Ce faci cand bebelusul vrea sa manance fara oprire - cluster feeding

/ / Modificat: 2018-09-28
Ce faci cand bebelusul vrea sa manance fara oprire - cluster feeding

Tocmai ai dat nastere unei fiinte miraculoase. Esti extenuata. Nu ai mai facut dus de cateva zile si esti in plina stare postpartum, de la stari anxioase la absorbante si comprese cu gheata si mameloanele tale dureroase nu par ca vor prinde un moment de liniste prea curand pentru ca bebelusul tau vrea sa suga tot timpul.

Nu iti face griji insa, pentru ca acest lucru, cunoscut sub denumirea de "cluster feeding" este ceva obisnuit si...temporar.

Ce este cluster feeding

Ti se pare ca bebelusul suge in continuu? Nu o data la doua ore cum ti s-a spus, ci mai degraba o data la 20 de minute?

Ei bine daca ti se intampla asta este posibil sa fie vorba de cluster feeding, o perioada in care bebelusul are nevoie sa suga frecvent pentru a-si satisface apetitul. Desi acest cluster feeding se poate produce oricand, de cele mai multe ori se intampla in cursul serii si este insotit de un comportament agitat si nelinistit al bebelusului, care poate dura cateva ore.

De ce suge bebelusul fara incetare?

Noile mamici invata foarte repede ca nu poti sa te bazezi pe un nou nascut sa urmeze un program prestabilit, indiferent cat de mult incearca ele sa il implementeze. Este normal sa existe perioade neregulate de alaptare sau somn in rutina unui nou nascut (si chiar si a unui toddler)

Atunci cand bebelusul vrea sa manance neincetat este pentru a satisface cerintele nutritionale ale perioadei de crestere rapida (cunoscuta si sub denumirea de saptamana minune), care este momentul cand bebelusul isi dezvolta abilitatile mentale si motorii.

Dupa un astfel de episod de cluster feeding, cantitatea de lapte matern produsa va creste pentru a sustine nevoile unui bebelus care tocmai a crescut.

Cat timp va suge bebelusul fara incetare?

Bebelusul tau ar putea sa vrea sa se hraneasca astfel pentru cateva zile sau saptamani la rand, in timpul unei perioade de crestere si dezvoltare importante.

Bebelusul trece prin cea mai rapida perioada de creste in primele doua luni din viata, iar astfel de episoade de crestere rapida se produc de cele mai multe ori in urmatoarele momente de la nasterea sa:

  • in a doua zi de la nastere
  • in saptamanile 2-3
  • in saptamanile 4-6
  • la 3 luni

Pentru tine, poate fi dificil sa treci prin aceste perioade de crestere rapida a bebelusului tau, in care tot ce vrea este sa suga, dar este important sa iti amintesti ca este doar o perioada care va trece si ca cel mic are nevoie de putin ajutor pentru a se transforma in copilul sanatos si frumos care trebuie sa devina.

Cum sa ai grija de tine atunci cand bebelusul suge in continuu

Atunci cand bebelusul cere de mancare la fiecare 20 de minute, tot ce vei vrea va fi sa te asiguri ca mananca suficient, insa este important sa iti aduci aminte sa ai grija si de tine pentru ca aceasta este o perioada istovitoare pentru o proaspata mamica.

Iata ce trebuie sa faci:

Ai grija de sanii tai – aplica crema pentru mameloane, uleiuri naturale, comprese calde, evita sutienele incomode si alterneaza pozitiile de alaptare.

Mananca bine si hidrateaza-te – nu sari peste mese incercand sa scapi de kilogramele in plus pentru ca nu este momentul; corpul tau poate arde pana la 500 de calorii zilnic atunci cand alaptezi, dar ai nevoie de alimente bogate in calorii sanatoase si de cat mai multe lichide pentru o hidratare optima si pentru a putea produce cat mai mult lapte.

Bucura-te de legatura cu bebe – nu iti este usor deloc atunci cand micutul nu vrea decat sa fie alaptat, dar te vei descurca; incearca sa te bucuri de legatura pe care o stabilesti cu bebelusul atunci cand il hranesti si aminteste-ti ca intr-o clipita nu va mai vrea sa il tii in brate si va fi in drum spre gradinita. Zilele sunt lungi, insa anii trec repede, asa ca bucura-te de momentele petrecute doar tu cu el si vei trece mai usor peste aceasta perioada epuizanta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptare Alaptarea bebelusului Bebelus agitat

Articole recomandate

Citeste si despre