Alaptarea previne hipertensiunea la copii

/ / Modificat: 2013-02-25
Alaptarea previne hipertensiunea la copii

Alaptarea are un rol esential in prevenirea hipertensiunii la copil, dar si a bolilor de inima care apar frecvent la varsta adulta. Este o descoperire a cercetatorilor care mai adauga in contul beneficiilor pe care laptele matern le are asupra sanatatii celui mic si o inima puternica si sanatoasa. Iata cum influenteaza laptele matern, respectiv alaptarea, tensiunea arteriala a viitorului adult!

Impactul pe care il are laptele matern asupra sanatatii inimii copiilor si a presiunii arteriale este foarte mare, sustin specialistii, care au descoperit in alaptare o metoda esentiala de prevenire a bolilor cardiovasculare de la maturitate. Efectul benefic al laptelui de mama este acelasi cu cel pe care sportul intens sau alimentatia fara sare, pe termen lung, o are asupra tensiunii arteriale la o persoana adulta.

De asemenea, specialistii sustin ca beneficiile laptelui matern asupra presiunii arteriale sunt direct proportionale cu intervalul de timp in care a fost alaptat copilul. Astfel, cu cat este hranit mai mult la san, cu atat este mai protejat de pericolul hipertensiunii arteriale. Descoperirile au fost facute in urma unui studiu realizat la Universitatea din Bristol (2004), Marea Britanie, si au fost publicate in "The Archives of Disease in Childhood".

Studiul britanic a fost facut pe mai mult de 2000 de copii, originari din Danemarca si Estonia. Cercetatorii au incercat sa descopere impactul si beneficiile pe care alaptarea, adica laptele matern, le are asupra prevenirii mai multor afectiuni medicale care ar putea conduce la boli de inima grave, precum cea coronariana. Desi multe dintre banuielile si sperantele cercetatorilor s-au naruit in urma studiului, acestia au facut totusi o descoperire interesanta si utila.

Multi dintre copiii alaptati exclusiv la san care au participat la studiu aveau o tensiune arteriala mai mica decat a copiilor care au fost hraniti cu formule de lapte. Descoperirea a fost facuta la copii din ambele tari, indiferent de alimentatia si conditiile sociale de viata diferite din cele doua regiuni. Specialistii au luat in considerare si alti factori in realizarea studiului. Dupa ce au comparat inaltimile, greutatile si etapele de dezvoltare ale copiilor care au fost alaptati timp de cel putin 6 luni, acestia au descoperit o tensiune arteriala sistolica mai mica cu 1.7 mm Hg decat a celora care nu au fost hraniti in acelasi mod.

Pentru a intelege mai bine cat este de mare impactul, specialistii au facut o comparatie cu alte moduri de a scadea sau preveni hipertensiunea arteriala. Taierea sarii din alimentatie la un adult scade cu aproximativ 1.3 mm Hg tensiunea arteriala, in timp ce activitatea fizica cu doar 0.7 mm Hg. Impactul benefic al laptelui matern este substantial mai mare si mult mai usor de obtinut.

Tot ce trebuie sa faci este sa alaptezi bebelusul cat mai mult timp posibil. Cercetatorii nu au descoperit exact modul in care laptele de mama actioneaza in vederea prevenirii acestei boli, dar considera ca, cel mai probabil, acizii grasi polinesaturati ar putea juca un rol esential in acest sens.

Ce alte beneficii ale alaptarii sau laptelui matern mai stii? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptare bebelusi Alaptare copii

Articole recomandate

Citeste si despre