Importanta alaptarii

/ / Modificat: 2011-04-05
Importanta alaptarii

importanta_alaptariiAlaptarea pentru o perioada lunga de timp este importanta pentru ca laptele de mama este alimentul ideal pentru puiul tau, inca din prima clipa de viata. Laptele de mama ii asigura puiului tau tot ceea ce are nevoie in primele 6 luni de viata, fara a fi necesar sa primeasca nimic altceva (nici apa, ceai sau alte alimente).

"Alaptarea este un fenomen natural care se desfasoara in mod instinctiv si firesc. Laptele matern este incontestabil alimentul ideal in primele luni de viata ale copilului", spune prof. dr. Silvia Stoicescu, presedinte al Asociatiei de Neonatologie din Romania.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva a bebelusilor pana la varsta de 6 luni si inceperea diversificarii dupa aceasta varsta, continuand in paralel si alaptarea pana la varsta de 2 ani.

Laptele matern este o hrana naturala perfecta pentru copilul tau, ajutandu-l sa creasca si sa se dezvolte in primul sau an de viata.

Laptele de mama trece prin mai multe faze de-a lungul procesului de alaptare.

Colostrul

Laptele secretat de sanii tai in primele zile dupa nastere se numeste colostru. Acesta are o culoare galbuie si este translucid. Are un continut crescut de proteine, vitamine si minerale usor de digerat de stomacul micut si in plina dezvoltare al bebelusului tau. In plus, colostrull contine anticorpi pentru a proteja copilul de boli

Alaptarile scurte si dese din primele zile de dupa nastere va vor ajuta atat pe tine, cat si pe bebe sa va obisnuiti cu ritualul alaptarii si vor facilita producerea de lapte. De asemenea, ajuta bebelusul sa elimine primele scaune.

Laptele de tranzitie (intermediar)

Trecerea de la colostru la laptele matur este marcata de catre laptele de tranzitie, in aproximativ 3 zile de la instalarea alaptarii. Pe masura ce se formeaza laptele, sanii tai pot deveni foarte plini si sensibili.

Continua sa alaptezi in mod constant la fiecare 2-3 ore; nu sari nicio alaptare si nu prelungi timpul dintre alaptari.

Laptele matern matur

Laptele matur este cel pe care il vei oferi micutului tau pana in momentul intarcarii. Este cel mai natural si bine echilibrat aliment pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copilului tau.

Laptele matur se modifica odata cu schimbarea necesarului nutritional al copilului si contine proteinele, glucidele si lipidele necesare pentru energie, crestere in greutate si dezvoltare armonioasa.

nestle_incepe_sanatos

Copilul.ro alaturi de Nestle – Impreuna pentru o generatie mai sanatoasa

Datele statistice prezente in aceste materiale provin din Studiul privind obiceiurile nutritionale ale sugarului si copilului mic, realizat de GfK Romania in perioada martie-aprilie 2010, pe un esantion reprezentativ national pentru mamicile cu copii pana in 3 ani care nu mai sunt alaptati exclusiv la san.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre