. Ceea ce se intampla cu un san in alaptare nu este necesar sa se intample si cu celelalt.

De exemplu, in perioada in care hranesti bebelusul la san este posibil sa apara angorjarea unui san. Nu este nevoie ca aceasta sa apara la ambii sani. Dupa tratarea acestei afectiuni sanul care a trecut prin angorjare poate fi schimbat ca forma si volum fata de celalalt. In aspectul general al sanilor, acesta poate fi considerat usor inestetic in raport cu celalalt, determinand aparitia unui aspect deformat al lor.

Nici aceasta problema nu are implicatii de ordin medical, ci mai degraba cosmetic.

Sani asimetrici sau inegali

Tesutului sanului se intinde catre subsuoara. Pe masura ce sanul se umple cu lapte in timpul alaptarii, conturul bustului tau se schimba.

Toate femeile au sanii inegali, insa in cazul unora acest aspect este mai pronuntat si mai vizibil. Dupa alaptare se poate intampla ca un san sa revina la forma initiala in timp ce celalalt ramane mai mare, mai lasat si mai turtit.

Ce poti face daca ai sani deformati sau asimetrici dupa alaptare?

Din punct de vedere medical, nu reprezinta o problema sau o afectiune. Poti apela insa la chirurgia estetica pentru a umba la aspectul sanilor tau. Vizita in cabinetul unui chirurg estetician te poate lamuri cu privire la solutiile pe care le ai la-ndemana in functie de cum sunt afectati sanii dupa alaptare.

Totusi, multe femei invata sa isi iubeasca corpul asa cum este chiar si dupa alaptat. Multe nu apeleaza la nicio modificare estetica a sanilor si se considera multumite de cum arata. Este indicat sa te gandesti bine inainte de a apela la o astfel de operatie si sa balansezi beneficiile si riscurile implicate inainte de a lua o decizie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Probleme sani dupa alaptare Alaptare san Complicatii alaptare Modificari sani sarcina Intarcare Sanatate mama

Articole recomandate

Citeste si despre