Bebelusul poate fi alergic la laptele meu de san?

/ / Modificat: 2018-01-11
Bebelusul poate fi alergic la laptele meu de san?

Multe mame aleg sa isi alapteze bebelusul, dupa cum recomanda si Organizatia Mondiala a Sanatatii. Alaptarea este vazuta ca un proces normal, firesc, care aduce beneficii nu numai pentru bebelus, ci si pentru mama. Insa, cu toate beneficiile pe care le aduce alaptarea, tot exista anumite temeri pe care le au mamele. Una dintre acestea poate fi legata si de alergia bebelusului la laptele matern.

Mai exact, poate sa apara o situatie in care un bebelus mai mic de sase luni (deci nu inceput diversificarea) si este hranit doar cu lapte matern se confrunta cu eczeme. Poate sa fie de vina laptele matern?

Poate bebelusul sa fie alergic la laptele matern?

Jamie Isip-Cumpas, medic pediatru si consultant in lactatie, a explicat, citata de smartparenting.com.ph, ca "se intampla foarte rar ca un copil sa devina alergic la laptele mamei sale. Este important ca in aceasta situatie alte cauze sa fie luate in considerare mai intai". In viziunea specialistului, eczema bebelusului poate sa fie cauzata de purtarea anumitor obiecte vestimentare sau poate sa fie urmarea unor reactii ale organismului copilasului la schimbarile vremii.

Si Sylvia Malabanan, un alt consultant in probleme de lactatie citat de smartparenting.com.ph spune ca alergia la laptele matern este neobisnuita. De asemenea, pana in prezent, nu a fost demonstrata alergia la laptele matern.

Sylvia Malabanan spune ca bebelusul poate sa dezvolte o reactie alergica daca mama a baut lapte de vaca, iar nou-nascutul este alergic la proteinele din lapte. Proteinele din laptele de vaca se pot transfera in laptele matern, iar daca sugarul este mai sensibil, va avea o reactie alergica. Simptomele care pot aparea sunt diareea, mancarimile pielii, crampele stomacale, varsaturile. O astfel de reactie alergica apare, de obicei, in primele trei luni de viata ale micutului.

Alimente consumate de mama, care pot da reactii alergice

Nu numai laptele de vaca consumat de mama poate sa cauzeze reactii alergice sugarilor. Acest lucru se poate intampla si daca mama a consumat alimente cu potential alergen precum oua, nuci, soia, arahide. Daca mama observa reactii alergice la bebelus, trebuie sa tina cont la alimentele pe care le-a consumat inainte sa apara alergia si sa le elimine din alimentatie. In orice caz, cel mai intalnit tip de alergie pe care o poate manifesta bebelusul este cea la proteinele din lapte de vaca.

De asemenea, pentru identificarea unui factor alergen, exista teste cutanate si teste de sange la care poate fi supus bebelusul. Astfel, in urma acestor investigatii poti afla care sunt alimentele pe care sa le elimini din dieta, atat timp cat timp alaptezi.

Daca ai un bebelus alergic la anumite alimente, nu inseamna ca trebuie sa intrerupi alaptarea, ci sa fii atenta la dieta si sa elimini alimentele care ii pot provoca reactii alergice micutului. Laptele matern contine minerale, vitamine, nutrienti si apa, elemente care ii asigura bebelusului toate cerintele nutritionale pe care organismul sau le are pana la varsta de sase luni.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alergie lapte bebelusi Alaptarea la san Lapte matern bebelusi Alaptarea bebelusului

Articole recomandate

Citeste si despre