Cresterea secretiei lactate

/ / Modificat: 2010-01-21
Cresterea secretiei lactate





 

Cresterea secretiei lactate reprezinta o preocupare comuna a multor mamici care alapteaza.

Multe femei care alapteaza, la un moment dat, dintr-un motiv sau altul, au mai putin lapte. Scaderea secretiei lactate se poate intampla din multe cauze: stresul, reinceperea serviciului sau chiar cresterea brusca a bebelusului.

Din fericire, exista cativa pasi pe care ii poti urma pentru a preveni scaderea secretiei lactate si chiar pentru a o mari:

• Bea multa apa si hidrateaza-te pe tot parcursul zilei.

• Creste aportul caloric zilnic. Femeile care alapteaza ar trebui sa consume intre 1800-2200 de calorii pe zi pentru a-si mentine nivelul de secretie lactata. Mai putin de 1500-1800 de calorii pe zi pot scade secretia lactata si pot duce la o scadere a caloriilor continute de laptele matern. Asigura-te ca mananci multe fructe, legume si alimente bogate in proteine.

• Odihneste-te si relaxeaza-te. Este mai usor de spus decat de facut, dar gaseste timp sa tragi cate un pui de somn in timpul zilei, atunci cand doarme si bebelusul tau.

• Evita suplimentarea cu lapte formula sau suc pentru ca in felul acesta bebelusul tau se va hrani mai putin de la sanul tau si secretia lactata va scadea si mai mult.

• Inainte de a alapta, incearca sa respiri adanc, sa te asezi intr-un loc confortabil, sa pui ceva muzica relaxanta si sa iti masezi sanii timp de cateva minute.

• Alapteaza sau foloseste pompa de cel putin 8-12 ori pe zi.

• Ofera-i bebelusului ambii sani de fiecare data cand alaptezi.

Cresterea secretiei lactate cu ajutorul pompei pentru san

In multe cazuri bebelusul nu poate sau nu vrea sa se hraneasca de la san. In aceste cazuri poti stimula secretia lactata cu ajutorul pompei pentru san. Folosirea unei pompe duble automate de 8-12 ori pe zi este ideala pentru a restabili nivelul de lapte.  

Urmeaza sfaturile de mai jos pentru a maximiza efectele pompei:

• Actioneaza reflexul de eliberare a laptelui.

• Foloseste puterea de suctie la nivelul mediu. Nu ar trebui sa simti durere atunci cand folosesti pompa.

• Maseaza-ti sanul atunci cand folosesti pompa.

• Aloca suficient timp pentru aceasta activitate cat sa nu te simti stresata.

• Nu folosi pompa pe perioade lungi de timp. Este ideal sa o folosesti mai putin si mai des.

Cresterea secretiei lactate cu ajutorul plantelor medicinale

Studiile in domeniul plantelor medicinale care sa creasca secretia lactata nu sunt foarte concludente insa multe mame s-au declarat multumite de folosirea unor plante in acest scop, spunand ca secretia lactata a crescut semnificativ.

Mai jos sunt cateva remedii bazate pe plante medicinale pentru cresterea secretiei lactate:

• Ceaiuri medicinale pentru cresterea secretiei lactate.

• Capsule de schinduf. Ia trei capsule de trei ori pe zi pentru zece zile, ramai la doua capsule de trei ori pe zi pentru urmatoarele zece zile si apoi o capsula de trei ori pe zi pentru inca zece zile.

Mamele care au folosit capsulele de schinduf au observat o crestere a lactatiei dupa 72 de ore. Cele mai comune efecte secundare sunt transpiratia excesiva si secretii care miros a sirop de artar.

Capsulele de schinduf nu sunt recomandate femeilor care sufera de diabet (pentru ca pot scadea glicemia) sau astm (pot agrava simptomele). Consulta un medic inainte de a incepe sa iei capsulele.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre