Golirea sanilor. Cum te asiguri ca golesti sanii sigur si eficient?

/ / Modificat: 2010-11-26
Golirea sanilor. Cum te asiguri ca golesti sanii sigur si eficient?

Golirea sanilor este esentiala pentru proaspetele mamici atunci cand laptele matern este in exces, iar bebelusul fie nu este prin preajma, fie este satul si nu mai vrea sa manance. A goli sanul de lapte reprezinta o metoda profilactica impotriva diverselor afectiuni grave, precum mastita sau angorjarea.

Poate ca te intrebi cand este mai bine sa incepi procesul de golire a sanilor. Recomandat este sa o faci imediat dupa ce bebelusul tau a mancat sau intre doua mese.

Cum te asiguri ca golesti sanii sigur si eficient?

In primul rand, inarmeaza-te cu rabdare si perseverenta.

Inainte de a trece la mulgerea sanilor, asigura-te ca stai confortabil si ca esti destul de relaxata.

O stare de anxietate crescuta poate duce la stoparea lactatiei si imposibilitatea de a goli sanii. Nu te focusa pe cantitate, pentru ca un esec in a mulge sanii iti poate induce o stare de anxietate, iar golirea va deveni mai dificila. Uita-te in alta parte, cel mai recomandat fiind sa o faci uitandu-te la televizor sau discutand cu cineva.

S-ar putea sa nu reusesti din prima incercare sa elimini tot laptele in exces - incearca mai multe metode de golire a sanilor, pana vei da peste cea care iti va fi cel mai la-ndemana. Important este sa nu te lasi pagubasa si sa repeti constant procesul, chiar de 5-6 ori pe zi, timp de 20-30 minute. Va trebui sa maresti doza de lapte eliminata din sani, cu fiecare incercare pe care o faci.

Golirea sanilor se realizeaza corect si eficient daca in timpul ei are loc asa-numitul reflux de pornire a laptelui - acest reflux faciliteaza mulsul, prin faptul ca laptele vine mai repede, in mai multe jeturi si constant - ceea ce inseamna ca poti scurta timpul de muls, devenind cu fiecare incercare mai eficienta.

Cum verifici ca s-a golit sanul si trebuie sa te opresti?

Sanul nu se va goli niciodata complet, pentru ca orice proces de golire este urmat de un reflux de pornire a laptelui - dar te poti opri din muls atunci cand observi ca laptele nu mai curge in jeturi, ci in picaturi.

Exista doua metode clasice de mulgere a sanilor si de eliminare a laptelui in exces:

  • mulgerea manuala;

  • golirea cu ajutorul pompei de san.

Golirea manuala, prin masajul sanilor

Masajul sanilor reprezinta o metoda utila de eliminare a laptelui in exces din sanul mamei. Incepe printr-un masaj usor al sanului, apoi focuseaza-te pe masarea prin miscari circulare deasupra, lateral si dedesubtul zonei areolare, cu ajutorul degetelor unite, de mai multe ori.

Apoi, strange-ti degetele (ca si cum le-ai aduna intr-un pumn) si maseaza sanul de la baza spre mamelon, pe toata aria sanului. Repeta acest masaj ori de cate ori observi ca inca mai curge lapte. Opreste-te cand constati ca nu mai curge absolut nicio picatura, dupa mai multe repetari ale masajului!

Golirea cu ajutorul pompei de san

Pompele de san reprezinta o gaselnita moderna ingenioasa, care usureaza foarte mult mulgerea, eliminand disconfortul si asigurand un confort pe care golirea manuala nu o prezinta. Modelele acestor pompe sunt variate, manuale (de la cele mai simple la cele mai complexe), dar si electronice.

De fapt, toate modelele actioneaza la fel, aspirand laptele din san, doar gradul de confort pe care il asigura si metoda difera: prin strangere sau prin apasare. Pompa se sterilizeaza inainte de utilizare si este mai utila in cazul sanilor foarte plini.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptare Pompa san Mulsul sanilor

Articole recomandate

Citeste si despre