Alaptarea, provocari si drepturi

/ / Modificat: 2011-12-07
Alaptarea, provocari si drepturi

De ce alaptarea?

  • Alaptarea reprezinta pentru copil mult mai mult decat simpla hrana.
  • Laptele mamei contine sute de substante utile pentru sanatatea copilului, enzime, proteine si hormoni care vor contribui la dezvoltarea si supravietuirea copilului.
  • Strategia Globala pentru Alimentatia Sugarului si a Copilului Mic recomanda alaptarea exclusiva a copiilor, pana la 6 luni si apoi continuarea, cu alimentatie complementara adecvata, pana la 2 ani si peste.

Provocarea

In zilele noastre, multe mame nici nu alapteaza exclusiv in primele 6 luni si nici nu continua alaptarea pana la 2 ani si peste, ci inlocuiesc laptele matern cu substituenti comerciali sau de alt tip.

Hranirea cu formula este scumpa si prezinta riscul unor boli si chiar moarte, mai ales acolo unde nivelul bolilor infectioase este mare si unde prepararea si depozitarea acestor substituenti nu se fac adecvat.

Multe studii au aratat ca un copil care nu este alaptat si traieste in conditii neigienice si cu risc mare de imbolnavire este de 6 pana la 25 de ori mai expus riscului de a muri de pneumonie decat un copil alaptat traind in aceleasi conditii.

Un studiu recent privind mortalitatea postneonatala in SUA a gasit o crestere cu 25% a mortalitatii atunci cand copiii nu sunt alaptati.

Drepturi in alaptare

Conventia aspra Drepturilor Copilului recunoaste ca fiecare copil are dreptul innascut la viata si are drept scop asigurarea supravietuirii si dezvoltarii copilului.

Alaptarea este calea perfecta de a oferi cea mai buna hrana copilului si are beneficii pentru toti copiii din lume.

Alaptarea in prima ora dupa nastere creste si mai mult sansele de supravietuire a copilului. Initierea normala a alaptarii din primele  minute si ore ale vietii incepe cu contactul piele pe piele si ajuta mamele si copii sa stabileasca o alaptare optima.

Femeile au dreptul sa cunoasca aceste informatii si sa beneficieze de sprijin pentru a initia alaptarea.

Informatii oferite de UNICEF.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptare Drepturile copilului Beneficii alaptare

Articole recomandate

Citeste si despre