Laptele matern: sfaturi utile pentru pompare si depozitare

/ / Modificat: 2016-08-03
Laptele matern: sfaturi utile pentru pompare si depozitare

Atunci cand alaptezi frecvent, sanii tai se pot umple cu lapte si pot deveni durerosi. Pentru a elibera presiunea exercitata asupra lor, laptele matern trebuie extras din san, fie manual, fie cu ajutorul unei pompe.

Aceasta tehnica este utila si atunci cand esti nevoita sa pleci de langa bebelusul tau, pentru a merge la scoala sau la serviciu, sau cand pur si simplu ai nevoie de o pauza de la alaptare.

In ce situatii este nevoie sa extragi laptele matern?

Exista mai multe situatii care necesita pomparea laptelui:

- Glandele mamare nu secreta suficient lapte si trebuie stimulate.

- Bebelusul nu s-a saturat si are nevoie de un supliment de hrana.

- Bebelusul intampina dificultati in a apuca sanul si, prin urmare, nu se poate hrani.

- Mama doreste sa ia o pauza de la alaptare sau prefera pur si simplu sa hraneasca bebelusul cu biberonul.

- Mama si sugarul sunt separati, cum este cazul nasterilor premature.

- Alimentatia bebelusului contine si alimente solide si trebuie completata cu lapte.

- Mama reincepe serviciul sau isi reia studiile.

Relaxarea si exercitiile de respiratie ajuta in procesul de pompare

Cel mai potrivit moment pentru extragerea laptelui este atunci cand esti relaxata si nu te grabeste nimeni. Daca esti tensionata, exercitiile de respiratie te pot ajuta in acest sens. O alta metoda este sa-ti asezi bebelusul langa tine sau sa faci o baie cu apa calduta. Incearca sa extragi laptele cat esti in cada, rezultatele vor fi mult mai bune.

pompare_extragere_lapte_matern_pompa_de_san

Iata care sunt cele mai bune momente pentru pomparea laptelui:

- dupa un somn odihnitor;

- dimineata, cand sanii sunt mai plini cu lapte;

- cand bebelusul tau nu s-a hranit decat cu un san;

- cand sugarul ar trebui sa manance, dar nu ii este inca foame.

Lucruri pe care nu le stiai:

- Multe mamici alapteaza de luni bune insa nu pot sa-si extraga laptele.

- Pomparea laptelui dureaza la fel de mult ca si masa bebelusului la san.

- Este mult mai eficient sa-i dai copilului sa suga decat sa pompezi laptele.

- S-ar putea sa-ti fie mai usor sa extragi laptele de la un san, in timp ce bebelusul se hraneste la celalalt. Alaptarea sugarului stimuleaza procesul de eliberare a laptelui si mentine un flux constant.

Ce procedee de extragere a laptelui matern poti utiliza?

Exista trei metode de a pompa laptele matern:

1. Cu mana

Este o metoda naturala si usor de invatat. Nu ai nevoie de niciun fel de dispozitiv in afara de recipientul in care colectezi laptele. In plus, este sigura metoda care nu te consta bani.

2. Cu pompa manuala pentru san

Utilizarea unei pompe pentru san manuala iti poate usura munca. Acest tip de pompa este usor de utilizat si de transportat, costul maxim ridicandu-se la aproximativ 200 de lei.

3. Cu pompa electrica

Este cea mai recomandata metoda, atunci cand ai nevoie sa pompezi laptele frecvent. Totodata, este si cea mai scumpa tehnica, costul unei pompe electrice ajungand si la 600 de lei. Din fericire, astfel de dispozitive se pot imprumuta, fiind usor de curatat si sterilizat.

Pomparea laptelui cu ajutorul mainii

Extragerea manuala a laptelui matern presupune respectarea catorva reguli simple si luarea unor masuri de igiena. Atunci cand aceasta tehnica este executata corect, nu vei avea nicio durere.

In primele zile dupa nastere, este chiar util sa-ti masezi sanii si sa storci putin lapte din ei, direct pe buzele nou-nascutului. In felul acesta, sanii vor deveni mai moi, iar bebelusului ii va fi mai usor sa apuce mamelonul.

Iata pasii pe care trebuie sa ii urmezi:

1. Inainte de toate, spala-te bine pe maini, cu apa si cu sapun.

2. Asaza-te intr-un loc confortabil.

3. Gandeste-te la bebelusul tau. Daca nu il ai cu tine in camera, poti privi la fotografia lui.

4. Pune comprese cu apa calduta pe sani. Maseaza-i bland sau netezeste-i cu podul palmei, pentru a ajuta laptele sa curga.

5. Foloseste buricele degetelor pentru a-ti masa usor sanii, de la baza catre mameloane, executand miscari circulare.

6. Apleaca-te in fata.

7. Langa tine, trebuie sa ai pregatit un recipient curat sau o ceasca in care sa colectezi laptele extras.

8. Pozitioneaza-ti degetul mare si pe cel aratator la baza mamelonului, de o parte si de alta, in forma literei C. Aseaza celelalte degete la capatul zonei areolare. Ai grija sa nu-ti deplasezi degetele in tot acest timp.

9. Impinge usor sanul catre torace si preseaza canalele mamare situate in spatele mamelonului. Nu strange sfarcul, deoarece te poti rani.

10. Repeta pasii de mai sus timp de cinci minute, apoi executa aceleasi miscari la celalalt san, rotindu-ti degetele pentru a stoarce laptele care se aduna in canalele mamare ce se deschid in jurul areolei. Extrage laptele de 2, 3 ori din fiecare san. La inceput, laptele va curge sub forma de picaturi. Pe masura ce stimulezi sanul, poate iesi sub forma de jet.

stocare_lapte_matern_alaptare_bebelus

Tipuri de pompe pentru san

1.Pompele manuale

Exista multe tipuri de pompe manuale usor de utilizat si relativ ieftine. Se curata usor si le poti transporta cu tine oriunde. Pompele manuale sunt indicate pentru utilizarea ocazionala, atunci cand esti despartita de bebelusul tau pentru o scurta perioada de timp. Sunt utile atunci cand trebuie sa mergi la munca sau cand iesi seara in oras ori cand ai nevoie de o pauza de la alaptare.

Asigura-te ca achizitionezi o pompa de calitate, eventual de la un brand recunoscut. Daca nu stii ce sa cumpari, cere sfatul farmacistului sau al unui consultant in lactatie.

2. Pompele pe baza de baterii

Pot fi utilizate chiar si cu o singura mana si sunt foarte usor de transportat. Unele dintre le contin un adaptor electric. Sunt mult mai scumpe decat pompele manuale si pot face zgomot. Bateriile compatibile cu acest tip de pompe sunt si ele destul de scumpe. Cand ele incep sa se descarce, pompele pot functiona defectuos.

3. Pompele electrice

Sunt cele mai indicate pentru utilizarea frecventa, mai ales in cazul in care ai un bebelus prematur sau bolnav ori atunci cand esti separata de copil pentru o lunga perioada de timp.

Pompa electrica cu dublu set-up iti permite sa extragi laptele din ambii sani, simultan. Aceasta functie reduce timpul de pompare si stimuleaza secretia de prolactina. Pompele electrice sunt cele mai scumpe dispozitive de extragere a laptelui matern.

Ele se pot inchiria de la diverse persoane, fizice sau juridice. Atunci cand te decizi sa inchiriezi o astfel de pompa, cere si anexele pentru ea si citeste-le cu atentie.

Utilizarea pompelor manuale sau electrice

Pregatirea pentru extragerea laptelui cu ajutorul unei pompe presupune aceiasi pasi ca atunci cand te mulgi cu mana. Indiferent de metoda folosita, extragerea laptelui nu trebuie sa fie un procedeu dureros. Incepe prin a-ti spala mainile. Maseaza-ti sanii usor si apoi urmeaza indicatiile de mai jos:

- Citeste cu atentie instructiunile de utilizare a pompei.

- Urmeaza indicatiile de igienizare trecute in manual.

- Incearca metodele de relaxare care ti se potrivesc. Este foarte important sa elimini orice urma de stres sau tensiune inainte de a pompa laptele. Starile de spirit negative, precum si temperatura scazuta a corpului pot inhiba refluxul de curgere a laptelui, facand extragerea mai putin productiva.

- Uda-ti sanul cu putina apa. Dupa aceea, pozitioneza pompa la san. Ai grija ca mamelonul sa fie in centrul membranei de silicon cu care este dotata pompa. Nu-l lasa sa se frece de partile laterale. Mamelonul se poate rani daca membrana strange prea tare sanul. De aceea este foarte important sa alegi o pompa a carei membrana sa se potriveasca cu marimea sanului tau.

- Daca pompa are mai multe viteze, alege-o pe cea mai mica pentru inceput. Anumite pompe sunt setate sa porneasca automat pe modul de stimulare delicata. Pe masura ce te obisnuiesti cu dispozitivul, poti modifica setarile manual.

- Pentru pompele prevazute cu piston ergonomic pentru pompare manuala, trage usor de acesta, insa numai pana la jumatate. Asteapta aproximativ doua minute, vei vedea cum laptele incepe sa curga in recipientul de stocare al pompei.

- Este suficient sa pompezi cate cinci minute la fiecare san, executand cate doua-trei rotatii. Pompa electrica nu numai ca extrage laptele matern fara ca tu sa depui cel mai mic efort, dar iti si maseaza delicat sanii.

Stocarea si depozitarea laptelui matern

Laptele matern poate fi stocat si pastrat in conditii optime in frigider sau congelator, astfel incat sa isi pastreze toate proprietatile nutritive. Inainte de a-l transfera in recipiente speciale, sterile, spala-te pe maini cu apa si sapun. Urmeaza apoi acesti pasi:

1. Toarna laptele proaspat extras de la san intr-o sticla curata sau intr-un recipient de plastic, care sa nu contina bisfenol A (BPA). Bisfenolul A este un compus chimic utilizat in fabricarea plasticului de uz alimentar si care poate cauza pubertate precoce la femei, cancer de prostata sau de san, precum si anomalii de reproducere.

2. Asigura-te ca sticla sau recipientul sunt prevazute cu un sistem de inchidere etans.

3. Ocazional, poti depozita recipientele intr-o geanta frigorifica special conceputa pentru pastrarea laptelui matern.

4. Pentru conservarea de lunga durata, se recomanda inghetarea laptelui si pastrarea lui in congelator, la temperaturi de – 18 grade Celsius. Laptele inghetat se dilata, la fel ca apa si trebuie sa tii cont de acest aspect. Foloseste recipiente speciale pentru congelarea laptelui sau o geanta speciala, pe care sa o poti pune in combina frigorifica. Lasa cel putin 1 centimetru spatiu intre recipiente si marcheaza data congelarii pe ele.

5. Poti adauga lapte proaspat muls peste laptele inghetat, daca recipientul nu este plin. Inainte de toate, tine laptele proaspat la frigider, timp de 30 de minute. Toarna apoi laptele racit peste cel inghetat, avand grija sa nu umpli prea tare recipientul.

6. Cand ai nevoie sa decongelezi laptele matern, poti pune recipientul in frigider. Daca ai nevoie sa il dezgheti mai repede, introdu sticla pe care ai scos-o din congelator intr-un vas cu apa calda, la o temperatura care sa nu depaseasca 37 de grade Celsius. Asigura-te ca nivelul apei nu depaseste capacul sticlei cu lapte.

7. Odata ce laptele devine lichid, dar e inca rece, sterge sticla si pune-o la frigider, pana cand vine momentul sa hranesti copilul.

8. Nu incalzi laptele de san la cuptorul cu microunde, deoarece isi poate pierde nutrientii. Totodata, incalzirea se realizeaza in mod inegal si copilul se poate frige. Nu lasa niciodata laptele matern sa se decongeleze la temperatura camerei. Nu dezgheta niciodata laptele matern in apa fierbinte. Nu recongela niciodata laptele matern, odata ce l-ai dezghetat.

