Alaptarea

/ / Modificat: 2013-08-02
Alaptarea

Alimentul ideal, mai ales pentru nou-nascut, este laptele matern. Acesta este cel mai complet aliment, continand toate elementele nutritive necesare, intr-o proportie adecvata, adaptata posibilitatilor digestive reduse ale sugarului. Alimentatia la san este cea mai buna modalitate de satisfacere a tuturor necesitatilor nutritive in primelor 6 luni de viata ale bebelusului.

Perioada optima de alaptare este de un an, spun specialistii. Medicii sustin ca acesta este intervalul optim pentru a asigura micutilor o imunitate crescuta.

Avantajele alaptarii

Principalele avantaje ale laptelui matern, pentru copil:

• Contine anticorpi, substante care ajuta la protejarea bebelusului de infectii, pana ce propriul sau sistem imunitar se maturizeaza;

• Este usor de digerat, ceea ce face ca sugarul sa fie mai ferit de probleme digestive (dureri abdominale, diaree, constipatie);

• Este lipsit de factori alergizanti, ceea ce reduce riscul aparitiei unor probleme alergice, cum ar fi astmul, eczemele;

• Studii recente au aratat ca alimentia la san poate ajuta copiilor susceptibili genetic la prevenirea diabetului zaharat de tip 1 (diabet juvenil);

• Este proaspat si practic lipsit de bacterii, are temperatura optima, nu necesita preparare si nu costa nimic;

• Sugarii hraniti natural au o dezvoltare dentara mai buna decat cei alimentati artificial.


Alimentatia la san, pe langa toate avantajele pe care le are pentru sugar, este benefica si pentru mama. alaptarea la san la san poate fi o rasplata suprema pentru ingrijirea bebelusului, momentele alaptarii ducand la crearea unei relatii profunde intre mama si

Alimentatia naturala ajuta la retractia uterului si la revenirea lui mai rapida la normal, precum si la scaderea riscului de aparitie a cancerului de san la mama.

Alaptarea dupa cezariana

Vei primi medicamente in primele zile dupa operatie care, de obicei, se potrivesc mamelor care alapteaza. Cel mult, ii vor provoca somnolenta copilului tau. Avantajul calmantelor este ca te vor ajuta sa te relaxezi indeajuns de mult pentru a putea alapta si vor stimula productia de lapte.

Desi o cezariana te epuizeaza, este vital sa alaptezi la fiecare 2-3 ore ca sa previi angorjarea sanilor.

Cum alaptam corect

Inainte de alaptare mama isi va spala sanii bine, cu apa si sapun, apoi se va aseza confortabil, intr-o pozitie relaxata. Pozitionarea corecta a sugarului este si ea extrem de importanta pentru ca alaptatul sa se desfasoare cu succes: un copil bine pozitionat va prinde in gura sfarcul, dar si cea mai mai parte a areolei.

Alaptarea se va face ori de cate ori ii e foame, nu dupa un orar. Fiecare sugar isi formeaza diferit ritmul de foame si este gresit sa impui copilului un orar fix al meselor si administrarea de ceai zaharat intre acestea. Nou-nascutul si sugarul nu au nevoie de apa suplimentara, necesarul de lichide asigurandu-se numai prin laptele matern.

In primele 2-3 saptamani alaptarea se face la interval de aproximativ 2-3 ore, dar pe masura ce copilul creste va manca mai mult la fiecare masa si intervalul dintre mese va deveni mai lung. La 3 luni, bebelusul va ajunge probabil la un orar cu mese aproximativ la 4 ore, cu 5 mese pe zi, plus una sau doua mese noaptea.

Este important ca bebelusul sa fie lasat sa termine de supt de la un san, inainte de a trece la celalalt. La aceeasi masa i se va da sa suga din sanul golit la masa anterioara, apoi i se va da si din celalalt san.

Numai sanii complet goliti sunt stimulati sa produca lapte. Sugarul nu este o masina si nu i se poate impune o cantitate fixa de lapte. Uneori suge mai mult, alteori mai putin. Se considera ca mama are suficient lapte si ca bebelusul consuma o cantitate adecvata de lapte daca bebelusul:

• creste in greutate (curba ponderala ascendenta);
• este vioi, cu tonus muscular ferm;
• este multumit si linistit dupa supt;
• se uda de cel putin 6 ori in 24 de ore, fara aport suplimentar de lichide.

Alaptarea si bolile obisnuite

Unele femei cred ca daca sunt bolnave, nu ar mai trebui sa alapteze deloc. Ceea ce nu stiu ele este ca bolile obisnuite ca raceala, gripa sau diareea nu pot fi contactate de bebelus prin lapte. De fapt, este chiar indicat sa alaptezi deoarece daca esti bolnava laptele tau va avea anticorpi care il vor proteja pe micut impotriva aceleiasi boli.

Exista totusi si contraindicatii in ceea ce priveste alaptarea, in functie de problemele mamei.

Unele mame intampina problema mamelonului omblicat, adesea confundat cu mamelonul plat. In acest caz este recomandat sa nu se foloseasca biberoane si suzete, pentru a trezi interesul bebelusului fata de sanul mamei.

Parerile specialistilor

"Colostrul este laptele de mama din primele zile de dupa nastere si are o compozitie diferita de cea a laptelui matur (laptele care se produce dupa aceste prime zile si persista pe toata perioada lactatiei) fiind adaptata nevoilor particulare ale nou-nascutului in primele sale zile de viata.

Colostrul contine mai multe proteine decat laptele matur si o serie de substante cu rol important la aceasta varsta, cum este un aminoacid numit taurina – care amelioreaza absorbtia lipidelor si favorizeaza colonizarea intestinului cu lactobacil bifidus (intestinul nou-nascutului este steril la nastere, dar pentru a putea digera laptele supt are nevoie de acesti lactobacili).

Asadar colostrul este potrivit pentru nou-nascut si nu pentru un sugar de 2 luni. Pe de alta parte, a-i da sugarului lapte congelat, vechi de 2 luni este pe langa inutil (deoarece prin congelare se distrug mare parte din proteine) si riscant, deoarece cel mai probabil acel lapte este deja contaminat cu diversi microbi si puteti provoca sugarului gastro-enterite grave.

In cazul alimentatiei la san, cand mama lipseste pentru cateva ore sau o zi de acasa, laptele muls in conditii stricte de igiena, poate fi pastrat in sticle sterile la frigider (Nu in congelator!) pentru maxim 24 ore si va fi fiert inainte de a fi oferit sugarului."

Ce spun mamicile despre alaptare

Mamicile sunt de parere ca lactatia a fost stimulata in cazul lor de consumul de bere fara alcool si ca laptele lor a fost sanatos pentru ca au evitat prajelile, legumele si fructele care fermenteaza, cremele de prajituri si au consumat carne fiarta sau fripta, branzeturi si iaurturi si au baut lapte si lichide in general.

In cazuri izolate, pediatrul a explicat aparitia unei iritatii la fundul bebelusului prin ceva ce consumase mama si trecuse in lapte si a recomandat folosirea unui unguent.

Mamicile sunt de parere ca nu trebuie sa gasesti o scuza in faptul ca esti plecata la serviciu pentru a nu alapta si recomanda folosirea pompelor pentru san, pentru ca bebelusul sa aiba parte de laptele matern si atunci cand mama nu ii este alaturi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptare Alaptarea Alaptarea dupa cezariana Alaptarea sugarului Beneficii alaptare Alaptat

Articole recomandate

Citeste si despre