Consultantul in lactatie, ajutor pentru proaspetele mamici

/ / Modificat: 2017-08-09
Consultantul in lactatie, ajutor pentru proaspetele mamici

alaptareCine este consilierul in alaptare? Ce face? Cum si cand face?

In Romania, consultantul in lactatie nu este cuprins in COR, pe cand in alte tari acesta are un statut bine definit. Consultantii in lactatie sunt certificati de International Lactation Consultant Association (ILCA), o organizatie internationala profesionala nonguvernamentala a International Bord Certified Lactation Consultants. Un consultant in lactatie certificat ILCA este un profesionist din domeniul sanatatii, specializat pe managementul clinic al alaptarii.

O alta organizatie ai carei reprezentanti sunt pregatiti sa ofere consiliere in alaptare este La Leche League, o organizatie a carei misiune este sa ajute mamele din intreaga lume sa alapteze prin intermediul sprijinului de la mama-la-mama.

In Romania, la momentul prezent activeaza si consilieri in alaptare certificati ILCA, dar si lideri La Leche League.

Consilierul in alaptare ILCA si La Leche League ofera sprijin profesionist pentru mame si bebelusi in perioada sarcinii si dupa nastere, pe toata perioada alaptarii. Informatiile lor sunt actualizate constant de cele mai noi cercetari in domeniu si sunt in consens cu recomandarile UNICEF si OMS.

Pe langa informatiile valoroase, consultantii in alaptare vin in intampinarea nevoilor mamelor prin sprijin practic in rezolvarea unor situatii dificile cum ar fi: blocarea canalelor, angorjarea fiziologica a sanilor (furia laptelui), corectarea atasarii defectuoase a bebelusului la san, prevenirea si tratarea fisurilor mamare ce pot aparea in alaptare, prevenirea si tratarea mastitei, identificarea personalizata a modalitatilor de crestere a secretiei lactate.

"Ne dorim sa reglementam si in Romania statutul consultantului in lactatie pentru ca interventia acestuia in sustinerea, promovare si protejarea alaptarii poate contribui la cresterea numarului de copii alaptati exclusiv, poate contribui la reducerea mortalitatii infantile alaturi de celelalte masuri pe care organismele internationale le iau, Initiativa Spital Prieten al Copilului a Reprezentantei UNICEF in Romania", sustine Irina Popescu, presedinte Asociatia pentru Nastere Naturala si Alaptare.

In interventiile sale, consultantul in lactatie se asigura ca atat bebelusul, cat si mama au parte de cel mai bun start in alaptare si beneficiaza de sustinere constanta pe toata perioada alaptarii astfel incat ambii sa se bucure de beneficiile fizice, emotionale si economice ale acestui proces.

lactatieMarturia unei mamici

"Pe mine consultantul in lactatie m-a ajutat chiar si psihic sa nu cedez presiunilor celor din jur sau durerilor, m-a sprijinit sa performez in rolul de mama si sanatatea si inteligenta copilului meu reprezinta Oscarul carierei mele de mama. Stiam ca alaptarea copilului este o polita de asigurare a unui sistem imunitar solid si, din acest motiv, am considerat ca un sprijin profesionist in perioada post-maternitate imi este de un real folos. Consultantul m-a ajutat sa inteleg ca este mult mai sanatos pentru copilul meu sa il hranesc natural si sa nu aleg hrana artificiala", a declarat Aniela Pietreanu, actrita din Grupul Divertis.

In momentul de fata acest specialist constituie veriga lipsa in sistemul de sanatate romanesc si in societatea romaneasca intrucat activitatea lui se centreaza direct pe problemele de fond cu care o mama se confrunta inca din maternitate: un deficit de cadre medicale, un deficit de profesionisti specializati in probleme de alaptare, marketing-ul agresiv al firmelor producatoare de substituenti ai laptelui matern. Toate acestea conduc la diminuarea increderii femeii in capacitatea ei de a-si alapta bebelusul si la consolidarea falsei impresii ca laptele nu este suficient cantitativ sau calitativ pentru nevoile bebelusului, lasand un numar de doar 12,6% copii romani alaptati exclusiv la san pana la varsta de 6 luni.

Claudia Necula, vicepresedintele Asociatiei pentru Nastere Naturala si Alaptare

"In cadrul asociatiei noastre functioneaza un centru de consiliere in lactatie coordonat de Claudia Bider Heim, moasa independenta din Elvetia si consultant in alaptare certificat ILCA. Celelalte persoane care ofera consiliere in alaptare sunt de asemenea in curs de formare in consiliere in alaptare ILCA.

Numarul de telefon la care mamicile pot suna pentru o programare este numarul Ralucai Petre, consultant in formare: 0723184750, sau pot intra pe site-ul nostru, www.nastecumsimti.org pentru a afla detalii despre situatiile in care sfatul unui consultant in alaptare este binevenit.

Nu este necesara trimiterea de la medicul de familie.

Pretul unei consultatii la sediul nostru este de 100 de lei, iar la domiciliu, in Bucuresti de 150 lei. Consultantii nostri se deplaseaza si in zona Ilfov, insa in aceasta situatie pretul este de 200 lei.

Pentru cazurile sociale oferim si consiliere gratuita."

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptare Lactatia

Articole recomandate

Citeste si despre