Alternarea alaptarii cu biberonul cu lapte praf

| | Modificat: 2013-02-12 17:52:20

Alternarea alaptarii cu hranirea cu biberonul este o decizie personala a mamicilor, care se ia adesea pe fondul mai multor factori: lactatia este insuficienta, probleme medicale, tratamente medicamentoase, revenirea la serviciu etc. Acestea fac imposibila alaptarea exclusiva a copilului si obliga mamicile sa introduca in meniul copilului biberonul si formulele de lapte. Iata ce trebuie sa stii cand faci acest pas si cum sa alternezi corect alaptarea cu hranirea cu biberonul!  

bebe-biberon

Ce trebuie sa stii despre alternarea alaptarii cu hranirea cu biberonul?

Desi este recomandat sa alaptezi exclusiv bebelusul, cel putin pana la varsta de 6 luni, exista situatii care necesita introducerea formulei de lapte in paralel cu laptele matern. Atunci cand nu mai produci suficient lapte pentru a asigura nevoile nutritionale ale copilului, cand ai probleme medicale la nivelul sanilor (te dor sau sunt infectati) sau urmezi un tratament medical care poate influenta calitatea laptelui ori poate furniza copilului doze de medicatie nedorite, este recomandat sa introduci in alimentatia lui biberonul cu lapte praf.

In situatiile care iti mai permit inca alaptarea (reintoarcerea la serviciu, lactactia insuficienta), adica nu ai probleme medicale care afecteaza calitatea laptelui, se recomanda mulgerea laptelui matern existent in sani si pastrarea lui la frigider, pentru a fi administrat ulterior copilului.

Trecerea de la alaptare la biberon se face mai greu atunci cand copilul este nou-nascut si a fost alaptat o perioada. Este nevoie de multa rabdare din partea ta, pana cand bebelusul se obisnuieste cu tetina biberonului. Hranirea cu biberonul presupune alte miscari ale buzitelor si limbii copilului decat in timpul alaptarii. Bebelusul are nevoie de timp pentru a se adapta noii metode de hranit.

Cum alternezi alaptarea cu hranirea cu biberonul?

Specialistii sustin ca oricat de greu ar fi sau cat de putin lapte ai avea dupa nastere, este indicat sa incerci mai intai sa il alaptezi o perioada si abia dupa aceea sa il treci pe biberon. Este mai dificil sa faci trecerea de la biberon la alaptat in cazul in care se initiaza lactatia mai tarziu sau ai luat in prima faza decizia de a nu alapta, dar te-ai razgandit, decat in sens invers.

Daca l-ai alaptat de la nastere si brusc esti nevoita sa il treci pe biberon cu formule de lapte, atunci este important sa stii ca este indicat ca primele dati cand il hranesti cu biberonul sa ii amesteci laptele praf cu putin lapte matern. Nu doar ca bebelusul va fi mai dornic sa manance daca gustul ii este familiar, dar contribuie si la o tranzitie mai usoara si treptata pentru sistemul digestiv al copilului.

De asemenea, nu este indicat sa renunti brusc la alaptare in favoarea biberonului, decat daca situatia o cere (nu mai ai lapte, ai aflat ca ai o boala care afecteaza laptele etc). Cand te hotarasti sa incepi alternarea alaptarii cu biberonul cu lapte praf, introdu mai intai o singura masa de formula de lapte zilnic, timp de cateva zile. Apoi, treptat, incepe sa alternezi cate o masa cu un biberon, pana cand tranzitia va fi completa.  

Tu ai fost nevoita sa alternezi alaptarea cu hranirea cu biberonul cu lapte praf? Cum ai facut tranzitia mai usoara? Spune-ne trucurile si sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Alaptarea Alaptarea artificiala Alaptarea la san

Daniela Ganciu

Pasionata de cuvinte cu sens, puse in forme si ambalaje practice si utile pentru orice mamica sau viitor parinte. Intotdeauna scriu cu gandul ca articolul va deveni un ghid, un prieten, un ajutor pentru cititorii mei.

Articole recomandate

Citeste si despre