9. Odata decongelat in conditiile indicate de catre specialisti, laptele matern trebuie utilizat ca hrana in urmatoarele 24 de ore.

10. Incalzeste laptele scos de la frigider intr-un bol cu apa calduta. Inainte de a hrani bebelusul cu el, testeaza-i temperatura, picurand putin lapte pe incheietura mainii.

11. Grasimile din laptele matern se vor ridica la suprafata laptelui dupa dezghetare, asa ca trebui sa agiti biberonul cu lapte inainte sa hranesti bebelusul.

Ce recipiente poti folosi pentru stocarea laptelui matern?

Exista pe piata mai multe tipuri de recipiente concepute pentru stocarea in siguranta a laptelui matern, de la sticla cu capac pana la pungi speciale pentru congelare.

Recipientele cu capac

Poti alege un recipient confectionat din sticla sau unul din polipropilena (plastic). Atentie la simbolul de reciclare de pe bidon. Recipientele din polipropilena (PP) au insriptionate pe ele cifra 5, spre deosebire de sticlele care contin bisfenol A (BPA), marcate cu cifrele 3 sau 7.

Inainte de a depozita laptele in recipiente cu capac, ai grija sa le speli bine cu apa fierbinte si sapun sau detergent de vase. Clateste-le apoi sub jet de apa si lasa-le sa se usuce. Poti sa le speli si sa le usuci si in masina de spalat vase. Pentru mai multa siguranta, le poti steriliza prin fierbere.

Nu umple recipientele cu lapte pana la varf. Prin inghetare, laptele isi dilata volumul, ceea ce poate provoca spargerea sticlei sau a bidonului.

Pungile speciale pentru stocarea laptelui matern

Aceste pungi au fost sterilizate in prealabil in procesul de fabricatie si nu necesita spalare sau sterilizare prin fierbere, inainte de folosire. Sunt confectionate de regula din polietilena si polyester sau nylon.

Pungile sunt prevazute si cu un indicator al nivelului maxim pana la care pot fi umplute. Nu depasi acest indicator, deoarece laptele inghetat isi mareste volumul.

Pentru o mai buna gestionare, umple punga cu cantitatea de lapte pe care o bea copilul la o masa.

Anumite pungi se pot atasa direct la pompa, astfel incat laptele pompat se varsa direct in punga, nemaifiind nevoie de sticle colectoare.

Nu sufla aer in punga pentru a o deschide, dearece o poti contamina.

Dupa ce torni laptele in punga, preseaz-o usor, pentru a elimina excesul de aer si inchide-i fermoarul. Scrie momentul refrigerarii in spatiul special destinat inscriptionarii datei si orei.

Odata dezghetat, laptele poate fi tinut la temperatura camerei timp de o ora. El poate fi pastrat in frigider sau in lada cu gheata pentru inca o zi. Laptele decongelat nu se recongeleaza!

Iata in ce conditii se poate pastra laptele proaspat extras de la san:

- La temperatura camerei: timp de 6 ore.

- In frigider (la 0-4 grade Celsius): timp de 6 zile.

- In lada cu gheata (la 15 grade Celsius): timp de 24 de ore.

- In compartimentul de congelare al frigiderului (la -15 grade Celsius): timp de 2 saptamani.

- In combina frigorifica (la -13 grade, pana la -18 grade Celsius): timp de 3-4 luni.

- In congelatorul de mare putere (la -18 grade Celsius): timp de 6 luni.

Tu ce sfaturi utile poti oferi celorlalte mamici legate de pomparea si depozitarea laptelului matern? Impartaseste-ne experienta ta, utilizand sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Pozitii confortabile pentru alaptare

Cum sa-ti alaptezi copilul nou-nascut: 7 sfaturi de urmat!

De ce este importanta alaptarea la san? Descopera care sunt beneficiile laptelui matern pentru bebelus

Ghid de stocare a laptelui matern. Cum sa iti pastrezi laptele sanatos pentru bebelus

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptare bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre