Refuzul sanului

/ / Modificat: 2010-05-14
Refuzul sanului





 

Se poate intampla ca bebelusul sa refuze sanul pentru ca nu ii este foame, insa uneori sugarul refuza cu desavarsire alaptarea, ceea ce nu poate fi numita o intarcare precoce, deci trebuie sa mergeti la pediatru. Bebelusul poate refuza doar sa manance, doar sa consume lichide, doar laptele matern, doar laptele praf sau pe toate, insa motivele sunt variate.

Fiind intr-o perioada de tranzitie, bebelusul poate refuza alimentatia din cauze fizice (cresterea dintilor, afte, boli) sau din alint ori dezinteres. Tu esti prima persoana care poate evalua situatia, iar in cazul in care nimic nu functioneaza mergi urgent la pediatru!

Bebelusul poate refuza sanul din motive care tin de el sau din motive care tin de mama. Evalueaza care ar putea fi motivele care tin de el si gaseste solutii. Iata cateva dintre motivele care tin de sugar.

Momentul zilei nu este potrivit

Bebelusul poate sa refuze sanul si pentru ca este somnoros sau tocmai s-a trezit din somn ori nu ii este foame inca.

Ce poti sa faci: Incearca sa alaptezi bebelusul doar dupa ce s-a trezit complet si nu foarte aproape de o alta sesiune de alaptare.

Felul in care bea lapte

Nu poate sa se prinda cum trebuie de san, nu este inca obisnuit sa bea lapte (in primele zile dupa nastere) sau este mai obisnuit sa bea din biberon;

Ce poti sa faci: Asigura-te ca bebelusul s-a prins corect de san. Daca bebelusul tau nu poate sa se prinda cum trebuie de san, desi sta in pozitia corecta, verifica daca il poate prinde strans cu gura deschisa.

Probleme de sanatate

Constipatie, eructatie insuficienta, nas infundat, febra, stare generala de rau, inabilitatea de a se relaxa sau afectiuni (Palatoschizis - palat fisurat, afectiuni interne, alergii etc), toate acestea ar pute determina sugarul sa refuze sanul.

Ce poti sa faci: Lasa-l pe bebelusul tau sa eructeze suficient dupa masa, pana la urmatoarea alaptare. Verifica intotdeauna daca are nasul infundat sau daca este constipat. Consulta un medic daca are o afectiune medicala din cauza careia nu poate sa se hraneasca.

Insa refuzul sanului poate fi determinat de probleme ale mamei, nu ale bebelusului. Iata care ar putea fi acestea.

Productie excesiva de lapte

Bebelusul tau se poate ineca cu laptele in exces.

Ce poti sa faci: Aceasta problema apare mai ales in primele zile dupa nastere. Odata ce productia de lapte s-a stabilizat, nu ar mai trebui sa ai probleme. Atunci cand bebelusul tau da drumul la sfarc pentru ca laptele iese in cantitate prea mare, opreste fluxul de lapte cu un prosop si, odata ce lucrurile s-au mai calmat, incearca din nou.

Pozitie incorecta la alaptat

Pozitia pe care o incerci nu este confortabila pentru bebelus.

Ce poti sa faci: Citeste mai multe despre diferitele pozitii de alaptare si testeaza-le pe toate pana cand gasesti una potrivita. Gasesti mai multe informatii despre pozitiile de alaptare aici.

Probleme cu sanii si sfarcurile

Sfarcurile sunt infundate, ombilicate sau plate (uneori din cauza angorjarii).

Ce poti sa faci: Sfarcurile plate sau ombilicate pot face dificila sau incorecta pozitionarea bebelusului la san pentru alaptare. Poti folosi un aparat special care creeaza o presiune usoara la baza sfarcului, tragindu-l afara. Daca sfarcurile sunt plate din cauza angorjarii, se recomanda inceperea alaptarii cat mai repede posibil dupa nastere si continuarea ei cat mai des. Copilul trebuie hranit la fiecare 1-2 ore in timpul zilei. Acesta este cel mai eficient mod de a preveni si/sau ameliora angorjarea severa.

Mama trebuie sa se asigure ca sanii sa fie suficient de moi pentru a permite copilului sa suga corect. Daca sanii sunt duri si prea plini, se mulge o mica cantitate de lapte cu ajutorul mainilor sau cu o pompa si apoi se pune copilul la san. Daca copilul s-a saturat inainte de golirea sanilor, se foloseste o pompa sau chiar mainile pentru a exprima (mulge) laptele ramas, ce poate fi pastrat pentru mai tarziu.

Inabilitatea de a se relaxa

Se intampla din cauza nerabdarii, presiunii de a produce lapte, oboseala mentala cauzata de stres etc.

Ce poti sa faci: Atat tu cat si bebelusul trebuie sa va relaxati. Abilitatea mamei de a se relaxa este un factor foarte important in abilitatea bebelusului de a se prinde de san corect si confortabil. Daca bebelusul este agitat, il poti duce la o scurta plimbare afara sau poti sa il tii pur si simplu cateva minute strans in brate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre