Laptele matern lupta impotriva bacteriilor rezistente la antibiotice!

/ / Modificat: 2018-10-22
Laptele matern lupta impotriva bacteriilor rezistente la antibiotice!

Laptele matern lupta impotriva bacteriilor rezistente la antibiotice! Sugarii poarta bacterii mai rezistente la antibiotice in intestinul lor decat adultii, indiferent daca ei insisi au fost tratati cu antibiotice sau nu, arata un studiu recent realizat de Universitatea din Helsinki, publicat in Revista Nature Communications. 

 S-a constatat, de asemenea, ca exista o cale de transmitere a genelor de rezistenta de la mame la copii si ca elementele genetice mobile din laptele matern sunt intalnite in fecalele sugarilor.

Intreruperea alaptarii si profilaxia antibiotica intrapartala (in timpul sarcinii) a mamei sunt asociate cu abundente mai mari de gene de rezistenta la antibiotice specifice in intestinul sugarului. Rezultatele  sugereaza ca sugarii mostenesc gene legate de consumul de antibiotice din trecutul mamei lor.

Microbiologia intestinului infantil are o abundenta mare de gene de rezistenta la antibiotice  comparativ cu adultii, chiar si in absenta expunerii la antibiotice.

Atentie, mamici!

Rezistenta la antibiotice este una dintre principalele amenintari la adresa sanatatii publice:

1. Rezistenta la antibiotice este adesea conferita bacteriilor de catre genele de rezistenta la antibiotice.

2. Avand un intestin colonizat cu bacterii rezistente la antibiotice creste riscul de a obtine infectii dificil de tratat.

3. Riscul asociat cu transportul agentilor patogeni rezistenti este deosebit de mare in copilarie, cand microbiota intestinala si sistemul imunitar sunt mai putin stabile si dezvoltate comparativ cu adultii.

4. La nivel global, o valoare estimata de 214.000 de decese neonatale anuale sunt cauzate de infectiile septice, determinate de agentii patogeni rezistenti la antibiotice care ilustreaza efectele drastice ale crizei de rezistenta la antibiotice asupra sanatatii sugarilor. Copiii alaptati pana la cel putin 6 luni au prezentat mai putine bacterii rezistente la antibiotice datorita proprietatilor laptelui matern de a hrani bacteriile bune din intestinul sugarilor, astfel tinand sub control inmultirea bacteriilor rezistente la antibiotice.

Noi suntem SUPER-mame, SUPER-eroine, SUPER-grozave si pentru ca avem SUPER-puteri, ALAPTAM!

Diana-Maria Dan,

specialist in nutritie si alaptare Nutri HELP 

Taguri Alaptare Beneficii alaptare Beneficii alaptare bebelus Antibiotice

Articole recomandate

Citeste si despre