Alaptatul acasa - O provocare? 10 sfaturi utile de la specialist!

/ / Modificat: 2016-09-02
Alaptatul acasa - O provocare? 10 sfaturi utile de la specialist!

Specialistul Euromaterna va vine in ajutor cu 10 sfaturi pentru alaptare

Alaptarea la san este cel mai bun lucru pe care il puteti oferi copilului in prima parte a vietii sale. De cele mai multe ori inceputul poate fi o adevarata provocare, mai ales in primele zile dupa plecarea din maternitate – aceasta este perioada in care veti avea o multime de intrebari. Dr. Bucur Teodora, medic primar pediatru/specialist neonatolog in cadrul Spitalului Euromaterna Constanta, va ofera mai jos o serie de sfaturi despre alaptare menite sa va vina in ajutor:

1. Alaptarea frecventa, la cerere, inclusiv noaptea

Frecventa alaptarii trebuie sa fie de 8-12 ori/24 ore, ziua si noaptea. Alternati sanul oferit la inceputul alaptarii. Nu limitati durata suptului la fiecare san. Alaptarea pe timp de noapte stimuleaza lactatia.

2. Pozitionarea corecta a copilului la san

Copilul prinde corect mamelonul cand gurita este larg deschisa, buzele intoarse catre exterior, barbia se sprijina pe san, in timpul alaptarii se poate vedea limba (pe ea se afla mamelonul), areola este acoperita mai mult in partea de jos decat in partea de sus.

3. Alaptarea in diferite pozitii

Este important ca in timpul alaptarii sanul sa fie bine golit, de aceea, pozitia de alaptare trebuie schimbata. Tinand cont ca partea de san unde copilul sprijina barbia este golita maxim, putem controla golirea intregului san.

4. Nu folositi suzete si biberoane

La nevoie se foloseste seringa, canita si lingurita. Tehnica de supt a unei tetine si tehnica de supt a sanului sunt diferite, lucreaza grupe de muschi diferite. De aceea, combinatia acestor moduri diferite de a suge ii determina pe unii copii sa apuce mamelonul incorect, iar altii pot chiar refuza sanul.

5. Nu oferiti nou-nascutilor/sugarilor alaptati exclusiv alt lichid sau aliment decat la indicatia medicului. Laptele matern are o formula perfect echilibrata, asigurand cantitatea de apa si nutrienti in egala masura.

6. Alaptarea exclusiva pana la 5-6 luni de viata, apoi continuarea alaptarii concomitent cu diversificarea, cel putin pana la 1 an, sau atat timp cat copilul si mama doresc.

7. Continuarea alaptarii chiar si atunci cand, pentru indeplinirea altor responsabilitati, mamele sunt despartire de copiii lor. Laptele muls poate fi pastrat la frigider la 4*C 4 zile, iar la congelator 3-6 luni. La serviciu, colectati laptele intr-un recipient steril, mulgandu-va la 3 ore pentru a mentine lactatia.

8. Nu cantariti copilul prea des. Daca sunteti nelinistita, atunci puteti cantari micutul nu mai mult de 1 data pe saptamana. Copilul primeste suficient lapte daca daca urineaza abundent (peste 6 scutece) in 24 ore si este multumit dupa alaptare.

9. Alaptarea discreta (in locuri publice)

Societatea continua sa considere normala alimentarea sugarului din biberon si critica vederea unui copil care suge la san, sanul fiind considerat un sex simbol. In ciuda opiniilor critice tot mai multe mame alapteaza in public, in multe tari existand spatii special amenajate. Sa trecem peste prejudecati!

10. Nu ezitati sa cereti ajutor.

Cereti sfatul altor mame care au avut succes in alaptare si mentineti legatura cu maternitatea dupa externare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptat decizie personala

Articole recomandate

Citeste si despre