Alaptarea gemenilor

/ / Modificat: 2016-10-20
Alaptarea gemenilor

Este drept, alaptarea a doi sau mai multi bebelusi este obositoare si necesita mai multa implicare, insa merita sa accepti provocarea. Si, chiar daca vei fi nevoita sa suplimentezi cu lapte formula, sentimentul de implinire sigur va veni cand iti vei vedea bebelusii fericiti si dezvoltandu-se corect. Alaptarea gemenilor poate speria la primul gand unele mamici.

Cum sa te pregatesti pentru alaptarea gemenilor

Citeste si informeaza-te despre cum ar trebui sa decurga o alaptare si care sunt semnele care iti arata ca ceva nu ar fi in regula. Beneficiile alaptarii se aplica si la gemeni: vor fi mai sanatosi, in cazul tau va scade riscul de cancer la san si vei economisi banii dati pe o cantitate dubla de lapte formula.

Cu cat afli mai devreme ca ai sarcina gemelara, cu atat te poti pregati pentru sosirea bebelusilor si te poti obisnui cu ideea. In functie de data posibila a nasterii (DPN), exista posibilitatea sa fie nevoie de exprimarea sanilor (strangerea usoara a mamelonului manuala sau cu pompa) si stocarea laptelui.

Sa ai gemeni presupune o investitie mai mare de timp, energie si bani decat daca ai avea un singur bebelus. Dar primesti o rasplata dubla!

Grijile mamicii de gemeni

Majoritatea mamicilor de gemeni se ingrijoreaza la gandul ca nu vor produce suficient lapte pentru a hrani mai mult de unul dintre bebelusi sau ca ingrijirea gemenilor ia foarte mult timp. Insa, daca ceri ajutorul medicului tau, al unui specialist in lactatie si sustinerea familiei si prietenilor, poti alapta cu succes. Iata cele mai intalnite intrebari:

Alaptatul dureaza mai mult timp fata de hranirea cu biberonul?

Iti ia la fel de mult timp sa alaptezi bebelusii simultan, cat iti ia si sa-i hranesti cu biberonul. Biberoanele insa au nevoie de mai mult timp pentru spalare, sterilizare, plus timpul pentru prepararea laptelui si incalzirea lui.

Sa urmez un program strict sau unul flexibil de alaptare?

Un program flexibil este cel mai indicat si hranirea simultana a bebelusilor salveaza timp, insa gemenii pot avea tabieturi diferite in ceea ce priveste intervalul de timp la care sa fie hraniti. Asa ca mamicile de gemeni se ghideaza de obicei dupa nevoile celui mai infometat dintre ei in timpul zilei si urmeaza un program fix noaptea.

In ce pozitie pot sa alaptez?

Pozitia "minge de fotbal american" este indicata pentru alaptarea a doi copii concomitent. Poti incerca si pozitionarea de-a lungul abdomenului sau o combinatie intre cele doua.

Pot produce suficient lapte pentru amandoi?

Producerea laptelui matern functioneaza pe regula cerere si oferta. Daca alaptezi bebelusii ori de cate ori au nevoie, corpul tau va produce cantitatea de lapte necesara. Nu uita sa alternezi sanii, deoarece unul dintre gemeni poate fi mai flamand decat celalat, iar productia va fi diferita la fiecare san. In cazul in care ai nascut prematur, iar unul dintre bebelusi este nevoit sa ramana mai mult timp in spital, poti alapta la un san in timp ce il exprimi pe celalalt, pentru a pastra cantitatea de lapte pe care o produci pentru doi.

Vor fi sanii mai durerosi?

Numarul de copii alaptati nu conteaza. Problemele sanilor provin dintr-o alaptare incorecta, in care copilul nu apuca toata areola.

Voi mai avea timp si pentru mine?

Incearca sa dormi cand dorm si gemenii, iar daca simti ca ai obosit, roaga pe cineva sa te ajute, incepand cu sotul tau. Invata-ti bebelusii sa foloseasca biberonul si lasa pe altcineva sa ii hraneasca cu laptele matern colectat. Astfel, odata ce orarul de hranire s-a mai stabilizat, poti lasa gemenii in grija familiei si poti iesi in oras uneori.

Relaxarea este cea mai practica solutie

Incearca sa te relaxezi si aminteste-ti ca hranirea bebelusilor tai este prioritatea ta, iar altceva nu conteaza. Gaseste un loc linistit unde nu vei fi distrasa, inchide telefonul, lasa pe altcineva sa spele rufele si vasele. Daca ai si copii mai mari, da-le jucarii, carti sau desene animate pentru a-i tine ocupati.

Nu te mai gandi la nimic care sa te ingrijoreze, sa te streseze sau sa te faca nefericita si concentreaza-te la alaptare: priveste-ti gemenii, mangaie-i, canta-le si bucura-te de timpul petrecut atat de aproape de ei.

Lasa-ti sotul sau pe cineva apropiat sa schimbe scutece si sa ajute bebelusii cu eructatia. Nu uita sa te ingrijesti:

- Bea multe lichide (apa, lapte etc.);

- Consuma nutrienti: fructe, legume, proteine;

- Odihneste-te cand ai posibilitatea, chiar si cateva minute de somn isi fac treaba.

Chiar daca pare ca toata ziua stai, corpul tau este pus la munca grea producand laptele matern. Alaptarea mai multor copii este o provocare si, chiar daca suplimentezi cu biberon sau casa e un dezastru, tot ce conteaza este ca bebelusii tai cresc frumosi si sanatosi.

Pe aceeasi tema:

12 curiozitati despre gemeni

Ce trebuie sa stii atunci cand ai gemeni?

6 lucruri pe care nu le stiai despre cresterea gemenilor

Cum sa faci economii cand ai gemeni

Cum sa-i faci pe gemeni sa adoarma in acelasi timp

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelusi gemeni Alaptare Alaptarea Alaptarea la san Alaptarea bebelusului Gemeni ingrijire

Articole recomandate

Citeste si despre