Cum poate laptele matern sa reduca riscul de obezitate infantila

/ / Modificat: 2019-04-25
Cum poate laptele matern sa reduca riscul de obezitate infantila

Compozitia laptelui matern difera de la mamele cu greutate normala la cele supraponderale si ca variatiile metabolitilor gasite in laptele matern sunt posibili factori de risc pentru obezitatea infantila, sugereaza un nou studiu publicat in "The American Journal of Clinical Nutrition", preluat de eurekalert.org.

Se stie ca obezitatea materna este unul dintre cei mai puternici predictori ai obezitatii infantile.

"Obezitatea infantila creste riscul pentru diabetul de tip 2 si o serie de alte complicatii ale sanatatii. Scopul nostru este de a identifica cei mai timpurii factori de risc care previn obezitatea la copii. Stim ca unul dintre acei factori este expunerea nutritionala in perioada postnatala," spune Elvira Isganaitis, endocrinolog si autorul principal al studiului.

Ce contine laptele matern

In colaborare cu colegii de la Universitatea din Oklahoma Health Sciences Center si de la Universitatea din Minnesota, cercetatorii au analizat continutul laptelui matern si masurile pentru corpul bebelusilor (grasime si muschi), atat la o luna cat si la sase luni, la 35 de perechi de mame si sugari. Mamele au fost clasificate dupa un indice de masa corporala (IMC) inaintea sarcinii, mai mic de 25 (normal) sau mai mare de 25 (supraponderal / obez).

"Inainte de anul 2010, nu au existat foarte multe informatii referitoare la compozitia laptelui matern, in afara de principiile macronutrientilor de baza. Cercetarea noastra tinteste dincolo de carbohidratii simpli, de proteine si de grasimi," precizeaza David Fields, expert in diabetul pediatric.

Folosind progresul tehnologic al analizelor metabolomice (o tehnica pentru studiile pe scara larga a moleculelor mici implicate in metabolism), Dr. Isganaitis si colaboratorii au analizat concentratia a 275 de metaboliti individuali cu molecule mici in laptele matern. Scopul a fost identificarea caracteristicilor moleculare ale laptelui matern in functie de starea de greutate a mamei (normala fata de supraponderala / obeza) si apoi determinarea eventualelor diferente de prezenta a excesului de greutate in primele luni de viata ale bebelusului.

La o varsta de o luna s-au gasit 10 metaboliti care diferentiaza mamele supraponderale / obeze de mamele slabe. Dintre acestia, patru au fost identificati ca derivati nucleotidici si trei au fost identificati drept carbohidrati complexi, numiti oligozaharide, care pot modifica microbiota intestinala. La varsta de sase luni, analiza a aratat ca 20 de metaboliti difera in comparatie cu femeile slabe. In plus, adenina laptelui mamelor obeze a fost asociata cu cresterea in greutate la sugari.

Ce au descoperit cercetatorii

Desi au fost gasite doar diferente mici in compozitia laptelui intre mamele obeze si cele slabe (10 la o luna si 20 la sase luni, din 275), acesta este primul studiu care aprofundeaza aceasta tema.

"Descoperirile noastre sugereaza ca un amestec specific de factori --- derivate de nucleotide si carbohidrati complexi - ar putea fi obiective terapeutice pentru a imbunatati profilul laptelui matern si, eventual, a proteja copiii de obezitate", subliniaza Isganaitis.

Aceasta cercetare reprezinta un pas inainte in intelegerea faptului ca starea de sanatate a mamei poate influenta laptele si are impact asupra sanatatii copilului. Dr. Fields explica faptul ca, prin identificarea si profilarea moleculelor care difera intre mamele normale si cele supraponderale, cercetatorii pot concepe tehnici noi pentru imbunatatirea calitatii laptelui si pentru prevenirea obezitatii infantile.

”Alaptarea este benefica atat pentru mama, cat si pentru copil. In cele din urma, am dori sa identificam caile metabolice care fac laptele matern sa fie benefic pentru sanatatea copiilor", precizeaza Isganaitis.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lapte matern Lapte matern anticorpi Lapte matern compozitie

Articole recomandate

Citeste si despre