De ce scade secretia lactata?

/ / Modificat: 2012-01-10
De ce scade secretia lactata?
Intrebare:

- Alaptez de 4 luni si 3 sapt si am observat in ultimele zile o diminuare a laptelui, plus ca fetita mea, care de o luna nu se mai trezea noaptea, acum se trezeste de 2-3 ori. Ziua pare ca nu se satura (o alaptez cam de 4-5-6 ori/zi -ca inainte) dar nu plange, nu face scandal. In schimb noaptea se trezeste ca acum o luna. Plus ca sanii nu ii mai simt la fel de grei de la un alaptat la altul ca inainte. Daca intr-adevar laptele scade, e posibil sa creasca din nou? Sau va scadea in continuare? Daca se poate, cum sa fac sa creasca din nou secretia de lapte? Mai functioneaza la varsta asta principiul "alaptat cat mai des pt stimularea secretiei"?

Raspuns:




 

Daca sugarul suge mai des decat de obicei, chiar si noaptea nu inseamna ca nu primeste lapte suficient; exista perioade in care mananca mai mult, cum sunt perioadele de crestere accelerata si exista perioade in care apetitul lui este mai scazut.

Daca sugarul este sanatos, este multumit si doarme linistit dupa supt, daca curba ponderala este ascendenta (ia in greutate corespunzator) atunci nu este nici un motiv sa va ganditi ca nu se satura; daca ar fi asa atunci ar plange dupa ce termina de supt ambii sani si ar stagna sau chiar scadea in greutate.

In ceea ce priveste secretia lactata, principiul "alaptat cat mai mult pentru stimularea lactatiei" functioneaza la orice varsta a copilului: cu cat suge mai mult se va secreta mai mult lapte. De aceea se recomanda alaptarea la cerere: dandu-i sugarului sa suga cat vrea se va regla secretia lactata in functie de nevoile acestuia.

In acest caz, din cele ce spuneti dumneavoastra reiese nu ca nu se satura sugarul, ci ca suge mai putin dar mai des; se poate ca tocmai golirea frecventa a sanului sa fie explicatia pentru faptul ca nu va mai simtiti sanii grei (nu apuca sa se umple) ceea ce va da falsa impresie de lapte insuficient. atat timp cat sugarul e multumit dupa supt, este sanatos si creste in greutate nu aveti motive de ingrijorare: alaptati-l cand vrea si de cate ori vrea. Nu uitati insa, ca odata cu inceperea diversificarii alimentatiei (introducerea alimentelor) va suge din ce in ce mai putin, mesele de lapte fiind treptat inlocuite cu alimente, astfel ca la sfarsitul primului an se va ajunge la doar doua mese de lapte pe zi (dimineata si seara).

Daca la un moment dat secretia lactata incepe sa scada, trebuie cautate cauzele care ar fi putut determina aceasta scadere:

  • alaptari insuficient de frecvente sau scurte, grabite, incomplete;

  • diversificarea alimentatiei prea devreme sau alimente introduse in cantitate mai mare decat necesar;

  • alimentarea cu biberonul;  

  • pozitia incorecta la san si suptul ineficient;

  • starea psihica a mamei (griji, stress, dureri, slaba legatura mama-copil, probleme sociale, familiale, conceptii gresite de tip rusine de a alapta, teama de deformare a sanilor etc.);

  • separarea mamei de copil in timpul zilei (prin inceperea serviciului);

  • pilule contraceptive cu estrogen;

  • omiterea unor mese;

  • infectii si boli ale mamei, oboseala, o noua sarcina, alimentatie si hidratare insuficienta;

  • uneori sugarul nu suge suficient din cauza unei afectiuni intercurente (de ex. infectii respiratorii, nas infundat).

    Eliminand toti factorii care pot determina scaderea secretiei lactate, avand o alimentatie echilibrata, hidratandu-va corespunzator si mentinand legatura atat fizic cat si afectiv cu sugarul, astfel puteti mentine secretia lactata atat timp cat copilasul dumneavoastra are nevoie.

    dr. Ciprian Pop-Began

    -obstetrica ginecologie-

    Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu

  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre