Solutii pentru cele mai comune probleme in alaptare

/ / Modificat: 2014-07-29
Solutii pentru cele mai comune probleme in alaptare

Alaptarea este un proces natural benefic pentru sanatatea ta si a bebelusului, insa nu intotdeauna se initiaza usor si fara probleme. Proaspetele mamici se pot confrunta cu mai multe dificultati in ceea ce priveste pozitionatul copilului la san, stimularea lactatiei, identificarea sau tratarea mastitei, canalele galactofore infundate si a altor afectiuni care pot aparea in alaptare.

Descopera cele mai eficiente solutii la problemele care apar frecvent cand alaptezi!

Scaderea lactatiei

Scaderea lactactiei apare atunci cand nu alaptezi sugarul cu regularitate, cand suferi de dezechilibre hormonale sau malformatii anatomice ale sanului (care ingreuneaza alaptarea corecta).

probleme_alaptare_bebelusi

Si tratamentele medicamentoase urmate in timpul alaptarii pot interfera cu producerea laptelui. Eliminarea sau tratarea cauzei ajuta organismul sa produca din nou laptele de care are nevoie bebe zilnic.

Nu uita ca alaptarea frecventa a copilului este cea mai buna metoda de stimulare a lactatiei. Poti ajuta lactatia si prin consumul unor alimente care cresc productia de lapte in organism - orz, migdale, ovaz - sau al unor ceaiuri din plante - urzica sau fenicul.  

Mameloane crapate si sangerande

Hranirea frecventa a bebelusului la san conduce adesea la aparitia sfarcurilor sau mameloanelor crapate, dureroase sau sangerande. Sunt probleme comune, cu care se confrunta multe mamici care alapteaza, dar pentru care exista solutii rapide si eficiente.

Masarea blanda a mameloanelor cu unguent cu lanolina sau ulei de masline contribuie nu doar la ameliorarea durerilor si a disconfortului, ci si la prevenirea aparitiei acestor probleme de-a lungul intregii perioade in care alaptezi bebelusul.

Foarte eficient in acest sens este unguentul Bepanthen, folosit si pentru protejarea pielii bebelusilor impotriva eritemului fesier. Ingredientele active din Bepanthen sunt dexpantenolul, care stimuleaza regenerarea celulelor mameloanelor si cicatrizarea ranilor, si lanolina, care creeaza protectie impotriva factorilor externi, fiind singurul ingredient acceptat de FDA (Food and Drug Administration – Asociatia Americana pentru Alimente si Medicamente) pentru ingrijirea sanului in perioadele de alaptare.

Angorjarea sanilor

Angorjarea sanilor este o alta problema frecventa care apare in timpul alaptarii sugarului. Se caracterizeaza printr-un disconfort sau sensibilitate cauzata de umplerea excesiva a sanilor cu lapte.

alaptare_2

Pentru a evita acest disconfort, este indicat sa hranesti bebelusul la cerere, alternand frecvent sanii. In cazul in care cel mic doarme pe perioade foarte lungi de timp sau nu esti langa bebe la ora de masa, incearca sa iti trezesti copilul pentru a-l hrani sau sa mulgi sanii si sa colectezi laptele, apoi sa il depozitezi in frigider sau in congelator.

Canalele galactofore blocate (infundate)

Canalele galactofore au tendinta de a se infunda atunci cand faci pauze prea mari intre doua alaptari sau cand pui o presiune prea mare pe sani (dormi pe burta, porti sutiene prea mici etc.).

Canalele prin care circula laptele si ajunge la bebelus se blocheaza cu cheaguri de lapte si fac imposibila alaptarea adecvata a copilului. Infundarea canalelor poate aparea si in urma altor afectiuni frecvent intalnite in aceasta perioada: angorjarea sanilor sau mastita (infectia cu "drojdie de bere").

Eliminarea cauzelor, pozitionarea corecta a bebelusului la san si alaptarea frecventa ajuta la desfundarea canalelor si la reinitierea procesului normal de hranire la san. Masajul constant al sanilor si aplicarea unor comprese cu apa calduta contribuie si ele la reducerea inflamatiilor, la atenuarea durerilor si la deschiderea ductelor galactofore.

Pozitionarea incorecta a bebelusului la san

Exista mai multe pozitii in care poti tine bebelusul la san in timpul alaptarii, pe care este bine sa le alternezi constant. Insa pentru oricare dintre ele ai opta, este important te asiguri ca bebe prinde corect sanul in timpul alaptarii.

In caz contrar, copilul inghite foarte mult aer, ceea ce conduce la aparitia colicilor severe. In plus, s-ar putea ca cel mic sa nu suga suficient lapte la un alaptat si sa apara astfel deficiente nutritionale.

Este important ca tu sa stai cat mai relaxata, intr-o pozitie confortabila, atunci cand vrei sa alaptezi sugarul. Sprijina copilul pe un brat, cu capul asezat la nivelul sanului, astfel incat nasucul lui sa fie pozitionat in dreptul mamelonului. Atinge-i usor sfarcul de buze si asteapta ca bebe sa deschida gurita (o va face din reflex).

Pozitionarea corecta presupune ca tu, ca mamica, sa te asiguri ca mamelonul patrunde pana la baza cerului gurii astfel incat copilul sa aiba toata areola in gura. In aceasta pozitie, el exercita o presiune asupra sinusurilor galactofore, situate dedesubt si provoaca astfel curgerea laptelui.

Cu ce alte probleme te-ai mai confruntat in timpul alaptarii bebelusului si cum le-ai facut fata? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Probleme alaptare Complicatii alaptare Alaptare bebelusi Ajutor alaptare

Articole recomandate

Citeste si despre