Bebe adoarme la san. Ce e de facut?

/ / Modificat: 2017-07-20
Bebe adoarme la san. Ce e de facut?

Se intampla de multe ori ca bebelusul sa adoarma la san, mai ales in primele luni de viata. Este o experienta minunata pentru tine si o solutie linistitoare pentru bebelus, insa aceasta nu trebuie sa devina un obicei, din mai multe motive. Exista si cazuri in care bebelusul adoarme numai si numai la san, mamicile intampinand probleme reale in ceea ce priveste somnul bebelusului si linistea mamei.

Poti spera ca la un moment dat bebelusul isi va epuiza rezerva de energie tipand si plangand si ca intr-un final va adormi, insa ai in vedere stresul si starea de disconfort fizic si psihic prin care trece bebelusul atunci cand nu poate sa adoarma decat cu acest factor de linistire.

alaptare-bebe

Adormitul la san nu este neaparat un lucru bun

Daca bebelusul adoarme uneori la san, acest fapt nu reprezinta o problema, insa daca este un fapt constant, adormitul la san poate:

• Duce la perceperea somnului de catre copil ca legat numai de alaptare si va deveni foarte greu sa il inveti sa adoarma fara lapte.

• Obisnui copilul cu prezenta ta in momentul cand adoarme, iar cand se va trezi si nu te va vedea alaturi va fi foarte speriat si dezorientat, ceea ce va duce la episoade nedormite, mai mult pentru tine.

Daca il vei tine in brate pana adoarme in fiecare seara in primele opt saptamani, se va astepta la acelasi lucru si in continuare, la fel si daca il lasi singur. De aceea, sfatul expertilor este sa nu il hranesti pana adoarme sau alte obiceiuri de acest gen, chiar si la o varsta foarte mica. Ca sa stabilesti un program, trebuie sa adopti aceeasi strategie in fiecare seara.

Conexiuni intre alaptat si somn la bebelus

Reflexul de supt este foarte puternic la bebelusi si nu are numai scopul de a indeplini nevoia de hranire, ci si pe cea de calmare. Suptul are un efect de linistire asupra bebelusului, asa cum se intampla si la suptul degetului.

Faptul ca il tii in brate are iarasi efect calmant, deci acestea doua impreuna il vor face pe bebelus sa ii placa si sa fie imbiat la somn, iar ulterior sa nu mai doreasca alt mod de a adormi. Ceea ce iti va da batai serioase de cap!

Ce e de facut ca bebelusul sa nu mai adoarma la san

Poti incerca sa il alaptezi mai devreme, nu chiar inainte de ora de somn, pentru ca bebelusul sa nu mai asocieze alaptatul cu somnul. Daca separi aceste doua activitati, chiar si pentru cateva minute, asocierea celor doua nu va mai avea loc in mintea bebelusului.

Adopta un ritual de seara, ca de exemplu fa-i baita, masaj, apoi il imbraca tati, alaptezi (e valabil si daca ii dai biberon) si apoi il pui in patut, treaz. Dupa alaptare:

• citeste-i o poveste,
• canta-i,
• pune-i caruselul,
• schimba-i scutecul pentru inainte de culcare
• pur si simplu alinta-l si vorbeste-i, va aprecia cu siguranta partea emotionala de dupa alaptare.

In timp si cu rabdare, vei putea sa il inveti sa adoarma dupa alaptare in leaganul din camera, mai ales daca are si muzica pentru bebelusi.

Unele mamici au recurs la metode mai drastice, dupa alaptare punand copilul in patut si lasandu-l sa planga, desi era neplacut si pentru mama. Partea buna este ca bebelusii au invatat sa doarma singuri in cateva zile, cu alaptare inainte.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Somn bebelus Alaptare Alaptarea nou-nascutului Adormit bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre