Abcesul mamar

/ / Modificat: 2010-08-13
Abcesul mamar

Invata sa recunosti abcesul mamar

In timpul alaptarii, mamicile sunt mai atente la bebelusii lor decat la ele insele. Primele momente alaturi de cei mic si descoperirea lor treptata distrag atentia mamicii de la eventualele probleme aparute la nivelul sanului.

Iritatiile, roseata si sensibilitatea la nivelul glandei mamare pot fi urmate de infectii foarte grave. Asa ia nastere abcesul mamar! Afla care sunt simptomele si tratamentele adecvate pentru acest tip de infectie!

Abcesul mamar reprezinta o infectie caracterizata printr-o cavitate plina de puroi, care se dezvolta la nivelul glandei mamare. De obicei, apar doua tipuri de abces:

  • Abces mamar aparut pe fondul alaptarii (cam la doua saptamani de la inceperea alaptarii bebelusului incep sa apara iritatii la nivelul sanului, care, netratate, aduna infectie si in cele din urma se transforma intr-un abces - un tesut dur care, in timp, colecteaza puroi);

  • Abces subareolar - in zona areolei sanului.

    Acest tip nu are legatura cu alaptarea.

Simptomele abcesului mamar

- durere la nivelul sanului;

- sensibilitatea zonei si inrosirea ei;

- iritatii;

- colectarea puroiului;

- febra;

- tumefactie locala a sanului.

Cum se trateaza?

Orice neregularitati aparute la nivelul sanului trebuie atent supravegheate si consultate de catre un medic specialist. Mamicile gresesc adesea punand pe seama alaptarii diversele iritatii locale si au impresia ca se vor vindeca de la sine. Insa lucrurile nu stau asa, zona putandu-se infecta, transformandu-se intr-un adevarat izvor de puroi.

Daca abcesul mamar este inca neformat, iar infectia este descoperita intr-un stadiu incipient, atunci tratamentul cu antibiotice (dicloxacilina oral, oxacilina intravenos) este cel recomandat.

Daca deja se constata aparitia abcesului, atunci se apeleaza la drenajul puroiului si la o metoda chirurgicala de indepartare a lui, urmate de un tratament cu antibiotice recomandat de medicul specialist.

Daca nu apar complicatii in timpul operatiei, atunci vei putea alapta in continuare si ai toate motivele sa o faci. Nu trebuie sa iti faci griji ca ti-ai putea imbolnavi bebelusul daca alaptezi, din cauza bacteriei din lapte. Este foarte posibil ca ea sa fi provenit chiar din gurita lui.

  • Formarea de lapte si tranzitarea acestuia prin san pana la exterior vor preveni reinfectarea;

  • Laptele matern este steril si ajuta la limpezirea si curatarea ranii, precum si la reducerea cicatricilor;

  • Laptele matern este cunoscut ca avand anticorpi si proprietati de vindecare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptare Abces mamar alaptare Abces mamar alaptare Abces sani

Articole recomandate

Citeste si despre