Laptele matern, beneficii uimitoare pentru bebelusul tau

/ / Modificat: 2017-07-28
Laptele matern, beneficii uimitoare pentru bebelusul tau

Laptele de la san sau cel din biberon? In cazul in care esti in cumpana si nu stii ce sa alegi, iti spunem noi: cel de la san e cel mai sanatos pentru micutul tau. Scade riscul de astm, de infectii ale urechii si de o serie de boli autoimune si sporeste nivelul de inteligenta! Ei, cum ti se pare? Tine cont ca acestea sunt doar cateva dintre beneficiile pe care laptele matern le are pentru copil.

Laptele matern este, in primul rand, un aliment. Il primim gratuit de la mama natura si contine toti nutrientii necesari in prima parte a vietii. Este insa si un medicament, intrucat este "dotat" cu imunitatea mamei. Din acest motiv, medicii sfatuiesc mamele sa alapteze exclusiv bebelusii pana la 6 luni si, mai departe, sa continue alaptarea in paralel cu diversificarea alimentatiei pana la 2 ani si peste.

Iti vom dezvalui in continuare cateva avantaje de netagaduit ale alaptatului la san al bebelusilor:

1. Este un amestec personalizat

Laptele matern contine cantitatea exacta de grasimi, zahar, apa, proteine si minerale de care nevoie nou-nascutul. De aceea este si usor de digerat.

2. Laptele matern protejeaza copilul

Bebelusii alaptati la san sunt mai sanatosi. Incidenta infectiilor respiratorii, a diareei si varsaturilor, a infectiilor la urechi, a enterocolitei necrozante, a astmului, alergiilor si diabetului de tip 2 este cu mult mai redusa in cazul copiilor hraniti cu lapte matern decat al celor hraniti cu lapte formula.

3. Laptele matern intareste relatia mama-copil

Laptele matern are si un rol emotional, dezvoltan atasamentul unic dintre mama si bebelus.. Contactul piele-pe-piele reprezinta una dintre cele mai importante modalitati de manifestare a dragostei materne pe care cel mic o poate sesiza inca din prima clipa de la nastere.

Il face sa se simta in siguranta, iar nivelul de oxitocina, hormonul fericirii, capata in cazul mamei valori rar intalnite in alte conditii. Cu alte cuvinte, alaptarea este buna atat pentru starea de spirit a bebelusului, cat si a mamei, contribuind la relaxarea amandurora.

4. Este o "mancare inteligenta"

Laptele matern isi adapteaza continutul in functie de necesitatile copilului. Spre exemplu, glandele mamare ale mamelor cu bebelusi nascuti prematur produc un lapte cu continut mai mare de grasime si de anticorpi, deoarece acesti copii au nevoie de aceste substante mai mult ca cei nascuti la termen.

In timp, pe masura ce copilul creste, si formula laptelui se schimba. Se modifica nivelul de hormoni si de anticorpi din lapte.

Laptele matern contine probiotice, care ajuta copilul sa dezvolte bacterii intestinale sanatoase. Astfel, un copil hranit cu lapte matern este mai putin probabil sa faca diaree decat unul hranit cu formula. In plus, anticorpii luati din lapte au rolul de a crea o bariera in calea virusurilor. Imunitatea dobandita in primele luni de viata prin intermediul laptelui matern este de lunga durata si ajuta la prevenirea unor boli cronice precum diabetul de tip 1, boala Celiaca si boala Crohn.

5. Laptele matern creste eficienta vaccinurilor

Cercetarile au aratat ca bebelusii alaptati la san au raspuns mai bine cu anticorpi la vaccinuri decat bebelusii hraniti cu lapte formula.

6. Este un calmant natural

Bebelusii care trec prin interventii chirurgicale sau prin proceduri medicale dureroase sunt calmati cu lapte matern. Acesta functioneaza precum un anestezic usor. Specialistii au descoperit ca bebelusii care sunt alaptati dupa ce trec prin tratamente dureroase sufera mai putin de pe urma acestora.

7. Laptele matern scade riscul de moarte subita

Alaptarea cu lapte matern scade aproape la jumatate riscul sindromului de moarte subita a bebelusului.

Avantajele alaptarii pentru mama

Alaptarea aduce, insa, o multime de beneficii si mamei. Iata cateva dintre ele: 

1. Alaptatul te ajuta sa arzi calorii

E posibil sa fi auzit ca alaptatul arde mai multe calorii decat o ora de antrenament cardio. Nu mai putin de 500 de calorii se ard zilnic in acest fel. Asadar, ai mai multe sanse sa slabesti alaptand, decat tinand diete.

2. Ajuta la vindecarea post-natala

Oxitocina eliberata in timpul alaptarii determina contractarea uterului, ajutand prin aceste pulsatii la eliminarea resturilor de sange si de placenta. In plus, uterul va reveni mai repede la dimensiunea sa normala, mai exact, in doar sase saptamani dupa nastere, nu in 10 saptamani, asa cum se intampla in cazul in care mama nu alapteaza.

3. Scade riscul de cancer

Alaptarea poate reduce riscul copilului de a dobandi unele tipuri de cancer in copilarie. In acelasi timp, scade si riscul de cancer la san in cazul mamei, dar si de cancer ovarian, o boala potential mortala a carei rata este in crestere.

4. Iti confera un sentiment de putere

Mama care alapteaza va vedea cu ochii ei cum micutul sau creste doar hranindu-se cu laptele pe care ea insasi il produce in mod natural. Este un sentiment de putere supranaturala pe care mama il traieste.

5. Nu te costa nimic 

Mamele care si-au hranit copiii cu lapte formula stiu despre ce vorbim. Laptele praf nu este tocmai ieftin, reprezentand o cheltuiala consistenta pentru familie. In schimb, alaptatul la san este de-a dreptul gratuit. Practic, timp de sase luni, hrana bebelusului se poate constitui exclusiv din aceasta sursa naturala, gratuita. Este si mai comod, intrucat nu trebuie sa te trezesti noaptea, sa fierbi si sa racesti apa pentru lapte si sa ai grija ca mereu sa ai la indemana biberoane curate, sterilizate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Laptele matern Beneficii lapte copii Beneficii alaptare Alaptarea la san Alaptarea bebelusului

Articole recomandate

Citeste si despre