Pot sa alaptez daca am gripa?

/ / Modificat: 2019-01-29
Pot sa alaptez daca am gripa?

Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA, poti continua sa alaptezi chiar daca iei medicamente antivirale pentru gripa. Laptele matern este menit sa ii ofere bebelusului anticorpi prin care sa combata imbolnavirea. Asadar, continuarea alaptarii iti poate proteja copilul de gripa.

Intrucat sistemul imunitar al unui copil este in plin proces de formare, acesta se bazeaza pe mama sa pentru a obtine protectie sub forma de anticorpi transmisi prin laptele matern. Si Academia Americana de Pediatrie indeamna femeile sa alapteze chiar daca au racit sau au gripa.

Bolile infectioase necesita rareori intarcare sau intreruperea alaptarii. In general, pana cand mama se imbolnaveste, bebelusul sau a fost deja expus bolii.

Adultii cu o boala infectioasa pot infecta alte persoane cu pana la 24 de ore inainte de a dezvolta simptome specifice si pana la o saptamana dupa ce boala s-a manifestat. Deoarece laptele matern contine ingrediente menite sa protejeze bebelusul, este indicat ca mamele bolnave sa continue sa alapteze, insa e bine sa consulte pediatrul pentru ca fiecare caz trebuie evaluat individual.

Potrivit specialistilor, alaptarea poate limita severitatea infectiilor respiratorii la sugari si este deosebit de importanta pentru minimizarea riscului si efectelor infectiei in timpul unei epidemii de gripa. Continuarea alaptarii poate ajuta la limitarea severitatii simptomelor respiratorii la sugarii care fac gripa.

Chiar daca alaptarea este protectiva, exista limite ale eficacitatii acesteia. Parintii sunt avertizati, prin urmare, sa ia masuri pentru a evita expunerea copiilor lor la gripa. Deoarece virusul este raspandit in principal prin saliva si secretii nazale de la persoanele infectate, mamele care alapteaza pot lua urmatoarele masuri de precautie pentru a-si proteja copiii.

Vaccinati-va. Vaccinul antigripal anual reprezinta cea mai buna metoda de protectie vizavi de tulpinile care vor predomina in acel an. Chiar daca este posibil ca virusul sa sufere mutatii si vaccinul sa nu aiba eficienta scontata, tot este mai bun decat nimic. Pentru o protectie cat mai buna, vaccinati-va imediat ce serul devine disponibil, de obicei la finalul lunii septembrie sau inceputul lunii octombrie.

Consultati un medic daca banuiti ca aveti gripa. Desi medicamentele antivirale nu inlocuiesc vaccinarea – principala metoda de aparare impotriva acestei boli - medicamentele pot usura simptomele, va pot ajuta sa va simtiti mai bine si pot reduce riscul de complicatii. Daca aveti simptome de gripa, nu intarziati sa consultati medicul. Nu toate medicamentele antivirale pot fi sigure in timpul alaptarii, asa ca adresati-va medicului inainte de a lua orice medicament antiviral.

Spalati-va bine mainile inainte de a hrani copilul. Daca nu aveti la dispozitie apa si sapun, folositi un dezinfectant pe baza de alcool.

Limitati contactul copilului cu alte persoane si evitati aglomeratia.

Purtati o masca atunci cand ingrijiti copilul, mai ales daca banuiti ca aveti gripa.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptare Gripa

Articole recomandate

Citeste si despre