Laptele de tranzitie

/ / Modificat: 2011-01-07
Laptele de tranzitie

Laptele de tranzitie face trecerea progresiva de la colostru la laptele matur din timpul alaptarii. El are textura si compozitie diferite de cele ale colostrului si laptelui matur si are un rol esential in cresterea si dezvoltarea copilului in primele 2 saptamani dupa nastere. Afla ce trebuie sa stii despre laptele de tranzitie si in ce perioada apare el in alaptare!

Cand apare laptele de tranzitie in alaptare?

Colostrul incepe sa se produca inca din timpul sarcinii si se manifesta in alaptare in special in prima si a 2-a zi dupa nastere. Cam dupa aceste 2 zile incepe sa curga din sani lapte de tranzitie, perioada care dureaza intre 7 si 10 zile dupa nastere.

Caracteristici ale laptelui de tranzitie

  • fata de colostru, laptele de tranzitie va fi secretat in cantitati mai mari;

  • in perioada laptelui de tranzitie si sanii sufera schimbari: vei constata o crestere in marime si volum fata de perioada colostrului;

  • are o compozitie diferita de cea a colostrului sau laptelui matur;

  • are o textura usor cremoasa.

Compozitia laptelui de tranzitie

Laptele de tranzitie contine mai putine proteine. In aceasta perioada laptele sufera constant modificari biochimice si imunologice pana la definitivarea lui, cand vorbim deja de lapte matur. Are loc cresterea concentratiei de lactoza, fosfor, vitamine din grupul B, dar cu mai putine saruri minerale si proteine.

De ce este important laptele de tranzitie?

Laptele de tranzitie are un rol esential in cresterea si dezvoltarea bebelusului, asigurandu-i portiile necesare de vitamine si minerale, asa cum laptele praf nu o poate face. Insa cel mai important este ca laptele de tranzitie ajuta copilul sa recupereze greutatea pierduta dupa nastere.

Poate aparea o senzatie de disconfort atat pentru tine cat si pentru bebe in timpul alaptarii cu lapte de tranzitie. Sugarul abia invata sa alapteze corect si poate intampina dificultati care te pot stresa si frustra si pe tine. Tu ai putea resimti ceva disconfort din cauza faptului ca sanii se schimba, iau in volum si pot fi usor durerosi.

Copilul trebuie alaptat constant, respectandu-se schema de hrana corespunzatoare varstei lui. Secretia laptelui de tranzitie este si trebuie stimulata in acelasi mod ca in cazul laptelui matur. Trebuie sa incurajezi copilul sa suga cat mai des, cam la 2 ore, pentru ca reflexul de supt ajuta la reumplerea constanta a sanilor. In acest fel te asiguri ca bebelusul primeste suficient lapte in alaptare.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptare Colostru alaptare

Articole recomandate

Citeste si despre